De astazi, buzoienii cu Parkinson sunt mai vizibili in trafic

Pentru a marca Ziua Mondiala a Bolii Parkinson, Consiliul Judetean le-a oferit pacientilor bastoane accesorizate cu banda reflectorizanta, iar politistii i-au instruit pe soferi sa le acorde acestora mai multa atentie in trafic.

 

parkinson  bastoane (1)Data de 11 aprilie a fost declarata Ziua Mondiala a Bolii Parkinson, evenimnt care a fost marcat astazi si la Buzau, printr-o actiune care s-a dorit a veni in sprijinul celor aproximativ 1.500 de persoane din judet diagnosticate cu aceasta maladie.

Actiunea a fost organizata in parteneriat de Consiliul Judetean, Inspectoratul de Politie Judetean si Asociatia Laleaua Buzaului, care reprezinta interesele pacientilor buzoieni care sufera de Parkinson. Obiectivul urmarit de cei trei parteneri a fost acela de a-i ajuta pe pacientii cu Parkinson, facilitandu-le deplasarea si facandu-i totodata mai vizibili in trafic, pentru a fi mai putin expusi riscului de accidente rutiere. Totodata, initiatorii actiunii au avut in vedere constientizarea conducatorilor auto cu privire la conditia speciala pe care o au acesti pacienti, cerandu-le sa fie mai atenti si mai toleranti in trafic atunci cand intalnesc astfel de persoane, care se deplaseaza cu dificultate din cauza bolii.

Astfel, Consiliul Judetean a alocat fondurile pentru achizitionarea a 50 de bastoane speciale si pentru tiparirea a 3.000 de pliante informative, bastoanele fiind destinate pacientilor cu forme avansate ale bolii, iar pliantele informative fiind distribuite de catre politisti, soferilor, motociclistilor si chiar biciclistilor aflati in trafic.

 

parkinson  bastoane (5)Cele 50 de bastoane reglabile, pentru a putea fi adaptate fiecarui utilizator, au fost accesorizate cu banda reflectorizanta care astfel ii va face mai vizibili in trafic pe pacientii cu Parkinson, politistii spunand ca acestea chiar le pot salva viata.

In aceasta dimineata, la Consiliul Judetean a avut loc o festivitate in cadrul careia bastoanele au fost inmanate pacientilor care sufera de forme mai avansate ale maladiei si care nu se pot deplasa singuri, acestia fiind si cei mai vulnerabili in fata pericolelor din trafic.

Conform medicului neurolog Angela Minascurta, presedintele asociatiei Laleaua Buzaului, caracteristica principala a bolii o constituie tulburarile neuromotorii, care fac ca pacientii sa nu isi mi poata controla miscarile, din aceasta cauza multi avand dificultati in a se deplasa. De asemenea, in anumite momente, in conditii de stres sau in urma unui soc provocat, de exemplu, de claxonul unui sofer prea grabit, pacientii se „blocheaza” efectiv, iar miscarile le devin si mai greoaie.

 

parkinson  bastoane (7)Din cauza dificultatilor pe care le au la deplasare, multi pacienti cu Parkinson nu reusesc sa traverseze strada in intervalul de timp cat este aprinsa culoarea verde a semaforului, si nu de putine ori sunt claxonati sau apostrofati de conducatorii auto care nu constientizeaza sau nu le pasa ca au in fata lor o persoana cu dizabilitati.

Bastoanele primite astazi de cei 50 de pacienti vor avea si rolul sa le indice soferilor ca este vorba despre astfel de persoane, si ei vor putea da dovada de mai mult calm si mai multa rabdare cand ii vor intalni in trafic.

In acest scop a fost desfasurata si o campanie de informare, cu ajutorul politistilor de la Circulatie, care astazi au oprit in trafic mai multi conducatori auto si le-au vorbit despre aceasta problema, oferindu-le totodata si pliantele informative tiparite de Consiliul Judetean.

Presedintele Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu, a fost prezent la festivitatea de astazi, ocazia cu care a facut, la randul sau, un apel la participantii la trafic sa fie mai toleranti cu persoanele aflate in astfel de situatii, si totodata sa dea dovada de mai multa atentie atunci cand le intalnesc in trafic.

Conform dr. Angela Minascurta, in Romania sunt diagnosticate cu parkinson aproximativ 75.000 de persoane, iar numarul buzoienilor afectati de aceasta maladie este de circa 1.500.

 


Adaugati un comentariu


 

*