Cinci minori și un adult completează lista persoanelor infectate de buzoianul din Poștă. Cine își asumă răspândirea comunitară a coronavirusului în Buzău?

7 mai 2020 | 0 comentarii |

Un întreg cartier este în carantină, Spitalul din Râmnicu-Sărat este tot mai aglomerat cu noi cazuri de pacienți infectați, Spitalul Județean a rămas cu un singur medic infecționist, buzoienii sunt panicați că municipiul ar putea deveni „a doua Suceva”, iar primarul și prefectul se ceartă pe rețelele de socializare.

 

Oficial, Buzăul a ajuns la 53 de cazuri de persoane confirmate cu COVID-19, în contextul în care, timp de două luni a fost cel mai bine clasat din țară în topul județelor cu cele mai puține cazuri, la sfârșitul săptămânii trecute având doar 20 de persoane infectate. A fost însă suficient comportamentul iresponsabil al unui localnic și al soției sale, pentru ca tot efortul autorităților și al buzoienilor care au respectat restricțiile impuse de starea de urgență să fie zădărnicit. Familia în cauză s-a plimbat nestingherită în perioada Paștelui în județul Ialomița, într-o zonă de focar și a adus virusul la Buzău, după care l-a plimbat o săptămână prin oraș. S-a ajuns, din această cauză, ca un întreg cartier să intre în carantină, iar Buzăul să înregistreze, zilnic, tot mai multe cazuri de infecție…

În acest context, nu-i de mirare că buzoienii sunt panicați, temându-se că Buzăul ar putea deveni „a doua Suceva”, dar și revoltați că nicio autoritate nu-și asumă răspunderea pentru faptul că buzoianul-vector al transmiterii SARS-CoV-2 și familia sa au putut merge într-un alt județ în timp ce era STARE DE URGENȚĂ, într-o zonă cu FOCAR DE INFECȚIE, fără ca cineva să-i întrebe „de sănătate”, după care s-au întors nestingheriți și s-au plimbat la fel, prin tot orașul.

Probabil că totul ar fi rămas „sub preș” dacă buzoianului nu i se făcea rău din cauza infectării și nu ar fi ajuns la spital, unde a fost testat la infecția cu noul coronavirus și a fost depistat pozitiv.

 

Ancheta epidemiologică care a urmat a scos la iveală întreaga grozăvie, zeci de persoane cu care acesta și familia lui au intrat în contacat au fost depistate infectate cu noul coronavirus și au aglomerat spitalele. Ca urmare a acestei situații s-au impus măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii virusului în oraș, dar și de reorganizare a activității medicale. Spitalul-tampon pentru tratarea pacienților depistați cu coronavirus din Râmnicu Sărat s-a aglomerat, dar Ministerul Sănătății n-a catadicsit să asigure aici și personal medical specializat necesar, deși unitatea medicală râmniceană a anunțat că deși are dotările necesare, este în situația de a trata pacienții infectați doar cu un singur medic infecționist pensionar și că nu are niciun medic epidemiolog, nici pediatru și nici neonatolog și nici specialist în Terapie Intensivă.

Solicitarea noastră adresată Ministerului Sănătății încă de luni, referitor la acest aspect, a rămas fără răspuns până astăzi, la fel cum fără răspuns a rămas și solicitarea spitalului din Râmnicu Sărat care a arătat că nu are de unde să aducă personal medical specializat.

În aceste condiții fost nevoie să se găsească soluții de „compromis” la nivel local, deși nici spitalele de la care au fost detașați medici la unitatea medicală râmniceană nu dispuneau de suficient personal specializat.

 

Astfel, Secția de Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Buzău a rămas cu un singur medic infecționist, care pe lângă îngrijirea pacienților cu afecțiuni specifice mai trebuie să asigure și derularea Programului de HIV-SIDA, iar Spitalul Săpoca și-a detașat la Râmnic singurul medic epidemiolog pe care-l avea.

Cei doi medici cu care am rămas după pensionarea doamnei dr. Damian s-au organizat astfel încât să facă față cazurilor din Secția Infecțioase, dar acum, din cauza focarului de COVID-19 din cartierul Poștă, am rămas cu unul singur care, deși este un medic excepțional, este greu să facă față pacienților cu boli infecțioase din tot județul. Singura speranță este să nu apară prea multe cazuri de alte boli infecțioase, mai ales acum că vremea s-a încălzit, iar din 15 mai se vor relaxa și restricțiile de deplasare. Nu aveam însă ce să facem, pentru că situația s-a complicat la Rm. Sărat, iar DSP a decis că transferul unui medic infecționist de la Buzău este singura soluție, pentru moment”, a declarat Claudiu Damian, managerul SJU Buzău.

 

Adrian Danielescu

La ora actuală, după ce ieri după-amiază au fost confirmate încă șase cazuri, în spitalul râmnicean se află deja 20 de pacienți infectați, 18 adulți și 2 copii. Până acum, toți copiii erau internați în spitale din Capitală, pentru că la Rm. Sărat nu există medic pediatru și nici neonatolog, dar se pare că acest lucru nu mai este posibil. „Din fericire, până acum, spitalele din Capitală ne-au înțeles, dar se pare că s-a ajuns și acolo în situația de a nu mai avea capacitatea de a-i interna. Din păcate și la noi este o situație destul de critică, mai ales că nu avem medic pediatru, nici neonatolog și nici medic ATI, pentru cazul în care gravitatea cazurilor va crește. Dacă înaintea apariției focarului din Buzău aveam câte 2-3 pacienți și puteam face față doar cu doamna doctor Negoiaș, care fiind medic infecționist a înțeles că ne aflăm într-o perioadă critică și a stat aici non-stop, după izbucnirea focarului de la Buzău nu mai putea face față singură. Sperăm că acum, fiind detașate la noi doamnele doctor Răduță – infecționist și dr. Mihalașcu – epidemiolog, să facem față, dar dacă vor continua să vină pacienți în ritmul în care au venit în ultimele zile, va fi greu de gestionat situația”, a declarat pentru SănătateaBuzoiană.ro, managerul Spitalului Municipal Rm. Sărat, Adrian Danielescu.

 

Între timp, în județul Buzău s-a ajuns deja la 53 de cazuri de infecție cu coronavirus confirmate, ultimele fiind un adult în vârstă de 23 de ani și cinci minori cu vârste între 11 luni și 17 ani, toți șase fiind contacți ai primului caz înregistrat în cartierul Poștă. „Toți se aflau în izolare la domiciliu în momentul confirmării cazului 21. Pacienții sunt asimptomatici și au fost transferați la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat”, a precizat Denisa Irimia, purtătorul de cuvânt al Prefecturii.

Trei dintre cei cinci copii infectați au fost transferați la spitale din București, iar doi, ambii asimptomatici, au rămas la Rm. Sărat – unul mai mic de un an și sugar a fost internat împreună cu mama, iar altul avea deja mama internată în acest spital și s-a considerat că poate fi îngrijit de ea.

Managerul Adrian Danielescu a menționat că, din fericire, majoritatea pacienților internați la Râmnicu Sărat prezintă forme ușoare și medii de boală, dar dacă lucrurile se vor complica, unitatea medicală nu are posibilitatea de a trata pacienți în stare gravă, întrucât nu are niciun medic specialist în Terapie Intensivă.

 

În timp ce populația își face griji, iar rețelele de socializare sunt pline de mesaje în acest sens, prefectul și primarul își trag „ghionturi” în spațiul public, disputându-și prioritatea în luarea deciziilor și în privința măsurilor de carantină instituite în cartierul Poștă.

DSP Buzău menționează însă că având în vedere situația existentă la nivelul comunității din Cartierul Poștă și în conformitate cu art.8. din Ordinul Ministrului Sănătății nr. 414 din 11 martie 2020, privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate publică internaţională determinată de infecţia cu COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei, care  prevede că: „în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice şi confirmarea a mai mult de trei cazuri de infecţie cu noul coronavirus, cu legătură epidemiologică între ele, în aceeaşi comunitate, se poate decide declararea carantinei într-o comunitate”, a propus instituirea măsurii de carantină a zonei respective.

Conducerea DSP și epidemiologul-șef al județului consideră că „stilul de viață specific comunității care  presupune o interferență permanentă între membri acesteia și ceilalți locuitori, precum și faptul că nu au răspuns pozitiv la masurile și recomandările cu privire la limitarea răspândirii infecției cu COVID-19, generând o situație la risc în comunitatea respectivă”, sunt aspecte pe care le-a avut în vedere la momentul propunerii instituirii carantinei în Cartierul Poștă.

 

La acest moment, în carantină se mai află 221 de persoane în centrele special amenajate din județ, în timp ce 182 de persoane sunt izolate la domiciliu. Cartierul Poștă rămâne în continuare în carantină, fiind permanent supravegheat de militari, polițiști și jandarmi pentru limitarea circulației în zonă, iar în ultimele 24 de ore nu au fost semnalate incidente. În schimb, în aceeași perioadă de timp, în județ au fost aplicate 113 sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare, iar celor doi membri ai familiei care a răspândit virusul în spațiul comunitar li s-a întoocmit dosar penal pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”.

Direcția de Sănătate Publică Buzău subliniază că, potrivit atribuțiunilor pe care le are, monitorizează situația epidemiologică din zona carantinată și din întregul umunicipiu, menționând că urmează să aplice măsurile legale care se impun, în eventualitatea apariției unor noi situații de urgență.

La nivel național, sunt confirmate 14.499 de cazuri de infectare cu Covid-19, iar 6.144 de pacienți s-au vindecat și au fost externați. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 392 de cazuri noi, iar numărul deceselor a ajuns la 876. De asemenea, în secțiile ATI sunt internați la acest moment 234 de pacienți.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*