Transplantul cardiac targmuresean, la ceas aniversar

17 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Cei 15 ani de transplant cardiac la Targu Mures au fost marcati printr-o noua operatie reusita. Este cea de-a 53-a interventie de acest fel realizata cu succes in aceasta unitate medicala de elita.

 

1999-primul transplant de cord in Romania

1999-primul transplant de cord in Romania

S-au implinit 15 ani de la prima operatie de transplant cardiac realizata la Institutul de Boli Cardiovasculare si Taransplant de la Targu Mures, moment care coincide cu inceputurile acestei practici in medicina romaneasca. Transplantul de inima realizat in urma cu 15 ani la Targu Mures a fost al doilea de acest gen, realizat in Romania.

Primul tranaplant cardiac fusese efectuat la sfarsitul lunii octombrie a anului 1999, in Bucuresti, iar la cateva saptamani distanta, o procedura similara a fost realizata la Targu Mures. Unul dintre medicii care au efectuat cele doua interventii chirurgicale acum 15 ani,  dr. Radu Deac, a reintrat la sfarsitul saptamanii trecute, in sala de operatie. A realizat un nou transplant de inima, al 53-lea efectuat la clinica mureseana, marcand in acest fel si momentul aniversar. Azi este o zi importanta pentru noi, se implinesc 15 ani de la prima interventie clinica de transplant in Targu Mures, care era a doua din tara. Prima s-a facut in 24 octombrie 1999, cu doua saptamani inainte de cel de la Targu Mures; am realizat la Bucuresti, impreuna cu doctorul Bradisteanu, primul transplant cardiac din Romania. In Targu Mures mai avem o premiera, la 23 august 1964, in timp ce aveau loc alte manifestari, in laboratorul UMF, noi realizam un transplant cardiac la animal, ceea ce pentru noi a fost o deschidere extrem de importanta. Azi, dupa calculele noastre, este al 53-lea transplant cardiac, nu exista nicio institutie in tara care sa aiba o astfel de experienta si care credem noi ca e semnificativa”, a declarat profesorul Daeac, acum director executiv al Agentiei Nationale de Transplant.

 

Dr. Radu Deac

Dr. Radu Deac

Nu a fost nimic planificat, ci pur si simplu s-a intamplat sa apara un donator chiar in preajma acestui eveniment festiv, asa ca operatia trebuia efectuata imediat. Inima a fost prelevata de la un donator de 38 de ani, care ajunsese la Spitalul Judetean de Urgenta din Targu Mures, in urma unui traumatism cranio-cerebral sever, ulterior intrand in moarte cerebrala in timp ce era internat la terapie intensiva. Intrucat familia si-a dat acordul pentru donarea de organe, au fost demarate demersurile necesare, stabilindu-se cu aceasta ocazie ca inima donatorului indeplinea toate conditiile necesare pentru a putea fi transplantata unui alt pacient cu probleme cardiace grave. „Coordonatorul de transplant din acest spital a declarat moartea cerebrala si ne-a informat ca exista posibilitatea recoltarii acestor organe. Fiind de 38 de ani, avea o varsta suficient de tanara pentru ca inima sa poata fi prelevata si transplantata, ceea ce s-a si petrecut. A ajuns la un pacient de 60 de ani, cu o cardiomiopatie ischemica, cu leziuni ale vaselor coronare tratate anterior dar ajuns intr-o faza finala de insuficienta cardiaca stadiul IV si care a necesitat transplant cardiac. Operatia a avut loc in cursul noptii, iar pana in momentul de fata evolutia pacientului este normala” a mai precizat medicul Radu Deac, referindu-se la  cel de-al 53-lea transplant cardiac efectuat la institutul din Targu Mures.

 

Operatie cord prof. DeacTotodata, directorul Agentiei Nationale de Transplant a vorbit despre istorul Institulului muresean, reamintind faptul ca acesta a traversat unele perioade dificile, ultima dinre ele incheindu-se anul trecut, cand a fost reluata activitatea de transplnt, dupa o intrerupere de doi ani. Acesta a aratat ca oprirea activitatii de transplant de la Targu Mures, din 2011 pana in 2013, a marcat profund acest domeniu, intrucat reluarea transplanturilor s-a facut extrem de greu. „Abia recent ne-am dat seama ce greu am reluat activitatea. Ne-a trebuit un an de zile sa reconstituim echipe, baza materiala, instruire etc. Faptul pozitiv e ca s-a reluat aceasta activitate. Speram sa decurga intr-un ritm asa cum este necesar. Imi aduc aminte cu cat stres am suportat acea interventie acum 15 ani… Pot sa spun ca din cei 53 de pacienti, cea mai mare parte sunt in viata, unii dintre ei, in ordine cronologica, au atins 14 ani de la interventie si duc o viata normala, si-au reluat activitatea. Si calitatea vietii acestor pacienti este incomparabila cu viata pe care au dus-o in stadiul de insuficienta cardiaca”, a punctat dr. Radu Deac.

Totodata, sefa IBCvT Targu Mures, dr. Klara Branzaniuc, a aratat ca in cei 15 ani de la efectuarea primului transplant in aceasta institutie specialistii mureseni au contribuit la dezvoltarea acestei activitati la nivel national, in conditiile in care in Targu Mures, in anii ’60, s-au realizat primele cercetari de transplant cardiac pe animale. „E un lucru pe care il uitam, dar pentru fiecare rezultat orele, timpul petrecut in baza stiintifica, in cercetarea fundamentala si in cea clinica, conteaza. Dr. Radu Deac a participat la un nou transplant azi, intr-o zi aniversara, a avut posibilitatea sa fie martorul acestor evenimente”, a afirmat Klara Branzaniuc.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*