Cel mai modern heliport cu destinație medicală, inaugurat la SUUB

3 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Heliportul este amplasat deasupra blocului operator central al unității medicale, iar odată cu operaționalizarea sa, pacienții în stare critică vor ajunge mai repede la spital.

 

Începând de astăzi, heliportul Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) este operațional în proporție de sută la sută, ceea ce înseamnă mai multe șanse pentru pacienții în stare critică ce ajung aici transportați cu elicoptere SMURD. Necesitatea construirii unui heliport era reclamată de reprezentanții spitalului încă din anul 2015, iar la începutul lui 2016, fostul manager Cătălin Cîstoiu anunța că s-a găsit un investitor dispus să sprijine financiar această investiție. Lucrările au fost demarate ulterior, și abia azi investiția a ajuns la final, heliportul SUUB fiind inaugurat oficial și devenind operațional. Este primul heliport din Capitală dedicat exclusiv îngrijirii medicale de urgență a pacientului critic, fiind construit pe blocul operator central al spitalului.

Dr. Adriana Nica, actualul manager la SUUB, a declarat cu această ocazie că „astăzi a fost inaugurat cel mai modern heliport din România, primul din Bucureşti care este dedicat în totalitate îngrijirii medicale de urgenţă a pacientului critic. Este o premieră nu numai pentru SUUB, ci şi pentru pacientul critic, care are nevoie de îngrijiri medicale de înaltă specialitate la spitalul nostru, dar şi la alte spitale din Bucureşti în funcţie de patologia cu care un astfel de pacient critic ajunge în Bucureşti”.

 

Aceasta a precizat că până acum, elicopterele SMURD care aduceau pacienți în stare critică la SUUB, dar și la alte spitale din Capitală, aterizau în diferite zone din București, iar de acolo, pacienții erau preluați de ambulanțe care îi transportau la spital. Se pierdea astfel timp prețios, vital pentru pacienți, nu de puține ori ambulanțele răzbătând cu greu prin traficul extrem de aglomerat din București.

Dr. Adriana Nica estimează că, odată cu operaționalizarea heliportului, timpul de transport al pacienților critici se va scurta cu cel puțin o jumătate de oră, aceștia având șansa să ajungă mau devreme în camera de gardă, pentru a primi îngrijirile de care au nevoie.

Investiția a presupus și construirea unui culoar suprateran și a unui lift cu care  pacienții aduși cu elicopterul vor fi transportați direct în secția UPU. Elicopterelor medicale le-au fost alocate două culoare de zbor, inclusiv pe timp de noapte, iar primul zbor de încercare a avut loc pe data de 13 noiembrie. Scopul a fost calibrarea dispozitivelor de aterizare pe timp de noapte, iar după ce toate detaliile tehnice au fost puse la punct, heliportul a fost inaugurat în această după-amiază.

 

Acesta este construit pe o structură metalică formată din rigle tip grinzi din oţel şi stâlpi zăbreliţi, dotată cu jgheaburi şi plase de siguranţă, cu instalaţie electrică de balizaj, cu marcaje luminoase, cu echipamente de salvare, protecţie şi de stingere a incendiilor.

Compania care a alocat un milion de euro pentru a finanța integral această investiție este grupul MaxBet, al cărui director operațional, Ioana Bazavan, a declarat că „în acest amplu proiect pentru sistemul sanitar din România am avut un singur obiectiv major: să uşurăm munca celor mai buni medici din România şi să oferim o şansă în plus pacienţilor aflaţi în stare gravă şi foarte gravă, care au nevoie de îngrijire medicală înalt specializată în Centrul Universitar Bucureşti, prin scurtarea timpului în care ajung la camera de gardă. În acest proiect major au fost implicaţi cei mai buni specialişti, astfel încât acest heliport medical să devină un punct de referinţă pentru toate spitalele din România”.

Anul trecut, la Unitatea de Primiri Urgenţe a SUUB au fost transferaţi cu elicopterul peste 200 de pacienţi din toată ţara. De asemenea, la SUUB ajung zilnic circa 500 de pacienți, dintre care 15%-20% reprezintă urgențe majore.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*