Intervenție chirurgicală în premieră la SJU Buzău

Pacienta operată, încadrată în grad de handicap grav, fusese refuzată de mai multe spitale de stat din țară, iar la o clinică privată, costul intervenției ar fi depășit posibilitățile financiare ale familiei.

 

Începutul acestei săptămâni a marcat un moment important în istoria Spitalului Județean de Urgență Buzău, unde a avut loc o nouă premieră medicală, rod al colaborării dintre specialiștii unității sanitare și un medic stomatolog. Intervenția a fost efectuată în condițiile în care spitalul buzoian nu are încadrat un medic cu această specializare, dar are în cadrul secției ORL, un medic primar BMF (buco-maxilo-facial), dr. Doinița Radu având o experiență considerabilă în domeniu, iar principala preocupare a medicilor buzoieni este de a face tot ce le stă în putință pentru a ajuta pacienții care au nevoie de ei.

Inițiativa acestei colaborări a fost determinată de cazul unei paciente de 12 ani, cu grad de handicap grav, care necesita o intervenție chirurgicală stomatolocigă, cu anestezie generală. Mama fetei a ajuns la SJU Buzău după ce se adresase și altor spitale din țară, însă fusese refuzată din cauza faptului că, la fel ca și în cazul spitalului buzoian, respectivele unități medicale nu aveau medic stomatolog. Singura alternativă era ca intervenția să se realizeze într-una din clinicile private din Capitală, însă aici costurile operației ar fi depășit 6.000 de lei, cu mult peste posibilitățile materiale ale familiei.

 

Cazul a ajuns în atenția medicilor buzoieni în cursul lunii mai, când, potrivit managerului SJU, Claudiu Damian, mama fetiței, care suferă de paralizie cerebrală ataxică, s-a adresat unității medicale, în vederea efectuării intervenției. Deși SJU Buzău nu are medic stomatolog, la fel ca celelalte spitale unde fetița fusese refuzată, conducerea spitalului a decis să încheie o colaborare cu un medic dentist, special pentru acest caz.

Medicul stomatolog cu care a fost încheiată această colaborare este dr. Diana Radu, care a acceptat fără nicio ezitare să se implice pentru a rezolva acest caz special. La scurt timp după ce mama fetiței se prezentase cu aceasta la spital pentru a cere ajutor, medicul stomatlog s-a deplasat la domiciulul pacientei pentru consultul preliminar, după care a fost stabilită data la care să fie efectuată intervenția, care presupunea anestezie generală.

În cazul unui pacient fără probleme de sănătate, o astfel de intervenție nu ar fi ridicat probleme deosebite, însă de această dată era vorba de un copil cu grad de handicap grav, fapt ce schimbă radical datele problemei.

 

Operația a fost efectuată ieri dimineață, de o echipă formată din medicul stomatolog Diana Radu, medicul primar chirurgie buco-maxilo-facială Doinița Radu și medicul anestezist Florin Năstase.

După pregătirea preoperatoriei a pacientei, aceasta a fost adusă în sala de operații, unde echipa medicală a efectuat intervenția chirurgicală. Operația a durat aproximativ o oră și jumătate și a decurs fărăr niciun fel de problemă,  la finalul intervenției, pacienta fiind transferată într-un salon al secției ORL, pentru a fi ținută sub supreveghere medicală.

Managerul Claudiu Damian consideră că intervenția efectuată ieri este o mare realizare pentru SJU Buzău, declarând că „ne bucurăm că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău se întâmplă astfel de evenimente şi dorim ca pacienţii care ajung la spital să aibă încredere că aici vor găsi medici care să le poată rezolva problemele şi nu în ultimul rând vor găsi calitate în actul medical. Vreau să mulţumesc doamnei doctor. Diana Radu pentru că a acceptat să colaboreze cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, pentru faptul că s-a implicat în rezolvarea acestui caz, şi întregii echipe medicale care a finalizat cu succes această intervenţie chirurgicală stomatologică la această fetiţă în vârstă de 12 ani., cu handicap grav”.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*