O noua premiera medicala consemnata la Sibiu

4 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Chirurgii au reusit reconstructia peretelui toracic cu implanturi din titan, in cazul unui pacient care suferise mai multe fracturi costale in urma unui accident.

 

operatie2In ultima perioada, Sibiul a devenit un reper important al medicinei romanesti, aici fiind realizate in mai putin de o luna trei premiere medicale. Ultima dintre ele a fost consemnata in cursul acestei saptamani, constand in realizarea unui implant pentru reconstructia pererelui toracic al unui pacient care suferise un accident in urma caruia se alesese cu mai multe coaste rupte. Noutatea in acest caz a aconstat in faptul ca s-au folosit pentru prima data in acest scop implanturi din titan, operatia efectuata la clinica privata Polisano, fiind un scucces.

Principalii protagonisti ai aceste noi premiere medicale in chirurgia romaneasca sunt doi chirurgi, unul din Sibiu si celalalt de la Institutul Oncologic din Iasi, operatia pe care au realizat-o desfasurandu-se pe parcursul a trei ore. Este vorba de medicul Victor Costache, directorul medical al spitalului Polisano din Sibiu si de dr. Liviu Mugurel Bosinceanu, seful Sectiei de Chirurgie Toracica de la Institutul Oncologic din Iasi, care, la scurt timp dupa iesirea din sala, au dat mai multe detalii despre operatia pe care au realizat-o in premiera.

 

Dr. Victor Costache

Dr. Victor Costache

Interventia a fost posibila mai ales datorita experientei medicului sibian Victor Costache, pentru care a fost a 13-a, operatie de acest gen, insa prima realizata in tara. Celelalte operatii au fost realizate de medicul sibian in Franta, unde a profesat timp de mai multi ani. Chiar si in prezent, in Franta, Victor Costache este medicul cu cele mai multe astfel de operatii la activ. Despre interventia realizata in premiera nationala la clinica Polisano, medicul Victor Costache a spus ca „este vorba de o reconstructie a peretelui toracic prin montaj de titan. Este vorba de un pacient de 50 de ani, care a suferit un accident rutier si avea cutia toracica zdrobita in urma acestui eveniment, cu cinci etaje costale, complet fracturate, declansand aparitia asa-numitului volet toracic. Interventia consta in reconstruirea unei cavitati toracice normale si resudarea coastelor cu scopul de a preveni aparitia complicatiilor pleuropulmonare si a preveni aparitia durerilor cronice. Tehnica aceasta consta in asezarea mai multor implanturi din titan, care realineaza coastele la locul lor si dau forma cavitatii toracice si o dinamica respiratorie”.

 

operatieLa randul sau, cel de-al doilea medic, Liviu Mugurel Bosinceanu, a declarat ca in cazul sau, operatia a fost o premiera prin prisma experientei pe care o are in domeniul chirurgiei toracice si ca s-a convins cu aceasta ocazie ca „nu e nimic SF”. El a explicat ca, practic, aceasta reconstructie de coaste cu titan este cea mai avantajoasa metoda in prezent, in Europa. Potrivit dr. Bosinceanu, inainte, in cele cateva centre mari universitare din tara, la Bucuresti, Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca, se puneau implanturi de otel, la coaste, care se scoteau dupa o jumatate de an. „In Romania se facea cu niste lame de otel, care trebuiau scoase dupa sase luni, deci pacientul incasa doua interventii, una de punerea lamelor de otel, una de scoaterea lamelor de otel. Lamele de otel pot coroda, au reactii locale foarte importante, erau coastele si apareau leziuni infectioase in zona respectiva. In plus, nu poti sa pui un asemenea volet complex, pentru ca nu tolereaza pacientul. Aici poti pune implant de titan pe toate coastele, nu se scot deloc toata viata pacientului. Sunt numai avantaje. Cu otel se facea numai in centrele mari din Romania, Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca. S-a renuntat la ele, pentru ca rezultatele erau proaste. Recuperarea acum este extrem de rapida. Pacientul nu mai este intubat, respira singur, de maine se alimenteaza”, a afirmat dr. Liviu Mugurel Bosinceanu.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*