Investiții majore la Spitalul Universitar și la sanatoriul balnear de la Techirghiol

Valoarea totală a proiectelor anunțate zilele acestea de Ministerul Sănătății este de aproape 100 de milioane de lei.

 

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

Ministerul Sănătății a anunțat demararea a două proiecte importante de investiții ce vizează Spitalul Universitar de Urgență din București (SUUB) și Sanatoriul Balnear de Recuperare de la Techirghiol, proiecte a căror valoare totală depășește 98 de milioane de lei. Bani vor fi alocați de la bugetul de stat prin Ministerul Sănătății în cazul SUUB, respectiv prin Compania Națională de Investiții în cazul sanatoriului de la Techirghiol.

Astfel, 71,084 de milioane de lei vor merge către proiectul ce vizează dotarea blocului operator central de la SUUB, proiectul de finanțare prin intermediul Ministerului Sănătății fiind deja aprobat în ultima ședință de guvern.

Acesta se va derula pe o perioadă de un an și jumătate, timp în care vor fi dotate cu aparatură și alte dispozitive medicale toate cele 11 săli de operație ce alcătuiesc blocul operator central al spitalului bucureștean.

Este vorba de aparatură medicală și accesorii pentru explorări funcționale și imagistică pentru blocul operator și post operator, aparatură medicală și accesorii pentru pre-operator și post-operator, aparatură medicală și accesorii pentru bloc operator, aparatură medicală și accesorii pentru blocul operator-neurochirurgie, precum și de instrumentar pentru chirurgie deschisă în blocul operator.

 

Toate noile dotări vor fi de ultimă generație, iar după cum precizează ministrul Sănătății, aceste dotări vor facilita aplicarea unor tehnici actuale moderne pentru toate specialitățile, inclusiv abordarea laparoscopică, care are multiple beneficii, printre care recuperarea rapidă a pacientului, scăderea duratei de spitalizare și a riscului de infecții.

În același timp, instrumentarul care va fi achiziționat va fi unul actualizat pentru nevoile actuale ale patologiilor tratate, în cantități estimate plecând de la volumele medii ale anilor trecuți, dar modulate pentru o trecere progresivă în următorii ani către tehnici minim invazive, dar și o creștere a activității de tip terțiar și de excelență în toate domeniile.

Referindu-se la acest proiect, ministrul Sorina Pintea a declarat că reprezintă „doar un prim pas și se înscrie în măsurile care au ca scop implementarea Strategiei naționale de sănătate și a Planului de acțiuni pe perioada 2014 – 2020”.

 

În cursul zilei de ieri, ministrul Sănătății a participat și la demararea proiectului de investiții în secția de recuperare neuro-psiho-motorie copii din cadrul Sanatoriului Balnear și de Recuperare de la Techirghiol, proiect în valoare de circa 27 de milioane de lei, derulat prin Compania Națională de Investiții.

La sanatoriul de la Techirghiol funcționează singura unitate medicală de recuperare balneologică din România destinată copiilor cu dizabilități, care beneficiază aici de climatoterapie, de helioterapie, hidrotermoterapie, împreună cu alte proceduri de kinetoterapie, precum și de proprietățile terapeutice recunoscute ale nămolului de Techirghiol.

Unitatea dispune de 180 de paturi, dintre care 80 sunt indisponibile temporar, iar în urma noii investiții, prevăzute a se încheia în cursul anului viitor, vor fi asigurate toate circuitele medicale și spațiile adecvate.

Totodată, reprezentanții Ministerului Sănătății spun că vor fi îmbunătățite condițiile de cazare, masă și tratament și vor fi introduse soluții tehnice inovative care vor duce la diminuarea costurilor.

 

Proiectul vizează atât efectuarea de reparații capitale, cât și lucrări de reconfigurare și extindere pentru 8 corpuri de clădire și, nu în ultimul rând, dotarea cu echipamente noi, necesare în procedurile de terapie și recuperare adresate copiilor cu dizabilități.

„Ne-am propus ca anul acesta să acordam o atenție deosebită serviciilor medicale destinate sănătății copiilor. Copiii tratați în această unitate sanitară fac tratamente de lungă durată și pentru acest motiv sunt școlarizați în regim de învățământ public, cu recunoașterea perioadelor de instrucție petrecute. Șederea lor în spații comune, personalizarea tratamentelor, dar și urmărirea efectelor acestora solicită un ambient special, reconfortant, dotări speciale. În prezent, numărul de locuri este redus, iar secția nu funcționează la capacitatea aprobată. Vor urma și alte investiții în sistemul sanitar, pentru că în 2019 vom avea un buget istoric pentru Sănătate, care ne permite sa realizam investiții in unitățile sanitare prin lucrări de reabilitare si dotare cu aparatură medicală”, a declarat Sorina Pintea, cu ocazia lansării proiectului.

 


Adaugati un comentariu


 

*