Nereguli majore în colectarea și eliminarea deșeurilor medicale de la spitalele Covid-19

În ultima lună, polițiștii au confiscat peste 211 tone de deșeuri periculoase, care prezentau un risc sporit pentru răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus.

 

În perioada 9  iunie – 1 iulie, poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din Inspectoratul General al Poliţiei Române, au fost angrenați într-o serie de acțiuni derulate în toată țara, având ca scop prevenirea și combaterea neregulilor în ceea ce privește managementul deșeurilor periculoase ce provin din activitățile medicale. A fost pus un accent deosebit pe deșeurile provenite din unitățile sanitare care îngrijesc pacienți cu Covid-19 sau sunt implicate în activitățile de limitare a răspândirii infecțiilor cauzate de noul coronavirus, activitățile făcând parte dintr-o acțiune mai amplă, derulată la nivelul tuturor statelor din Uniunea Europeană. Acţiunea s-a desfăşurat concomitent la producătorii de deşeuri, pe două paliere, atât de la generator spre incinerator sau eliminator, cât şi în zona de neutralizare, incinerare sau eliminare.

În perioada menționată, polițiști au efectuat 282 de controale şi verificări la unităţile sanitare şi la agenţii economici care efectuează operaţiuni în domeniul managementului deşeurilor periculoase infectate cu virusul SARS-CoV-2, ocazie cu care au fost depistate numeroase nereguli care reprezentau un risc real de răspândire a infecțiilor.

 

Astfel, polițiștii, care au acționat în colaborare cu comisarii Gărzii de Mediu și inspectorii Inspecției Sanitare de Stat, au confiscat 211.652 de kilograme de deşeuri periculoase provenite din colectarea de către diferiţi agenţi economici, de la unităţile sanitare care asigură asistenţa medicală a pacienţilor testaţi pozitiv. Prioritară a fost distrugerea și eliminarea în condiții de siguranță a acestor deșeuri, ulterior fiind aplicate și sancțiunile ce se impuneau, cea mai drastică dintre ele constând în suspendarea temporară a activității unui incinerator.

În urma verificărilor efectuate, au fost depistate 8 infracțiuni, pentru care sunt instrumentate în prezent 6 dosare penale. În același timp, 17 persoane sunt cercetate penal în aceste dosare, împotriva a 3 dintre acestea fiind dispusă și măsura arestării preventive. De asemenea, au fost aplicate 43 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 454.800 de lei şi 40 de avertismente, în baza legii privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, cu modificările şi completările ulterioare, cât şi la legislaţia de mediu aferentă.

 

Cea mai mare parte a deșeurilor medicale indisponibilizate a provenit în urma unei acțiuni ample, derulate în municipiul București și județele Ilfov și Dolj. Totul a început cu o sesizare primită la jumătatea lunii mai, cu privire la existenţa unei cantităţi de deşeuri medicale periculoase, colectate de la multe unităţi spitaliceşti din Bucureşti şi abandonate pe un câmp din localitatea Dobroieşti, judeţul Ilfov. În luna iunie au fost efectuate 13 percheziții la domiciliile şi sediile mai multor persoane fizice şi juridice, ocazie cu care 16 persoane au fost aduse la audieri, au fost ridicate mai multe documente, iar ulterior s-a dispus suspendarea activității unui incinerator.

În aceeași cauză, au mai fost efectuate pe 23 iunie 6 percheziţii în judeţul Giurgiu, iar la punctul de lucru al unei societăţi comerciale, a fost depistată o semiremorcă în care se aflau depozitate din luna aprilie deşeuri medicale periculoase, care ar fi trebuit să fie distruse în 24 de ore. Astfel, au fost indisponibilizate 209 tone de deşeuri periculoase provenite din colectarea de către diferiţi agenţi economici, de la unităţile sanitare care asigură asistenţa medicală a pacienţilor testaţi pozitiv, iar în urma cooperării interinstituţionale, a fost dispusă măsura distrugerii şi a eliminării în condiţii de siguranţă, pentru sănătatea publică, a deşeurilor medicale. Trei dintre persoanele cercetate au fost reținute inițial pentru 24 de ore, ulterior instanța dispunând arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*