Un nou centru de transplant cornee, la Iasi

22 februarie 2016 | 0 comentarii |

Clinica in care s-a efectuat primul transplant de cornee din zona Moldovei si-a depus, la Ministerul Cercetarii, dosarul pentru acreditare.

 

Transplant de corneeUn nou centru medical pentru transplant de cornee va aparea, in curand, pe harta unitatilor medicale din Romania acreditate in acest sens. Spitalul de Neurochirurgie din Iasi este, deja, acreditat pentru efectuarea de transplanturi, insa Clinica de Oftalmologie din structura unitatii medicale mai are nevoie de un aviz de la Ministerul Cercetarii.

Clinica de Oftalmologie este una de traditie in zona Moldovei, incepand sa functioneze inca din 1960, in cadrul spitalului Parhon din Iasi. Treisprezece ani mai tarziu, odata cu infiintarea Spitalului de Neurochirurgie, clinica a fost mutata in cadrul acestei unitati, unde isi desfasoara activitatea si in prezent. La aceasta clinica a fost facut primul transplant de cornee din zona Moldovei, la inceputul anilor ’70, de directorul din acea vreme, prof dr. Sergiu Buiuc. Acesta a condus clinica de oftalmologie de la infiintare pana in anul 1996, cand i-a predat postul de sef medicului Danut Costin, cel care se afla si in prezent la conducere.

Acesta a fazut zilele trecute anuntul privind depunerea documentatiei de acreditare, declarand ca nu isi face niciun fel de probleme in ceea ce priveste primirea avizului de la Ministerul Cercetarii.

 

Dr. Danut Costin

Dr. Danut Costin

Ar fi vorba astfel despre al doilea centru de transplant de cornee din Iasi, primul functionand deja, de mai multa vreme, in cadrul  spitalului Sfantul Spiridon. Despre necesitatea infiintarii unui nou centru, dr. Danut Costin a precizat ca „pentru pacient inseamna foarte mult, dar un astfel de centru de transplant este foarte greu de acreditat. Noi suntem in faza de documentatie, deocamdata. In strainatate sunt mai multe astfel de centre, nu este ceva exceptional, dar la noi sunt mai rare”. Medicul a mai declarat ca in cadrul clinicii sunt indeplinite toate conditiile necesare obtinerii acreditarii, reamintind ca astfel de operatii au mai fost efectuate aici si in trecut, clinica fiind prima din zona Moldovei in care s-a efectuat un transplant de cornee.

 In prezent, in clinica se trateaza afectiuni neurooftalmologice, se practica operatii de cataracta, tratamentul medical si chirurgical al glaucomului, tratamenul strabismului functio­nal si paralitic la copii si adulti, tratamentul ambliopiei, operatii plastice ale anexelor,  recontructia globului ocular posttraumatic, tratament medical pentru afectiuni retiniene, traumatologie complexa.

 

Spitalul de Neurochirurgie Iasi

Spitalul de Neurochirurgie Iasi

La randul sau, medicul Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de care apartine unitatea medicala, a explicat ca la nivel national, astfel de centre sunt rare pentru ca si donatorii sunt putini. Daca in cazul altor transplanturi, cum ar fi cel de rinichi, se pot gasi si donatori in viata dispusi sa isi doneze un organ pentru a salva viata cuiva drag, in cazul transplantului de cornee, donatorii nu accepta sa li se faca prelevarea in timpul vietii, acest lucru insemnand pierderea vederii la ochiul respectiv. „Pentru a creste numarul de transplanturi este nevoie de un numar crescut de acorduri ale familiilor sau ale pacientilor, iar in Romania, o astfel de practica este abia la inceput. Sunt necesare si anumite conditii pe care trebuie sa le indeplineasca donatorii si va trebui sa ga­sim familii dispuse pentru transplantul de cornee. Bineinteles, specialistii de la Clinica de Oftalmologie vor putea aduce cornee si din afara tarii sau pot face un contract cu o banca de cornee”, a declarat dr. Raluca Neagu.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*