Cel mai modern bloc operator din țară, gata pentru a fi repus în funcțiune
Blocul Operator Central al Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) a fost redeschis după o lungă perioadă în care a fost supus unor ample lucrări de modernizare și dotare, în valoare de aproape 60 de milioane de lei.
Cel mai mare și mai modern bloc operator existent la acest moment în România, de care dispune acum Spitalul Universitar de Urgență București, urmează a fi redat, în zilele următoare, circuitului funcțional la pacienților, la 10 ani după ce a fost închis pentru renovare, modernizare și dotare. Mai este nevoie de confirmarea laboratoarele de referință că totul este steril, iar operațiile se pot efectua în siguranță.
Oficial, aceste lucrări s-au încheiat la finele săptămânii trecute, iar blocul operator a fost redeschis și prezentat presei, însă primele operații vor avea loc abia după aflarea rezultatelor testelor de laborator efectuate pe probele epidemiologice recoltate de aici. Este o procedură obligatorie, care se efectuează de fiecare dată la inaugurarea sau redeschiderea unei secții, pentru a exista certitudinea că totul este steril, iar pacienții nu vor fi expuși riscului unor infecții intraspitalicești.
Blocul Operator Central al SUUB a devenit astfel cel mai mare și mai modern din țară, dispunând de 11 săli dotate cu aparatură medicală de ultimă generaţie, 7 spălătoare cu apă sterilă, două vestiare pentru personal, degajare pentru spălare instrumentar, depozite de materiale chirurgicale, anestezie, instrumentar steril, sector pre şi post operator. De menționat este și faptul că deasupra clădirii care adăpostește Blocul Operator Central se află și heliportul inaugurat în urmă cu o săptămână.
Cele 11 săli de operație, dotate cu aparatură de ultimă generație, se împart în două categorii, și anume săli specializate pentru diferite tipuri de intervenții și săli generale. Sălile specializate sunt destinate operațiilor din domeniul neurochirurgiei, chirurgiei cardiovasculare, ortopediei și protezării, chirurgiei robotice și politraumei. În același timp, două dintre sălile generale sunt pentru urgențe, iar alte patru săli sunt pentru chirurgie generală, ginecologie, chirurgie toracică, ORL, chirurgie plastică şi reparatorie.
Managerul SUUB, dr. Adriana Nica, a precizat că în spital există şi alte săli de operaţie, precum sala de chirurgie vasculară, sala de chirurgie laparoscopică şi ERCP, sala de chirurgie oftalmologică, două săli de obstetrică și operaţii cezariene, un bloc de naşteri cu 4 săli, două săli de ortopedie – artroscopii, două săli mici de intervenţii, două săli de operaţii septice şi o sală hibridă cardiovasculară.
În noul Blocul Operator Central pot fi operați 50 de pacienți pe zi, iar odată cu redeschiderea acestuia, capacitatea operatorie a spitalului s-a dublat. Aici își desfășoară activitatea peste 200 de medici, 145 asistenți medicali, 41 infirmiere, 16 îngrijitoare, 13 brancardieri, 3 operatori date și 2 registratori medicali, potrivit reprezentanților spitalului, 24 ore din 24, în toate cele 365 de zile ale anului.
În ceea ce privește dotările, acestea includ un computer tomograf mobil, un aparat radiologic mobil, echipamente pentru neuronavigaţie şi neuromonitorizare, un microscop operator pentru neurochirurgie, o coloană laparoscopie 3D, sisteme pentru sigilare vasculară, lămpi scialitice, console de anestezie, defibrilatoare, aparate de anestezie de înaltă performanţă cu capacitate de recrutare pulmonară şi altele dispozitive importante pentru actul medical. „Blocul Operator Central al SUUB are aparatură comparabilă cu a celor mai mari spitale din lume. Dotarea asigură aplicarea unor tehnici moderne pentru toate specialităţile chirurgicale, inclusiv abordarea laparoscopică, care are multiple beneficii, între care recuperarea rapidă a pacientului, scăderea duratei de spitalizare şi a riscului de infecţii. Două săli sunt dotate şi cu sisteme de înregistrare şi transmisie on-line audio/video, de unde intervenţia să poată fi transmisă live pentru studenţi şi medicii rezidenţi, urmând ca astfel să trecem cu toţii spre partea de telemedicină. La SUUB, noi, cadrele medicale, punem pacientul mai presus de orice, iar siguranţa lui înseamnă un act medical corect, realizat în condiţii de calitate şi cu aparatură de ultimă generaţie”, a precizat dr. Adriana Nica, managerul spitalului.
Valoarea totală a proiectului privind dotarea în integralitate cu aparatură este de 59.260.000 de lei fără TVA, fondurile fiind asigurate de la bugetul de stat. De la începutul anului, peste 30.000 dintre pacienții internați la SUUB au necesitat intervenții chirurgicale.