Angajații spitalelor de pneumoftiziologie din Iași și București contină protestele

Aceștia sunt nemulțumiți de tăierea sporurilor, care a dus la o diminuare considerabilă a veniturilor pe care le primesc.

 

Odată cu reluarea programului normal de lucru în toate instituțiile, după vacanța de Paște, au fost reluate și protestele din sănătate. Angajații Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București și cei ai Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași au reluat acțiunile declanșate săptămâna trecută. Ei sunt nemulțumiți de reducerea sporurilor pe care le primesc pentru riscurile profesionale la care sunt expuși, în urma noii legi a salarizării.

Astfel, azi a avut loc cea de-a treia serie de proteste organizate simultan de angajații celor două unități medicale, marea majoritate a acestora fiind asistenți medicali, infirmiere brancardieri și personal administrativ, principalele categorii afectate de tăierea sporurilor.

La protestul de la București  au participat și de această dată câteva zeci de persoane, care și-au exprimat hotărârea de a continua și în zilele următoare astfel de acțiuni, până când autoritățile vor veni cu o soluție concretă la revendicările lor.

 

Protestatarii sunt nemulțumiți că, deși lucrează în condiții de mare risc, intrând zilnic în contact cu pacienți care suferă de TBC, HIV-SIDA și alte boli cu potențial contagios, nu mai beneficiază de sporurile pe care le primeau până acum, iar prin urmare, veniturile li s-au diminuat considerabil.

„Ne confruntăm cu toate bolile pământului, TBC, HIV, cu puroi, iar ei ne-au tăiat toate sporurile. Luna asta am luat 1.500 de lei. Lucrăm în codiţii mizerabile, ne tuşesc pacienţii în faţă şi noi nu suntem protejaţi. Nu ştiu cine a luat decizia asta, cert este că nu mai putem munci în aceste condiţii. Suntem expuşi riscului de îmbolnăvire şi ei ne taie sporurile”, a declarat una dintre infirmeirele de la institutul Marius Nasta.

 

Aceleași revendicări le-au avut și cei aproximativ 100 de angajații care au protestat la Iași, în curtea Spitalului de Pneumoftiziologie. Și ei s-au declarat deciși să continue protestele și în zilele următoare și să ajungă chiar la grevă generală.

Liderul sindical din cadrul spitalului ieșean, Victorela Vieriu, a declarat azi că „am ieşit să protestăm din nou şi o vom face şi în zilele următoare, până când ni se vor soluţiona problemele. Nu este normal să te trezeşti fără 1.370 de lei din venituri. Guvernanţii au spus că au majorat salariile, dar au  uitat să spună că au diminuat veniturile, prin tăierea sporurilor de care beneficiam până acum. Nu este o situaţie normală. Joi sau vineri vom picheta Prefectura Iaşi, iar dacă nu vom găsi înţelegere, vom intra în curând în grevă generală”.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*