Programul de cardiologie intervențională salvează inimile buzoienilor

6 martie 2019 | 3 comentarii |

Primii patru pacienți au beneficiat deja de ajutorul medicului cardiolog intervenționist Florin Matei care, împreună cu echipa de cardiologi a SJU Buzău „repară” inimile cu infarct miocardic acut.

 

Bolile cardiovasculare reprezintă principală cauză a mortalităţii în lume, iar în România, afecțiunile cardiovasculare provoacă, anual, peste 150.000 de decese, potrivit Societății Române de Cardiologie. În același timp, unul din zece pacienți cu infarct miocardic acut moare din cauza neintervenției la timp, explică specialiștii. Cardiologia intervențională poate veni însă în ajutorul pacienților care suferă un infarct, dacă pacientul ajunge la medic în timp util, este diagnosticat corect și i se face terapia potrivită. Pacienții

Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău beneficiază în sfârșit, de proceduri intervenţionale din Programul de cercetare al Academiei de Științe Medicale. Primii patru pacienți cu sindrom coronarian acut au fost deja salvați, în urma punerii în funcțiune a angiografului digital și multifuncțional pe care spitalul îl are în dotare încă din 2016, dar care nu a putut fi folosit din cauza procedurilor greoaie de achiziție a consumabilelor.

Sunt foarte fericit că am putut demara acest program. Pentru derularea proiectului au fost necesare două etape de achiziții, respectiv aparatul și ulterior consumabilele aferente diagnosticării și intervențiilor care urmau să fie făcute pe pacienți. Procedurile de achiziție pentru consumabile sunt extrem de greoaie, așa că am decis să începem procedurile chiar înainte ca toate acestea să fie finalizate, spitalul suportând costurile unei părți din acestea din fonduri proprii. Nu mai trebuie să moară oameni, când ei pot fi salvați! Iar pentru că avem o echipă de medici tineri foarte bine pregătiți, care colaborează excelent între ei, am început proiectul, iar rezultatul este că în doar o săptămână au fost salvate patru vieți”, a declarat pentru Sănătatea Buzoiană managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

 

Echipa de cardiologi

Unitatea medicală nu are, deocamdată, propriul cardiolog intervenționist, dar medicul Florin Matei, fiul cunoscuților medici buzoieni Ilie și Carmencita Matei, a acceptat să vină la Buzău de două ori pe săptămână, pentru a stenta pacienții care, între timp, sunt investigați și pregătiți de echipa de medici din Secția Cardiologie a SJU Buzău.

Pacienții au ajuns la noi în urgență, cu sindrom coronarian acut (doi cu infarct miocardic fără supranivelare de segmente și trei cu angină instabilă). Este vorba despre o femeie și patru bărbați, cu vârste între 55 și 74 de ani, toți din Buzău. Au fost stabilizați de noi, investigați și monitorizați. Patru dintre ei au beneficiat apoi de intervenție, iar al cincilea, la care în urma coronarografiei s-au depistat leziuni tricoronariene, cu indicație de By-pss aorto-coronarian, va fi trimis la București, pentru intervenție chirurgicală. La doi dintre pacienții la care s-a intervenit la Buzău a fost nevoie de câte două stenturi, iar la alți doi, de câte unul. Niciunul dintre ei nu mai fusese stentat anterior, iar intervențiile au decurs foarte bine, astfel că a doua zi, stabilizați prin revascularizare, au putut fi externați. Până acum, toți pacienții cu astfel de probleme erau stabilizați și trimiși la unități medicale specializate din București sau din Brașov, acum nu mai apelăm la colegii din unitățile specializate decât dacă este nevoie de intervenție chirurgicală”, a explicat dr. Raluca Năstase, șef secție Cardiologie, menționând că pacientul beneficiază în permanență de sprijinul unuia dintre medicii cardiologi ai secției, care îi explică toate detaliile necesare, astfel încât acesta să fie pregătit pentru intervenție și moral, nu doar fiziologic.

 

Dr. Florin Matei

Dr. Florin Matei este medic cardiolog specializat în cardiologie intervențională și s-a specializat în cardiologie la Institutul de Boli Cardiovasculare „Dr. C.C. Iliescu” din București. În 2014, s-a angajat la SJU Buzău, dar pentru că atunci, în unitatea medicală nu putea practica cardiologia intervențională, a plecat înapoi la București. În spitalele din București, respectiv la Spitalul Universitar de Urgență și Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” și la o clinică privatăzeci de buzoieni au apelat la el, pentru coronarografie și cateterism și îi sunt recunoscători că le-a salvat viața.

El spune că „cel mai mare avantaj al cardiologiei intervenționale este faptul că poate fi folosită în urgență, la pacientul cu infarct, atunci când tratamentul medical este depășit complet, iar riscurile tratamentului chirurgical sunt foarte mari. Coronarografia sau angiografia coronariană este o investigație minim invazivă, care se efectuează sub anestezie locală, deci pacientul este treaz, și nu durează mai mult de 30-40 de minute. Angioplastia coronariană este cea mai frecventă opțiune terapeutică pentru remedierea problemelor vaselor sangvine și evitarea infarctului. Prin această procedură se montează, pe artera respectivă, un stent care are rolul de a menține circulația normală a sângelui, iar  procedura se efectuează ca o continuare a procedurii de coronarografie, fără a fi necesară o altă intervenție, o nouă anestezie sau o altă puncție la nivel femural”, explică medicul intervenționist, menționând că în cazurile de îngustări severe și multiple pe artere se poate interveni chirurgical, prin by-pass coronarian, așa cum este cazul celui de-al cincilea pacient de la SJU Buzău.

 

Claudiu Damian – manager SJU Buzau

Revenirea la Buzău a dr. Florin Matei, chiar dacă doar pentru două zile pe săptămână, în baza unui contract de colaborare, pare să fie una de bun augur, pentru că împreună cu echipa de specialiști din cadrul Secției de Cardiologie a reușit să salveze, deja, cinci pacienți, în doar o săptămână.

Managerul Damian spune că „este un mare câștig pentru buzoieni” și dă asigurări că „aceste intervenții se desfașoară în siguranță, iar tehnicile și materialele medicale sunt dezvoltate de mai bine de 40 de ani”, iar dr. Florin Matei are, deja, o experiență apreciabilă în acest domeniu.

Sunt fericit, de asemenea, că dr. Gabriel Nicolai, care s-a alăturat echipei de cardiologi a spitalului, și-a manifestat dorința de a se specializa în cardiologie intervențională, așa că am decis ca unitatea medicală să-i plătească cursurile, astfel încât, peste doi ani să avem propriul cardiolog intervenționist și să putem salva pacienții în fiecare zi. Avem o echipă de cardiologi tineri, entuziaști, dornici să demonstreze că sunt capabili de performanță. Dr. Gabriel Nicolae s-a integrat foarte bine în echipă, alături de dr Raluca Năstase și dr Adrian Raducan. În curând li se va alătura o nouă colegă, care pare să aibă aceeași mentalitate de aborare a pacientului, bazată pe profesionalism, pe empatie, pe dorința de a arăta că și în România, chiar și la nivelul unui spital public din provincie, se poate profesa la nivel european, iar binele pacientului este principala lor preocupare”, a mai spus managerul SJU Buzău.

 

Infarctul miocardic este definit ca o injurie a miocardului și o insuficientă oxigenare a acestuia. Specialiștii cardiologi subliniază că această afecțiune include mai multe subtipuri, care necesită un tratament diferit. „De aceea un diagnostic corect este extrem de important”, a punctat dr. Raluca Năstase, menționând că în ICD (International Classification of Disease) sunt incluse peste 10 coduri pentru diferitele subtipuri de infarct miocardic, în baza cărora clinicianul va diagnostica pacientul și stabilește procedura și tratamentul cel mai potrivit.

Medicul buzoian a ținut să sublinieze însă importanța prevenției, atrăgând atenția că „este important de conștientizat că infarctul și bolile cardiovasculare în general, pot fi prevenite prin acțiuni simple, ușor de înțeles și de aplicat, cum ar fi o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și renunțarea la fumat. Dacă însă pacientul ignoră aceste sfaturi și ajunge la spital cu un diagnostic de infarct de miocard, trebuie să înțeleagă că de el depinde prevenirea unui al doilea infarct. Prevenția secundară, adică prevenția unui nou episod cardiovascular, este cel puțin la fel de importantă ca prevenția primară și înseamnă, în primul rând, menținerea unui stil de viață sănătos. În plus, pacientul trebuie să meargă la control cu regularitate, să-și ia tratamentul prescris de medicul curant și să-i respecte indicațiile”, menționând că în prevenția afecțiunilor cardiovasculare, un factor deosebit de important îl reprezintă identificarea factorilor de risc cardiovascular de către medicul de familie.

 

GALERIE FOTO:Comentarii (3)

 1. Madalina Manolache spune:

  Tata a murit in 2 zile la cardiologie in Spitalul Judetean! Unde erati domnilor doctori? A murit in somn. A plecat le picioarele lui la spital si s-a intors intre patru scanduri dupa nici doua zile, caci voi domnilor “l-ati stabilizat”.

 2. Maria Popescu spune:

  Multa sanatate Doamnei doctor Nastase.Succes d.lui doctor Matei care are grija de soțul meu Popescu.

 3. Elena Banescu spune:

  Mulțumim domnului Claudiu Damian!
  Mulțumim domnului doctor Florin Matei și celorlalți medici cardiologi implicați în cardiologia interventionala la ISJ Buzău! Sunt atâția pacienți cardiaci care au sau vor avea nevoie de dumneavoastră!
  În numele lor și al familiei mele MULȚUMESC din inimă!

Adaugati un comentariu


 

*