117 ani de medicina balneara romaneasca

Timp de patru zile, Sanatoriul Balnear si de Recuperare din Techirghiol va gazdui o manifestare stiintifica internationala la care sunt asteptati peste 100 de participanti.

 

namol de techirghiolDe sute de ani, oamenii bolnavi isi cauta vindecarea sau leacul impotriva imbatranirii, cu namolul din Lacul lui Techir. Legenda spune ca Techir, un batran olog si orb, care calatorea pe un magar, a ajuns pe malul lacului care astzi ii poarta numele si a ramas impotmolit. Se spune ca mult timp s-ar fi chinuit turcul sa iasa din namol, insa cand a si reusit, a zarit o geana de lumina, iar picioarele i-au dat ascultare. Iar de atunci, batranul turc ii asteapta, nemiscat, sub forma unei statui, pe cei care cred in minunile namolului de la Techirghiol.

Dincolo de legenda insa, insanatosirile celor care s-au imbaiat in apa lacului si s-au impachetat cu namolul sapropelic de aici, ale carui proprietati terapeutice sunt incontestabile, au dus faima acestui loc in lume, astfel ca astazi, Techirghiolul este cea mai vestita statiune balneara din Romania. Aici se trateaza afectiunile degenerative reumatismale si posttraumatice, dar si afectiuni neurologice, vasculare periferice, respiratorii si ginecologice.

Iar pentru ca minunile de la Techirghiol aveau nevoie sa fie studiate si de oamanii de stiinta, an de an, sfarsitul sezonului estival este marcat la Sanatoriul Balnear si de Recuperare de la Techirghiol prin manifestari dedicate activitatilor medicale si balneare desfasurate aici, de mai bine de 100 de ani.

 

congresAnul acesta se implinesc 117 ani de cand la Techirghiol au fost puse bazele tratamentelor balneare care au adus renumele statiunii, iar evenimentul este marcat printr-o conferinta cu participare internationala, care va reuni peste 100 de participanti din Romania, Turcia, Serbia, Grecia si Macedonia.

Conferinta cu tema „Balneologie Maritima, Medicina Fizica si de Recuperare – Traditie, Modernitate si Inovatie” va incepe maine, 1 septembrie, si se va desfasura pe durata a patru zile. In aceasta perioada vor fi dezbatute teme de actualitate din balneologie, care se refera la  medicina fizica si de recuperare, managementul balnear integrat, protectia mediului, resurse si legislatie, kinetoterapie in balneologie si recuperare – patologie, terapie si recuperare.

Aceste teme vor face subiectul mai multor lucrari stiintifice, care vor fi prezentate in cadrul evenimentului de invitatii romani si straini, lucrari care vor fi publicate ulterior intr-un numar special al revistei Techirghiol, urmand ca mai tarziu sa fie incluse intr-un volum de specialitate.

 

Roxana Almasan

Roxana Almasan

Referindu-se la evenimentul care va debuta maine, Roxana Almasan, managerul Sanatoriului de la Techirghiol, a declarat ca principalul obiectiv urmarit este stimularea interesului comunitatii stiintifice referitor la cunoasterea si valorificarea namolului de Techirghiol, ca factor sanogen si terapeutico-recuperator. Totodata, se doreste impulsionarea continuarii si dezvoltarii demersurilor de cercetare in acest domeniu, concomitent cu celebrarea Zilei Internationale a Leziunilor Medulare (International Spinal Cord Injury Day) – stabilita recent de catre Societatea Internationala a Maduvei Spinale (International Spinal Cord Society – ISCoS), ca expresie inclusiv a modernei directii de varf a neurorecuperarii, un domeniu in care Sanatirul din Techirghiol este cunoscut ca o unitate medicala cu experienta si rezultate foarte bune.

Conferinta va fi prezidata de prof. univ. dr. Gelu Onose – UMF Carol Davila, prof. univ. dr. Victor Lorin Purcarea – UMF Carol Davila, prof. univ. dr. Dan Marcel Iliescu – FM Ovidius. Intre presedintii de onoare ii regasim pe academicienii Constantin Ionescu Tirgoviste si Marian Traian Gomoiu, prof. univ. dr. Pedro Cantista – Portugalia, prof. univ. dr. Sorin Rugina si conf. univ. dr. Olga Surdu.

Presedinte al Comitetului stiintific este sef lucrari dr. Elena Valentina – Director Medical SBR Techirghiol – Univ. Ovidius Constanta.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*