Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta a fost dotat cu un compartiment de Oncologie

Aceasta initiativa devenise o necesitate, in conditiile in care, la institut sunt diagnosticati anual aproximativ 5.000 de pacienti cu cancer pulmonar.

 

Institutul Marius Nasta

Institutul Marius Nasta

Premiera la Institutul Marius Nasta, una din cele mai importante centre medicale destinate afectiunilor pulmonare, in cadrul unitatii fiind inaugurat un nou compartiment adresat pacientilor cu cancer pulmonar. Este vorba de primul compartiment de Oncologie Medicala si Paliatie din cadrul institutului, compartiment ce a fost inaugurat ieri, in conditiile in care mii de pacienti sunt diagnosticati aici anual cu cancer pulmonar. Este vorba de aproximativ 5.000 de pecienti pe an, care astfel vor putea beneficia de tratament prin chimioterapie in cadrul institutului. Compartimentul inaugurat joi este deservit de un medic oncolog, patru asistente medicale si patru infirmiere. Acesta functioneaza in conditii de spitalizare continua cu 5 paturi pe oncologie medicala, precum si in regim de spitalizare de o zi cu alte 5 paturi. In ceea ce priveste serviciile de paliatie, conducerea compartimentului asteapta aprobarea pentru alte 5 paturi, pentru ingrijire.

 

Dr. Ioan Cordos

Dr. Ioan Cordos

Infiintarea unui astfel de compartiment era considerata o necesitate, realizarea demersului respectiv fiind salutata atat de medicii din cadrul institutului cat si de reprezentantii asociatiilor de pacienti.  Astfel Ioan Cordos, managerul institutului, a precizat ca desi abia inaugurat, compatimentul oncologic constituie unul din cele mai importante departamente ale unitatii medicale, precizand totodata ca cel mai raspandit tip de cancer in Romania este cancerul pulmonar, boala avand si cea mai ridicata rata de mortalitate. Pana acum, miile de pacienti diagnosticati aici anual cu cancer pulmonar erau trimisi la alte institute oncologice pentru tratament, unitatea nedispunand de astfel de mijloace. „Prin inaugurarea centrului nu vrem si nici nu putem sa substituim activitatea niciunui institut oncologic. Ne propunem doar sa oferim servicii medicale de cea mai inalta calitatea pacientilor depistati in institut cu cancer de plamani care pana acum trebuiau trimisi in alte centre oncologice” a declarat managerul institutului.

 

fumat- cancer pulmonar Conducerea compartimentului nou infiintat va fi asigurata de medicul Daniela Vasile, care a declarat ca in Romania, varsta medie la care apare cancerul pulmonar a coborat la 45-50 de ani, iar incidenta boliieste in crestere peste tot in lume. „Sunt 1,8 milioane de  decese pe an in lume din aceasta cauza. In Romania este in crestere incidenta mai ales la femei. Ceea ce este cel mai grav si ne sperie, este faptul ca apare la femeile care nu fumeaza. Oncologul nu poate de unul singur sa gestioneze cancerul. Trebuie sa fie in echipa cu un chirurg toracic, cu un pneumolog, cu un bronhoscopist; deciziile se iau impreuna. Cladirea in care functioneaza compartimentul a fost dezafectata, renovata si modernizata, iar in prezent tratam aici lunar o medie de 70 de pacienti cu cancere pulmonare, cancere de tiroida, cancere toracice, metastaze pulmonare. Cam 70 la suta din cazuri sunt stadiile 3 si 4 pacientii avand nevoie si de chimioterapie si radioterapie”, a precizat medicul Daniela Vasile.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*