Numărul pacienților decedați la Institutul Marius Nasta a crescut dramatic

Cauza o constituie infecția cu Acinetobacter multirezistent, contractată pe fondul afecțiunilor cronice de care aceștia sufereau.

 

Sursa foto: tolo.ro

Continuă să crească numărul pacienților Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta cărora infecția cu germenul Acinetobacter rezistent la tratament le-a fost fatală. Au fost înregistrate mai multe decese decât erau anunțate oficial, după ce luna trecută s-a luat decizia închiderii secției ATI și a blocului operator în vederea efectuării procedurilor de dezinfecție și curățenie. La acel moment, decizia era luată după ce patru pacienți dezvoltaseră infecții datorate acestui germen, iar trei dintre aceștia decedaseră.

Situația este însă mult mai gravă la momentul actual. În contextul în care, până azi se știa, oficial, doar 5 decese, conducerea unității medicale a anunțat azi, într-o conferință de presă, că, în realitate, numărul pacienților infectați cu Acinetobacter a ajuns la 17, iar dintre aceștia, doar patru au supraviețuit.

Vorbim, prin urmare, de 13 decese înregistrate de la începutul anului, așa cum a precizat chiar managerul Beatrice Mahler, situația fiind astfel mult mai gravă decât s-a lăsat să se înțeleagă până acum. Managerul Institutului Marius Nasta susţine că i-au fost ascunse informaţii importante legate de numărul pacienţilor din spital infectaţi cu acinetobacter, infecții pe care medicul epidemiolog al spitalului nu le-ar fi raportat nici managerului, nici DSP-ului. „Eu ştiam, în data de 9 februarie, de doi pacienți, ulterior am aflat că erau mai multe cazuri. Un manager poate să ia o decizie când e informat, până atunci lucrează cu încredere, iar dacă încrederea dispare e extrem de grav”, a subliniat dr. Mahler. Adevărul a ieşit la iveală după ce Direcţia de Sanatatate Publică a demarat o anchetă în Institut şi a verificat fişele pacienţilor.

 

Dr. Beatrice Mahler

Managerul institutului a precizat că cele 13 persoane decedate erau pacienți cu o stare de sănătate foarte precară, cu multiple afecțiuni cronice și spitalizări anterioare. În acest context, infecția cu Acinetobacter nu este considerată cauză principală a morții, ci un factor agravant al afecțiunilor preexistente.

În privința celor 4 pacienți care deși au suferit infecții cu același germen au supraviețuit, dr. Beatrice Mahler a declarat că aceștia au fost externați, într-o stare ameliorată.

„În anul 2018, în institut au fost raportate 51 de infecţii nosocomiale cu mai mulţi germeni, iar  de la 1 ianuarie s-au raportat către DSP 14 infecţii la pacienţi cu acelaşi germen. În 2019, ca urmare a analizei cazurilor de infecţii din institut, Acinetobacter a fost identificat la 17 pacienţi, din care 4 s-au externat şi 13 au decedat. Toţi pacienţii diagnosticaţi erau cu multiple afecţiuni cronice şi spitalizări anterioare. Raportarea către DSP s-a făcut pentru 14 cazuri, pentru că la 3 dintre pacienţi confirmarea infecţiei s-a făcut post-mortem”, a menționat managerul institutului, în cadrul conferinței de azi.

Chiar dacă medicul epidemiolog nu a raportat situația corectă despre infecțiile intraspitalicești, iar managerul unității medicale spune că asta „este grav şi nu trebuie să se mai întâmple aşa ceva în Marius Nasta, demisia înaintată de acesta nu a fost aprobată, conducerea spitalului considerând că mai bine păstrează un om care a greșit dar se poate îndrepta, decât să rămână unitatea medicală fără epidemiolog, în contextul în care România mai are extrem de puțini medici cu această specializare.

 

În secția ATI și blocul operator, închise după confirmarea primelor patru cazuri de infecții intraspitalicești și decesul primilor trei pacienți, sunt în curs de finalizare procedurile de curățenie și dezinfecție, mâine urmând a fi recoltate probe de control care vor fi trimise la analize, iar rezultatele urmează să fie comunicate în 72 de ore.

În cazul în care testele efectuate după efectuarea dezinfecției și curățeniei vor ieși negative, la începutul săptămânii viitoare, dr. Beatrice Mahler a declarat că se va putea redeschide secția de Terapie Intensivă, urmând ca apoi, tot în funcție de rezultatele testelor, să se poată relua activitatea și în blocul operator.

Până acum, în urma a trei controale efectuate la institut de către DSP, 16 angajaţi ai Institutului Marius Nasta au fost amendați: medicul epidemiolog, directorul medical, directorul de îngrijiri şi toate asistentele şefe. Practic, toate cadrele medicale care au ştiut de existenţa mai multor pacienţi infectaţi decât au fost raportați, astfel că numărul real nu era cunoscut nici de conducerea spitalului, nici de DSP. Valoarea totală a amenzilor este de 12.500 de lei.

Principala problemă va continua totuși să rămână clădirea în care funcționează institutul, fiind vorba de un imobil vechi de peste 100 de ani. Deocamdată s-a schimbat faianţă, care nu a mai fost înlocuită din 1996 când a avut loc o ultimă renovare a spitalului, s-a schimbat instalaţia sanitară şi de ventilaţie, iar uşile de lemn au fost înlocuite. Institutul Marius Nasta funcționează în actualul sediu din 1906, iar specialiștii de aici au atras în nenumărate rânduri atenția că actualul sediu a devenit impropriu pentru activitatea unei unități considerate cel mai bun centru pentru insuficiență respiratorie din țară.

Elocventă rămâne declarația făcută în cadrul unei alte conferințe de presă de către medicul Ioan Cordoș, care a precizat atunci că un astfel de spital nu trebuie renovat, ci construit de la zero, pentru a corespunde normelor secolului XXI. „Nimeni nu vorbeşte despre o chestie concretă, anume că acest spital funcționează în actualul sediu din 1906. I-am zis şi doamnei ministru: un closet, şi zugrăvit, este tot un closet. (…) Dacă stăm să cârpim ajungem în situația în care suntem acum, este păcat mai ales pentru că în perimetrul gardului, aici, avem suficient spaţiu să facem ceva nou, modern”, a spus medicul.

Problemele grave de la Institutul Marius Nasta se regăsesc însă la peste 300 de Secţii de Terapie Intensivă din toată ţara, susţin Asociaţiile de Pacienţi.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*