Un inger a salvat cinci vieti

29 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

O fetita de 12 ani din judetul Vaslui, care a avut un accident fatal la sanius, a devenit inger salvator, parintii acceptand sa-i fie prelevate organele, pentru a fi transplantate.

 

Transplant de corneeO tragedie care a indoliat o familie din judetul Vaslui s-a tansformat, la sfarsitul acestei saptamani, intr-o a doua viata pentru mai multe personae care asteptau de multa vreme un organ pentru a fi salvate. O fetita de numai 12 ani din a devenit, astfel, inger salvator, dupa ce a suferit un accident la sanius.

Micuta a mers pe derdelus impreuna cu alti copii, dar la un moment dat a pierdut controlul saniei si s-a lovit de un stalp de electricitate. Cand a ajuns acasa i-a spus mamei ce a patit, dar aceasta a crezut ca-i vorba despre o lovitura banala. Dupa un timp, insa, fetita a inceput sa se simta rau. A fost chemata ambulanta, iar iar fetita a fost transportata de urgenta la Spitalul „Elena Beldiman din Barlad, dar pentru ca a intrat in coma, medicii de aici au decis sa o transfere la Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu din Iasi.

Investigatiile de specialitate au evidentiat o contuzie cerebrala severa, iar in ciuda eforturilor medicilor, micuta nu a mai putut fi salvata. A fost declarata moartea cerebrala, iar parintii, in ciuda durerii nemarginite de a-si pierde copila, au fost de acord sa salveze alte vieti, dandu-si acordul pentru relevarea de organe.

 

transplant renalFetita a fost astfel transferatala Spitalul Sf. Spiridon, acreditat ca Centru Regional de Transplant. Aici, o echipa mixta de medici ieseni si bucuresteni a prelevat ficatul, rinichii si corneele.

Corneele au fost transplantate in aceeasi zi, unor pacienti aflati pe lista de asteptare a Clinicii de Oftalmologie din Iasi. O fetita in varsta de 12 ani, tot din Vaslui, a primit o cornee si astfel va putea vedea lumina zilei pentru prima data. Copila s-a nascut cu o boala oculara grava si nu a putut sa vada niciodata. Cealalta cornee a fost transplantata unui pacient in varsta de 76 de ani, care nu mai avea vedere din cauza unei boli grave la ambii ochi si era primul pe lista de asteptare.

Un rinichi a ajuns la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon“ din Iasi, unde a fost realizat primul transplant de rinichi din acest an. Primitorul a fost un barbat in varsta de 35 de ani, tatal a trei copii, diagnosticat in urma cu un an cu insuficienta renala.

Celalalt rinichi si ficatul au ajuns la Bucuresti, unde au salvat alte doua vieti. Inima s-a pierdut pentru ca nu a existat un primitor compatibil, desi a fost anuntata pe reteaua europeana de transplant. 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*