Program de formare a specialistilor in chirurgia minim invaziva a anevrismelor

La acest capitol, Romania este mult in urma tarilor europene, medicii recurgand in marea in majoritate a cazurilor la metodele chirurgicale clasice.

 

Conf. dr. Victor Costache

Conf. dr. Victor Costache

Specializat in chirurgie cardiovasculara si chirurgie toracica si pulmonara, medicul sibian Victor Costache este, din toamna anului trecut, coordonatorul unui proiect ce isi propune formarea mai multor specialisti capabili sa efectueze interventii minim invazive ale anevrismelor si disectiilor aortice. In paralel, la Sibiu se dezvolta un Institut International de Cercetare in domeniu, in colaborare cu Universitatea Lucian Blaga, prin care se dezvolta cercetarea inovativa in domeniul tehnologiei bio-medicale aplicate in Romania, oferind instrumente de cercetare inovatoare pentru imbunatatirea procesului si rezultatelor chirurgiei endovasculare. Valoarea intregului proiect este de 8,8 milioane de lei, dintre care aproximativ 8,4 milioane de lei reprezinta finanatare nerambursabila, atrasa din fonduri europene. Proiectul a debutat la sfarsitul lunii octombrie 2016 si are o perioada de derulare de trei ani.

Programul NextCardio a fost demarat la initiativa Universitatii Lucian Blaga din Sibiu si a medicului Victor Costache, in contextul in care chirurgia minim invaziva in cazul anevrismelor sau disectiilor aortice detine o pondere neinsemnata in Romania, aceasta metoda fiind folosita doar in 1% din cazuri. In rest, se apeleaza la metodele chirurgicale clasice, care detin o pondere de peste 90% in Romania, in timp ce in restul Europei, la chirurgia clasica se mai apeleaza doar in 30% din cazuri.

 

Serban Stoica, Victor CostacheConf. univ dr. Victor Costache explica aceasta situatie prin faptul ca interventiile minim invazive necesita costuri mai mari, pe care multe clinici din Romania nu pot sa si le permita. La acest neajuns se adauga si lipsa de specialisti care detin cunostintele necesare efectuarii unei astfel de operatii, care prezinta insa numeroase beneficii fata de interventiile clasice. „La nivel european, procedurile minim invazive sunt facute la aproximativ 70% din cazuri si doar 30% sunt facute prin operatie clasica. Acest fapt se datoreaza in principal costurilor mari, dar si lipsei de cunostinte si de specialisti. Prin urmare, cea mai importanta componenta a acestui proiect este diseminarea tehnologiei endovasculare in tratarea pe scara larga a intregii patologii vasculare”, a precizat in acest sens coordonatorul programului NextCardio, conf. dr. Victor Costache – director medical al Spitalui European Polisano si seful sectiei de Chirurgie Cardiovasculara si Toracica, doctor in Stiinte medicale, presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Endovasculara si Terapie Valvulara Transcateter, membru titular al Colegiului Francez de Chirurgie Cardiovasculara si Toracica.

 

Lansare NextCardio (arhiva)

Lansare NextCardio (arhiva)

Un alt obiectiv al proiectului il constituie si dezvoltarea, la Sibiu, a unui Institut International de Cercetare, in cadrul unei colaborari internationale, in special din domeniul medicinei minim-invazive.

Acest institut ar urma sa fie sustinut din fonduri europene, aici fiind asteptate diferite prototipuri de instrumente clinice de diagnoza inovativa si inteligenta, gandite pentru administrarea si tratarea pe cale endovasculara a bolilor cardiovasculare.

In plus, in cadrul proiectului va fi efectuat si un studiu clinic privind aplicabilitatea endoprotezelor aortice de tip Multilayer Flow Modulator, dar si pe tema optimizarii capacitatii acestora in tratarea disectiilor aortice.

Prin activitatea derulata in cadrul NextCardio, reprezentantii Universitatii Lucian Blaga mentioneaza ca urmaresc sa obtina, in cadrul Facultatii de Medicina, o crestere de minim 15% a studentilor doctoranzi, precum si a cercetatorilor post-doctorat activi, in facultate, dar si o crestere a colaborarilor internationale, cu specialisti de top in medicina viitorului.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*