Noi controale în spitalele din Capitală, după cazul Floreasca

8 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Primul pe listă este spitalul universitar, unde echipele de la Ministerul Sănătății vor ajunge chiar în cursul zilei de azi.

 

Nelu Tataru si Victor Costache

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat în această după-amiază că echipa de la conducerea ministerului se va afla în zilele următoare „în teren”, urmând a fi efectuate vizite în toate spitalele din Capitală, pentru a se verifica în mod special modul în care se respectă protocoalele.

Decizia vine după incidentul de la spitalul Floreasca, soldat cu demiterea medicului Mircea Beuran din funcția se șef al Secției de Chirurgie și din cea de președinte a Comisiei de chirurgie generală a Ministerului Sănătății, precum și cu aplicarea de sancțiuni spitalului și echipei operatorii responsabile pentru evenimentul regretabil.

Secretarul de Stat a spus că primul pe listă va fi Spitalul Universitar de Urgență (SUUB), care va fi vizitat e o echipă de la minister chiar în cursul zilei de astăzi. Motivul pentru care SUUB va fi primul verificat îl constituie faptul că mai mulți medici au semnalat că nu au fost instruiți în legătură cu folosirea noilor echipamente chirurgicale cu care a fost dotat Blocul Operator Central, redeschis recent, după un amplu proces de reabilitare și modernizare.

 

Sălile de operație au fost dotate cu aparatură ultraperformantă, însă unii medici au declarat că ezită să o folosească, pentru că nu au fost instruiți în acest sens și se tem că astfel s-ar putea repeta un incident similar cu cel de la Floreasca. Secretarul de Stat a precizat că echipa de la minister va verifica situația de la SUUB, ținând cont și că, în ultima perioadă, aici au fost inaugurate două investiții importante.

La SUUB avem Blocul Operator Central, care a fost deschis recent și este într-adevăr, cel mai mare și mai modern din țară, dar trebuie să vedem cum stau lucrurile aici și dacă personalul a fost instruit să folosească noile echipamente. Acolo a fost operaționalizat de curând și un heliport, ceea ce nu este deloc un lucru rău, dar trebuie să vedem care este situația la fața locului, dacă există proceduri și dacă acestea se respectă. Chiar astăzi vom merge acolo, iar în perioada următoare așteptați-vă să ne vedeți mai mult în teren, pentru că vom ajunge la toate spitalele din Capitală”, a declarat în urmă cu puțin timp, secretarul de Stat Nelu Tătaru.

 

Acesta a mai precizat că, pentru moment, spitalele județene nu sunt luateîn colimator”, menționând că, în opinia sa, medicii de aici sunt mai responsabili decât cei din spitalele bucureștene. „Ne vom axa pentru moment pe spitalele din București, pentru că noi venim toți din teritoriu și cunoaștem care este situația acolo. Personal, pot să vă spun că medicii din spitalele județene sunt mai conștiincioși și mai responsabili. Poate și pentru că mulți dintre ei nu au la dispoziție condițiile din București și asta îi face să se concentreze mai mult pe munca lor. Nu spun că nu sunt probleme și la aceste spitale, vom ajunge și acolo”, a menționat NeluTătaru.

Între timp, cercetările legate de incidentul de la Floreasca sunt continuate pe mai multe planuri, polițiștii anunțând că s-au sesizat din oficiu după ce Victor Costache a anunțat ieri că este posibil ca un alt pacient să fi suferit arsuri în timpul unei intervenții chirurgicale efectuate la acest spital. Cercetările se fac in rem, sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală, în paralel cu cele din dosarul pentru ucidere din culpă, întocmit anterior. Unul dintre medicii rezidenți care a făcut parte din echipa operatorie a fost audiat astăzi mai bine de două ore, urmând să fie chemați pentru declarații și alți membri ai echipei medicale.

 


Adaugati un comentariu


 

*