Diminuarea sporurilor amplifică protestele din Sănătate

Angajații Spitalului Sfântul Ioan din Capitală se alătură astfel protestelor colegilor lor din alte spitale. În acest timp se vorbește tot mai mult de o grevă generală a personalului medical auxiliar și personalului TESA din spitale.

 

Astăzi, o a treia unitate medicală s-a adăugat pe lista celor la nivelul cărora angajații au declanșat proteste spontane, ca urmare a nemulțumirilor generate de diminuarea sporurilor. Astfel, În timp ce angajații Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București și cei ai Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași, care au declanșat protestele încă dinainte de Paște, se află în a patra zi de proteste, angajații spitalului Sfântul Ioan din Capitală și-au manifestat și ei, astăzi, public, nemulțumirea față de tăierea sporurilor care, spun ei, va genera o diminuare considerabilă a veniturilor pe care le primesc, deși salariile au fost majorate.

Aproximativ 40 de asistenți medicali, infirmieri, brancardieri și personal TESA au protestat spontan în curtea unității medicale, cerând ca veniturile pe care le primesc să rămână macar la nivelul celor de până acum. De menționat că protestul acestora nu  a afectat activitatea spitalului, așa cum au precizat reprezentanții protestatarilor.

 

La fel ca și colegii lor de la Institutul Marius Nasta și de la Iasi, asistenții, brancardierii, infirmierii și biologii de la Sfântul Ioan sunt revoltați că le scad veniturile potrivit regulamentului adoptat înainte de Paști, în Guvern. Ei spun că, deși salariile din Sănătate s-au majorat, veniturile pe care le vor primi vor fi mai mici ca până acum.

Protestatarii susțin că majorările salariale nu acoperă diminuarea sporurilor, iar asta face ca veniturile să scadă, spre exemplu, de la 3.200 la 1.800 de lei. Protestatarii spun că sporurile pe care le vor primi pentru condițiile riscante în care lucrează vor fi cuprinse între 55% și 85% din valoarea salariului, în situația în care angajații care lucrează în condiții dosebite primeau sporuri care ajungeau și la 100%. Astfel, protestatarii susțin că deși calculate în baza unui salariu mai mare, sporurile vor avea valori nominale mai mici decât până acum, ceea ce înseamnă că infirmierele vor primi cu 200 de lei mai puțin, iar asistentele medicale cu 1.000 până la 1.400 de lei. Salariile calculate după noua schemă urmează să fie primite până la finele acestei săptămâni și este de asteptat ca numărul protestelor să crească, în cazul în care aceste diferențe se vor regăsi pe fluturașii de salarii.

 

În majoritatea unităților medicale publice din țaro se vorbește tot mai mult despre iminența declanșării unei greve generale în rândul personalului medical auxiliar și a personalului TESA. 

Și protestatarii de la spitalul Sfântul Ioan spun că au în vedere această variantă, însă s-au arătat dispuși și să își dea demisia pentru a lucra în alte spitale sau a pleca în străinătate.

Reprezentanții Sanitas au declarat că îi susțin pe angajații celor trei unități medicale care au declanșat proteste spontane, precizând că se vor implica și în desfășurarea demersurilor pentru declanșarea grevei generale, în situația în care lucrurile nu își vor găsi o rezolvare potrivit propunerilor înaintate ministerlor Sănătății, Muncii și Finanțelor.

Medicii se pare că nu vor fi afectați de aceste modificări legislative, cel puțin anul acesta, așa că ar trebui să primească sume mai mari decât cele pe care le încasau până acum. Deși își susțin colegii, ei nu și-au manifestat intenția de a se alătura protestelor, cel puțin deocamdată.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*