Ziua Mondială a Bolii Parkinson, marcată la Consiliul Județean Buzău

Cu această ocazie, alți 50 de pacienți buzoieni aflați în stadi iavansate ale bolii au primit bastoane cu bandă reflectorizantă care îi vor ajuta să se depleseze și îii vor face mai vizibili în trafic.

 

Începând cu anul 1992, la data de 11 aprilie se marchează în toată lumea Ziua Mondială a Bolii Parkinson, această dată reprezentând ziua de naștere a medicului James Parkinson, primul specialist care a descris simptomele acestei boli.

Evenimentul a fost marcat, astăzi, și la Buzău, pentru al doilea an consecutiv, în cadrul unei acțiuni derulate în parteneriat de asociația pacienților cu boala Parkinson Laleaua Buzăului, Consiliul Județean Buzău și Inspectoratul de Poliție Județean, acțiune la care au luat parte și câteva zeci de pacienți buzoieni diagnosticați cu această boală.

Evenimentul nu a avut doar scopul de a marca această zi, inițiatorii dorind cu această ocazie să ofere un nou sorijin pacienților din Buzău aflați în stadii mai avensate ale bolii, care au serioase dificultăți în a se deplasa, pe fondul manifestărilor specifice ale acestei afecțiuni.

Asfel, programul demarat anul trecut, având ca scop dotarea pacienților cu bastoane speciale care să îi facă mai vizibili în trafic, a fost continuat și în acest an, fiind donate alte 50 de astfel de accesorii, achiziționate cu bani oferiți de Consiliul Județean.

 

Este vorba de bastoane reglabile, care se pot adapta fiecărui pacient, dotate la bază cu patru picioare, ceea ce le conferă un plus de stabilitate, necesară posesorilor care au serioase dificultăți în a se deplasa. În plus, cele 50 de bastoane oferite azi pacienților au aplicată și o bandă reflectorizantă ce are rolul de a-i face pe pacienți mai vizibili în trafic, atrăgându-le atenția șoferilor că este vorba de pietoni cu probleme speciale, care se deplasează mai greu și necesită o atenție sporită.

Atât medicul neurolog Angela Mînăscurtă, președintele asociației Laleaua Buzăului, cât și reprezentanții IPJ Buzău, precum și pacienții care au primit primele 50 de bastoane speciale susțin că rezultatele acestei inițiative demarată anul trecut sunt vizibile. Beneficiarii acestor accesorii spun că întâmpină mult mai puține probleme în trafic, iar de un real ajutor le sunt atunci când încearcă să traverseze, iar culoarea roșie a semaforului îi prinde pe mijlocul carosabilului, din cauza faptului că se deplasează cu dificultate. Șoferii au înteles că este vorba de persoane cu probleme speciale, așa că au devenit mai puțin recalcitranți și mult mai rabdători, renunțând să mai claxoneze sau să îi apostrofeze pe aceștia.

 

Autoritatea județeană a decis, în acest context, să sprijine în continuare acest proiect, așa că astăzi, alți 50 de pacienți au primit dispozitivele speciale, în cadrul unei festivități ce a avul loc la Consiliul Județean, cu participarea președintelui Petre Emanoil Neagu, a medicului Angela Mînăscurtă și a reprezentanților IPJ Buzău.

Cu această ocazie, președintele asociației Laleaua Buzăului a reamintit că maladia Parkinson este „o afecțiune neurologică degenerativă pentru care încă nu au fost descoperite metode de prevenire. Boala se manifestă prin tremurături la nivelul membrelor, rigidiatate sau chiar blocaj total al musculaturii memebrelor superioare și inferioere, blocaj ce poate fi chiar generalizat la nivelul intregii musculaturi. Muschii brațelor și membrelor sunt foarte încordați, ceea ce cauzează dureri la mișcare dar și diminuarea considerabilă a vitezei de mișcare. Din această cauză apar și probleme cu echilibrul, iar pacienții cu Parkinson se deplasează cu greutate, mersul fiindu-le poticnit, cu pași mărunți, fiindu-le foarte greu și să se deplaseze în linie dreaptă”.

Medicul Angela Mînăscurtă a mai reamintit că, la nivel național, sunt diagnosticați aproximativ 75.000 de pacienți cu Parkinson, iar la Buzău,  în evidențele CJAS figurează 1.500 de persoane. Deși boala apare cu precădere după vârsta de 50 de ani, medicul neurolog a precizat că în ultima vreme tot mai mulți pacienți tineri sunt diagnisticați cu această maladie, trendul Parkinson-ului juvenil fiind unul ascendent, de câțiva ani.

GALERIE FOTO:Comentarii (1)

  1. Coca Minoiu spune:

    FELICITĂRI D-na DOCTOR! UN SPECIALIST DESĂVÂRȘIT cu SUFLET MARE se implică în totalitate pentru a ușura suferința semenilor!!!

Adaugati un comentariu


 

*