Piața deșeurilor medicale, investigată de Consiliul Concurenței

9 mai 2019 | 0 comentarii |

Ancheta a fost determinată de gradul mare de concentrare a pieţei şi numărul redus de operatori economici autorizaţi.

 

Consiliul Concurenței a anunțat, printr-un comunicat remis presei, că a declanșat o investigație sectorială în ceea ce privește deșeurile medicale, în scopul cunoașterii în detaliu a mecanismelor structurale ale pieţelor și a relaţiilor contractuale existente între diferiţi actori ce desfăşoară activităţi în acest domeniu.

Ancheta nu a fost determinată de anumite practici anticoncurențiale sesizate pe acest segment, ci de faptul că există unele condiţii care sugerează posibilitatea restrângerii concurenţei pe piaţa deşeurilor medicale.

Concret, reprezentanții Consiliului Concurenței spun că este vorba despre „gradul mare de concentrare a pieţei şi numărul redus de operatori economici autorizaţi pentru tratarea prin decontaminare la temperaturi scăzute a deşeurilor medicale periculoase şi pentru eliminarea prin incinerare a deşeurilor”.

În comunicatul instituției se mai precizează că, pe parcursul investigației, se va verifica dacă furnizorii autorizaţi şi-au împărţit zonele în care acţionează şi dacă intrarea pe piaţă a altor operatori este blocată sau descurajată de către furnizorii existenţi, care au creat şi dezvoltat o infrastructură în zona de interes.

 

De asemenea, în cadrul anchetei sectoriale se va analiza și în ce măsură furnizorii integraţi, care oferă servicii pe întregul circuit al gestionării deşeurilor, începând cu colectarea până la tratarea și eliminarea lor, afectează poziţia concurenţială a firmelor care nu sunt integrate, oferind doar anumite servicii.

Se va face şi o analiză comparativă amănunţită a legislaţiei naţionale şi comunitare, având în vedere că acest domeniu este puternic reglementat, existând dispoziţii pentru fiecare din etapele ce trebuie parcurse în activitatea de gestionare a deşeurilor medicale.

Comunicatul Consiliului Concurenței citează datele publicate de Eurostat în anul 2016, care arătau că totalul deşeurilor înregistrate în UE a fost de 2,5 miliarde de tone, dintre care cele medicale reprezentau 36,8 milioane de tone. În România, au fost înregistrate 177,5 milioane de tone de deșeuri, din care deşeurile medicale au reprezentat 873.800 de tone.

 

Legislaţia în vigoare relevă faptul că autoritatea de concurenţă poate efectua, din proprie iniţiativă, investigaţii privind un anumit sector economic atunci când rigiditatea preţurilor sau alte împrejurări sugerează posibilitatea restrângerii sau denaturării concurenţei pe piaţă. Acest tip de instrument este utilizat atât de Comisia Europeană, cât şi de alte autorităţi naţionale de concurenţă, şi nu vizează în mod direct încălcări ale legislaţiei, așa cum este și cazul investigației de față.

Totodată, în cadrul anchetei sectoriale, Consiliul Concurenţei poate solicita informaţii şi documente tuturor operatorilor implicaţi. Cu ocazia demarării investigației, instituția invită toţi actorii de pe această piaţă la o comunicare activă, deschisă în ceea ce priveşte problemele de natură concurenţială cu care aceştia se confruntă.

Deşeurile medicale sunt deşeurile rezultate din activităţile de prevenire, diagnostic şi tratament desfăşurate în unităţile sanitare. Acestea sunt împărțite pe mai multe categorii, existând astfel deșeuri înţepătoare-tăietoare, precum ace, lame de bisturiu etc., deșeuri anatomo-patologice şi părţi anatomice, deşeuri infecţioase, chimice, de medicamente citotoxice şi citostatice.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*