Maraton pentru viață al echipelor medicale de prelevare și transplant

În decurs de opt ore, specialiștii de la Institutul Clinic Fundeni și cei de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj (ICUTR) au efectuat două intervenții de prelevare la Oradea și Târgu Mureș, în urma cărora șase vieți au fost salvate, iar alți pacienți au primit o șansă la o viață mai bună.

 

Șase vieți au fost salvate, iar alți doi pacienți au avut șansa de a-și recăpăta vederea, la sfârșitul săptămânii trecute, în urma unor operații de transplant. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără gestul altruist făcut al două familii care deși au pierdut pe cineva drag au fost de acord cu prelevarea de organe ale rudelor aflate în moarte cerebrală, și nici fără efortul deosebit al echipelor de prelevare și transplant, care au efectuat un adevărat maraton, pe parcursul câtorva ore.

Cursa pentru viață a început vineri dimineață la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, unde echipa de coordonare a activității de transplant, formată din dr. Ştefan Pataki, dr. Simona Mirt, dr. Silviu Turcuș și asistenții medicali Emese Szabo și Aurelia Cheregi, a obținut acceptul pentru prelevarea de organe din partea familiei unei paciente de 51 de ani, aflată în moarte cerebrală. Pacienta era eligibilă pentru prelevarea de rinichi, ficat și cornee, iar imediat după obținerea acceptului familiei au fost anunțate echipele de prelevare de la Institutul Fundeni și ICUTR Cluj. Până la sosirea acestora, funcțiile organelor pacientei donatoare au fost menținute în parametri optimi de către specialiștii ATI ai spitalului din Oradea, astfel că operațiile de prelevare a ficatului, rinichilor și corneei au decurs fără probleme. Ficatul a fost prelevat de echipa de la Fundeni, formată din dr.  Guenady Vatachki,  dr. Alexandru Onofrei, dr. Răzvan Lazea şi asistentul Marius Păun, în timp ce rinichii au fost prelevați de specialiștii de la Cluj – dr. Andrei Tomuță și dr. Dan Pop.

 

Imediat după prelevare, medicii de la Fundeni au plecat spre București la bordul unei aeronave, iar specialiștii clujeni au revenit la ICUTR, unde doi pacienți erau pregătiți pentru intervențiile de transplant renal. Și la București fusese găsit un pacient compatibil care a primit ficatul în urma operației de transplant efectuate de o echipă coordonată de dr. Doina Hrehoreţ.

În timp ce operațiile de transplant aveau loc, cele două echipe de prelevare au primit o nouă alertă, de această dată de la Târgu Mureș, unde medicii Spitalului Clinic Județean de Urgență nu au reușit să salveze viața unui copil de 13 ani, intrat în moarte cerebrală, în ciuda eforturilor depuse. Familia a găsit puterea de a trece peste acest moment deosebit de trist și de a lua o decizie pe cât de dificilă pe atât atât de generoasă şi plină de umaninate, de a faceoferi din durerea lor infinită cel mai de preț dar, altor semeni.

Prin urmare, la scurt timp după ce își încheiaseră cu bine prima misiune de la Oradea, cele două echipe de prelevare de la Fundeni și ICUTR au pornit către Târgu Mureș pentru preleva rinichii și ficatul donatorului de 13 ani.

De această dată, ficatul a fost trimis la Iași, unde a fost transplantat unui pacient cu afecțiuni hepatice, la spitalul Sfântul Spiridon, de către echipa condusă de prof. dr. Cristian Lupaşcu, în timp ce rinichii au fost transplantați altor doi pacienți, tot la institutul din Cluj, unde astfel, patru pacienți au primit speranţa la o viaţă mai bună. Totodată, corneeale au fost trimise la Iași, pentru a fi transplantate altor pacienți aflați în suferință, la Spitalul „Sf.Spiridon”.

 

Astfel, în opt ore, cele două echipe de prelevare au efectuat un adevărat maraton pentru viață, împreună cu colegii lor de la Fundeni, ICUTR și Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, care au realizat operațiile de transplant renal și hepatic. Despre acesta, dr. Guenady Vatachki, coordonatorul echipei de prelevare de la Fundeni, a spus: „Traversăm o perioadă cu nişte restricţii extraordinare, impuse de pandemia Covid 19, în care se fac eforturi deosebite din partea echipelor medicale şi a unităţilor sanitare, astfel încât activitatea de transplant să continue, iar cei care au nevoie de un transplant să nu piardă o şansă la viaţă. Mobilizarea tuturor este maximă în momentul în care se primeşte anunţul că există un acord pentru donare. Împreună cu colegii mei, am realizat două prelevări de ficat într-un interval de 8 ore, la Oradea, apoi la Târgu Mureş. Ambele intervenţii au decurs normal, fiind încheiate cu succes. Au fost ore intense, ţinând cont de contextul actual şi de toate măsurile de prevenţie împotriva coronavirusului, pe care echipele implicate în transplant le-au implementat. Cu ajutorul Serviciilor de Ambulanţă şi a Ministerului Afacerilor de Interne, echipele medicale şi organele au fost transportate în siguranţă şi în timp util”, a declarat acesta.

Într-un comunicat al Agenției Naționale de Transplant se precizează că „mai mult ca oricând, în această perioadă dificilă, provocată de pandemia Covid-19, solidaritatea şi dragostea faţă de semeni, tăria de a lua decizii foarte grele, munca responsabilă şi efortul colectiv  fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Sunt momente care ne obligă să fim profund recunoscători faţă de cei care reuşesc să aducă speranţa pentru viaţă: donatori, familiile acestora, echipe medicale”.

 


Adaugati un comentariu


 

*