Sanatoriul balnear de la Techirghiol a aniversat 120 de ani

30 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Momentul a fost marcat printr-o conferință cu participare internațională, în cadrul căreia a fost lansată și o colecție muzeală.

 

În acest week-end au fost sărbătoriți la Techirghiol120 de ani de balneologie românească”, în cadrul unui eveniment de tradiție pe care Sanatoriul Balnear şi de Recuperare din stațiune (SBRT) în organizează periodic pentru a marca adăugarea unui nou an în propria istorie. Anul acesta, SBRT a împlinit 120 de ani de la înființare, evoluția sa în toată această perioadă fiind în strânsă legătură cu cea a balneologiei românești, din acest punct de vedere, sanatoriul de la Techirghiol oferind pacienților săi o terapie unică în țară. Este vorba de celebrul tratament cu nămol sapropelic extras din lacul Techirghiol, a cărui faimă a depășit de mult granițele tării, atrăgând anual mii de turiști din țară și din străinătate. Tot aici funcționează și singura unitate medicală de recuperare balneologică din România destinată copiilor cu dizabilități, care beneficiază aici de climatoterapie, de helioterapie, hidrotermoterapie, împreună cu alte proceduri de kinetoterapie, precum și de proprietățile terapeutice recunoscute ale nămolului de Techirghiol.

Pentru SBRT a devenit de mulți ani o tradiție ca, la sfârșitul fiecărui sezon estival, să organizeze un eveniment științific dedicat activităților medicale și balneare desfășurate aici, iar conferința de anul acesta a avut un caracter aparte dat fiind faptul că sanatoriul a împlinit o vârstă „rotundă”.

 

La manifestările desfășurate în perioada 27-29 septembrie au participat peste 200 de cercetători şi practicieni în domeniul terapiilor şi tratamentelor recuperatorii, cărora li s-au alăturat și biologi, dar și istorici. Participarea a fost una internațională, specialiștii din România, Italia, Cuba, Algeria şi Tunisia dezbătând pe parcursul celor tei zile problemele actuale ale medicinei de prevenţie, noile abordări ale bolilor cronice şi efectele terapeutice ale apei şi nămolului de Techirghiol. Lucrările științifice prezentate au avut atât caracter medical, cât și istoric și memorialistic, evenimentul fiind dedicat și evocării personalităților și momentelor importante care au marcat istoria de 120 de ani a SRBT.

Cu aceeași ocazie a fost lansată și o monografie a sanatoriului și a zonei balneare de la Techirghiol, precum și o colecție muzeală ce include trei piese arheologice cu valoare de patrimoniu ce țin de istoria zonei. De asemenea, a fost inaugurată în cadrul evenimentului și o galerie în care sunt expuse portretele celor 15 directori care au condus sanatoriul de la Techirghiol de-a lungul celor 120 de ani de existență, din 1899 până în prezent.

 

Unul dintre cele mai importante momente ale conferinței a fost lansarea Premiului Naţional I. N. Dona, Academia Română dând curs unei propuneri adresate în acest sens de conducerea SRBT. Premiul se va acorda anual pentru cercetare ştiinţifică în balneologie, precum şi în activităţile civice, de mediu şi management, fiind un omagiu adus medicului I. N. Dona, care a fost unul dintre primii specialişti de la Techirghiol care a studiat şi experimentat efectele terapeutice ale lacului timp de aproape 40 de ani.

Actualul manager al sanatoriului, Roxana Almășan, a evocat personalitatea acestuia, precizând că „în 1903, dr. I. N. Dona se califica primul la concursul de ocupare a posturilor din spitalele Eforiei Civile, după ce trei ani nu fusese admis niciun candidat şi, ca atare, este numit medic definitiv şi primul director al Sanatoriului Maritim Techirghiol. Precursor al medicinei holistice, după cum se va vedea mai târziu, alături de tratamentul balnear, dr. Dona introduce şi o cură de educaţie, viaţa copiilor, fiind organizată ca într-un internat şcolar, și riguros observată”.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*