Se prefigureaza un dosar penal in cazul Sectiei de Arsi de la Floreasca

Aceasta este tot nefunctionala, nu dispune de evacuare in caz de incendiu, iar Corpul de Control al Guvernului a descoperit nereguli si in intocmirea documentatiei de achizitie si receptie a aparaturii.

 

Spitalul Floreasca

Spitalul Floreasca

Informatiile aparute in urma cu cateva saptamani privind punerea in functiune a noii sectii de arsi de la spitalul Floreasca s-au dovedit vorbe goale, aruncate pentru a mai amagi opinia publica si a da o aparenta de intrare in normalitate, in urma scandalului starnit in jurul acestui subiect. Problemele din cauza carora fostul manager al spitalului a fost demis pe loc de Patriciu Achimas Cadariu, fost ministru al Sanatatii, pareau ca se vor rezolva in cateva zile. Situatia continua sa treneze insa si in prezent, iar ultimele semnale indica faptul ca nu sunt sanse sa se remedieze in viitorul apropiat.

Cel putin asa reiese din cel mai recent raport remis, ieri, de Corpul de Control al Ministerului Sanatatii, in urma unor verificari efectuate la spitalul Floreasca, avand ca principal obiect situatia de la Sectia de Arsi. Concluzia principala desprinsa din Raportul de control este ca „unitatea de ingrijire a arsilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca nu este inca functionala, in ciuda celor declarate de conducerile anterioare ale spitalului si a inaugurarilor oficiale efectuate in ultimele luni”.

 

medic hol spitalIn acelasi document se mai arata ca autoritatile au primit, in ultimele sase luni, informatii contradictorii de la conducerea spitalului si ca personalul care ar trebui sa deserveasca sectia isi desfasoara de fapt activitatea in sectiile de Chirurgie Plastica si ATI.

Echipa de control care s-a deplasat la Floreasca in cadrul acestei anchete a mai constatat ca sectia nu este prevazuta cu o evacuare in caz de incendiu si ca lipsesc procedurile de acces al pacientului ars in sectia speciala, precum si procedurile si protocoalele de tratament ale acestuia in interiorul unitatii. „Desi sala de operatie este complet dotata si functionala, barocamera nu este nici acum montata, nefiind functionala, instalatia de aer conditionat nu functioneaza corespunzator, neexistand o temperatura ambientala optima pentru tratarea unui pacient ars grav, iar rezervele de un pat, in numar de sase, sunt dotate corespunzator unei bune functionari a unitatii, dar nu au fost folosite pana la data controlului pentru internarea si tratarea pacientilor arsi”, se mai arata in raportul Corpului de Control al ministrului.

 

arsi floreascaS-a mai constatat ca saloanele adiacente sectiei fusesera transformate in depozite pentru diferite materiale sanitare, motiv pentru care inspectorii i-au cerut managerului sa dispuna inventarierea acestora, crearea plusurilor de inventar in conditiile legale si apoi depozitarea produselor respective in magazia spitalului si nu in saloane.

„Piesa de rezistenta” a sectiei, celebra barocamera, nu doar ca nu este functionala, dar nici macar nu este instalata pana la acest moment, desi in urma cu un an, cand a fost inaugurata sectia, s-au intocmit procese verbale de receptie, punere in functiune si instruire a personalului pentru utilizarea acesteia. Mai mult de atat, aparatul a fost achitat tocmai pe baza acestei presupuse puneri in functiune, astfel ca inspectorii Corpului de Control au sesizat ca ar putea fi vorba de niste ilegalitati in ceea ce priveste contractele de atribuire si achizitie.

In acest sens, au fost sesizate Curea de Conturi pentru deficientele constatate Agentia Nationala pentru Achizitii Publice, pentru posibile nerespectari ale prevederilor legale referitoare la intocmirea documentatiei de atribuire a contractului de achizitie de aparatura medicala, precum si Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, pentru posibile fapte de natura penala, avand in vedere intocmirea nereala a procesului verbal de punere in functiune a barocamerei si plata contravalorii acesteia catre furnizorul SC Gemedica SRL.

 Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Sectia de Arsi de la Floreasca nu este decat o copie a multor “tehnologizari” aduse spitalelor din Romania – mai corect aceste actiuni s-ar numi bani pentru buzunarele proprii sau pentru partid.
    Inclusiv noua maternitate din Buzau a avut cam aceeasi traiectorie – din pacate fie nu s-au controlat toate “dedesubturile” fie nu au fost aduse la cunostinta contribuabililor in totalitate. S-a dat sub pres inclusiv situatia tovarasului Mocanu, care acum este un traseist parlamentar aparent cu fata curata.
    Noul ministru a spus ca recapatarea credibilitatii este sa nu se mai minta – eu cred ca ar fi necesar ca sa se spuna cu nume si cine a profitat de sistemul sanitar atat la nivel local dar si ministerial.

Adaugati un comentariu


 

*