Prima prelevare de plămâni realizată la SJU Buzău, chiar de Revelion

Intervenția a avut loc cu câteva ore înainte de intrarea în noul an, iar echipele de specialiști au prelevat și alte organe care au ajutat la salvarea unor vieți.

 

Premieră medicală la Spitalul Județean de Urgență Buzău, chiar la cumpăna dintre ani. În timp ce petrecerile de Revelion stăteau să înceapă, mai multe echipe de medici din țară și din străinătate, împreună cu medici din cadrul spitalului buzoian, au stat în sala de operație, timp de nouă ore, pentru a preleva organele unui donator aflat în moarte cerebrală. În acest fel, munca lor a făcut ca anul acesta să debuteze cu o contribușie decisivă la salvarea unor vieți. La SJU Buzău au mai avut loc prelevări de organe, dar evenimentul din aceste zile a constituit o premieră, prin prisma faptului că „a fost pentru prima dată când la Buzău a fost efectuată o prelevare de plămâni”, după cum a precizat dr. Adrian Zoican, seful secției UPU-SMURD și coordonatorul programului de transplant la nivelul centrului de la Buzău. Medicul buzoian a subliniat că aceasta a fost și prima prelevare de organe efectuată în 2018 la Buzău, pe parcursul întregului an existând doar potențiali donatori.

De această dată, donatorul a fost un buzoian de 45 de ani, care a ajuns la secția UPU a SJU Buzău în cursul zilei de 29 decembrie, în stare foarte gravă. Dr. Adrian Zoican a precizat că „pacientul se afla în comă de gradul III în urma unui accident vascular cerebral și a fost internat în secția  ATI – Neurologie. În ciuda eforturilor medicilor, starea pacientului nu s-a ameliorat, astfel că medicii buzoieni au fost nevoiți să accepte că nu mai puteau face nimic pentru a-l salva.

 

Echipa de transplant a SJU Buzău, formată din medicul anestezist Victor Ioniță, șef Secție ATI și coordonator KDP și medicul urgentist Adrian Zoican, șef secție UPU-SMURD și coordonator al programului de transplant, au conștientizat că deși pacientul nu mai putea fi salvat, acesta ar putea deveni salvator pentru alți pacienți aflați în suferință, pentru care soluția salvatoare o constituia un transplant. În contextul în care pacientul era eligibil pentru prelevare, medicii buzoieni au făcut tot ce le-a fost posibil pentru a convinge familia să accepte donarea de organe, prezentându-le situația și solicitând acordul pentru prelevare.

Reușind să treacă peste suferința pierderii celui drag, rudele au înțeles că acceptând donarea salvează alte vieți, prin intermediul cărora ruda lor continuă să trăiască, așa că a acceptat prelevarea. Astfel, în ultima zi din anul 2018, pe 31 decembrie, pacientul a fost declarat în moarte cerebrală, după efectuarea testelor specifice, iar în aceeași zi, medicii buzoieni au luat legătura cu coordonatorul Programului Național de Transplant, pe care l-au anunțat că există un pacient compatibil pentru prelevarea de organe.

 

Pacientul era donator compatibil pentru plămâni, rinichi, ficat, cornee și țesuturi, astfel că mai multe echipe de prelevare au fost imediat trimise către Buzău, de la Institutul Fundeni, Spitalul Colentina și de la o clinică din Slovenia, prin Eurotransplant. Specialiștii în chirurgie toracică din Slovenia au venit pentru prelevarea plămânilor, pentru care nu s-a găsit un primitor compatibil în țară, în timp ce medicii de la Fundeni au prelevat ficatul și rinichii, iar specialiștii ortopezi de la Colentina au prelevat țesuturi. Alături de echipele de prelevare venite de la București și din Slovenia, la intervenție au participat și medicii buzoieni Adrian Zoican, Victor Ioniță și Cătălin Bostan. Operația a început la ora 13.00 și s-a încheiat în jurul orei 22.00, cu două ore înainte de trecerea în noul an.

În primele ore din 2019, plămânii au fost transplantați la clinica din Slovenia, în timp ce ficatul și rinichii au fost transplantați la Institutul Fundeni. În același timp, corneea prelevată de la donatorul buzoian a ajuns la centrul de transplant de la Spitalul Militar Central, în timp ce țesuturile au ajuns la spitalul Colentina. „Această prelevare de organe reprezintă o premieră pentru judeţul Buzău, întrucât prelevarea plămânilor s-a putut face cu ajutorul Agenţiei Eurotransplant. Și pentru Spitalul Județean de Urgență Buzău, această intervenție este o mare realizare, un mare succes și dorim să mulţumim familiei donatorului pentru acordul dat, astfel ca toate organele să fie transplantate”, a declarat în cursul zilei de azi, medicul Adrian Zoican.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (4)

 1. Camelia Elena Gorgan spune:

  Felicitări!

 2. Toderas Toderas spune:

  Felicitări tuturor!!! Si multa sănătate. Doamne ajuta tuturor!

 3. Adriana Dramba spune:

  Felicitări pentru reușita echipei!

 4. Elena Copaciu spune:

  Felicitări tuturor!

Adaugati un comentariu


 

*