ANT a acreditat cea de-a patra bancă de celule stem din România

24 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Agenția Națională de Transplant a stabilit că banca de celule stem hematopoietice de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iași îndeplinește toate criteriile de acreditare.

 

IRO Iasi

Începând cu această săptămână, numărul băncilor de celule stem hematopoietice din România a crescut, în prezent existând patru astfel de bănci acreditate la nivelul întregii țări. Ultima acreditată este banca de celule stem de la IRO Iași, care a primit miercuri avizul favorabil din partea Agenției Naționale de Transplant (ANT), îndeplinind toate criteriile necesare acreditării.

Astfel, noua bancă acreditată va facilita realizarea transplantului medular pentru toți pacienții din zona Moldovei, dispunând de dotări care se aliniază celor mai noi standarde europene de calitate. Investiția a costat 1,8 milioane de euro, bani alocați de Ministerul Sănătății, ca urmare a solicitării specialiștilor de la IRO care au reclamat necesitatea unei astfel de bănci pentru această zonă a țării, în condițiile în care celelalte trei bănci funcționează la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş și Spitalul Louis Ţurcanu din Timișoara.

Banca de celule stem de la Iași îndeplinește toate condițiile necesare pentru păstrarea și procesarea celulelor stem hematopoietice care sunt folosite pentru tratamentul a peste 70 de afecțiuni, precum leucemi acute și cronice, linfoame, boli congenitale ale sistemului imunitar sau boli congenitale metabolice.

 

Banca de celule stem a devenit o necesitate după ce, în luna noiembrie a anului 2017, la nivelul secției de Hematologie a IRO Iași a fost deschis Centrul de Transplant Celule Stem Hematoipoetice, singurul de acest gen din zona Moldovei. Până în prezent, aici s-au efectuat câteva zece de proceduri de transplant cu celule stem. A fost vorba de proceduri de autotransplant sau de transplant de la donatori înrudiți, însă odată cu acreditarea bancii de celule stem, activitatea de transplant va putea să se dezvolte, întrucât vor exista mai multe șanse și pentru pacienții pentru care nu se găsesc donatori compatibili, în cazul acestora putându-se apela la rezerva de celule din bancă.

Conform statisticilor, doar în aproximativ 30% din cazurile de pacienți cu leucemii, limfoame, anemii aplastice sau alte boli hematologice grave, care au indicație de transplant de celule stem hematopoietice, se găsește un donator compatibil în rândul membrilor familiei. In cazul celorlalți, identificarea unui donator neînrudit, prin intermediul registrelor de donatori voluntari, poate fi singura șansă la viață, de aceea este extrem de important și actul de donare de celule stem care să fie stocate în aceste bănci, pentru a fi utilizate la nevoie.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*