Încă 4 persoane infectate de buzoianul care a băgat un cartier întreg în carantină

UPDATE, ora 14.00: Astăzi au fost confirmate alte 6 cazuri noi, astfel că peste 50 de buzoieni au fost infectați de la declararea pandemiei și până acum.

 

Este vorba de doi copii și doi adulți, rude ale bărbatului de 41 de ani, astfel că numărul persoanelor infectate de acesta a ajuns la 25, iar la nivelul județului s-a ajuns la 47 de persoane infectate.

 

Aseară s-a confirmat faptul că buzoianul care și-a vizitat rudele de Paște și s-a întors acasă infectat cu noul coronavirus, luat de la socul său din Ialomița, a reușit să îmbolnăvească mai multe persoane decât se înregistraseră la acel moment pe raza întregului județ, de la declanșarea pandemiei. Rămâne un „mister” faptul că deși autoritățile din Ialomița și MAI au spus că au luat măsuri stricte de împiedicare a răspândirii virusului la Bărbulești, buzoianul de 41 de ani a ajuns la rudele din alt județ cu toată familia și s-a întors nestingherit, plimbând virusul prin cartierul în care locuia și prin oraș, timp de o săptămână. Abia când s-a simțit rău și a fost confirmat cu COVID-19 s-a aflat de deplasarea pe care o făcuse în focar. A fost al 21-lea buzoian confirmat cu Covid-19, stabilindu-se ulterior că mai infectase alte 19 persoane, reușind astfel ca în două zile, să dubleze numărul cazurilor din întregul județ.

Din păcate, numărul persoanelor a crescut, iar ancheta epidemiologică demarată în acest caz a arătat că bărbatul nu s-a rezumat să rămână doar în cartierul Poștă, în care locuiește, și a continuat să-și viziteze neamurile din oraș, care locuiesc în alte zone. Astfel, 4 din rudele sale din cartoerul Dorobanți, la care a fost în vizită, au fost confirmate aseară cu noul coronavirus, numărul persoanelor infectate de acesta ajungând astfel la 25, mai mult decât numărul de cazuri existente în județ, până ca bărbatul să facă escapada de Paște la Bărbulești, localitate afectată de noul virus.

 

Astfel, în timp ce cartierul Poștă se află în carantină, după ce aici a fost identificat focarul principal, apar noi cazuri și în alte zone ale orașului, iar ancheta epidemiologică trebuie să se extindă. S-a stabilit că cele patru persoane confirmate în cursul zilei de ieri sunt contacți direcți ai bărbatului din cartierul Poștă, motiv pentru care au și fost testate. Este vorba de doi adulți și de doi copii, în cazul cărora rezultatele au fost comunicate aseară Direcției de Sănătate Publică, fiind luate apoi măsurile ce se impuneau. Astfel, cei doi copii, împreună cu un adult au fost transportați la București, unde au rămas internați la spitalul Victor Babeș, în timp ce a patra persoană a fost internată la spitalul din Râmnicu Sărat.

Buzăul se apropie astfel de pragul de 50 de cazuri, numărul total de pacienți infectați fiind la acest moment de 47, asta în situația în care la finele săptămânii trecute erau înregistrate doar 20 de îmbolnăviri. Focarul principal rămâne în cartierul Poștă, iar autoritățile, deși speră că extinderea comunitară se va limita doar la cazurile confirmate până acum, se așteaptă să apară noi confirmări ale unor cazuri de infecție.

 

Reamintim că, după instituirea carantinei în cartierul Poștă, autoritățile au stabilit că toate persoanele aflate în spații publice din zona carantinată sunt obligate să poarte măști de protecție. De asemenea, sunt interzise vizitele și reuniunile de familie, în perioada carantinei, iar persoanele care au domiciliul sau reședința în zona carantinată nu se vor deplasa la locul de muncă, urmând ca la sfârșitul perioadei să beneficieze de concedii medicale eliberate de medicul de familie. Totodată se vor limita la maximum deplasările pentru aprovizionarea de la magazinele din interiorul cartierului.

Pentru orice urgență medicală se va apela telefonic medicul de familie sau serviciul 112. Persoanele care au domiciliul sau reședința în zona carantinată și au afecțiuni cronice vor solicita medicului de familie prescripție medicală on-line către cea mai apropiată farmacie din zona limitrofă cu zona carantinată. În perioada de carantină, persoanele care au domiciliul sau reședința în cartierul Poștă, care pot dovedi că au programare pentru anumite servicii medicale intra/extrajudețene, iar acestea nu suferă amânare, se vor adresa în prealabil la Direcția de Sănătate Publică la nr. de telefon 0771/478.426, 0771/478512 sau  0771/478.585, zilnic între orele 8º – 22ºº, în vederea luării tuturor măsurilor necesare.

 

Sunt permise intrarea, respectiv ieșirea din zona carantinată doar pentru transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice, precum și aprovizionării populației.

Persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor, au de asemenea acces în această zonă.

Pliante cu toate recomandările și obligațiile ce revin locuitorilor din zona carantinată au fost distribuite către toți locuitorii cartierului, Primăria Buzău asigură dezinfecția sub supravegherea Direcției de Sănătate Publică și continuitatea aprovizionării cu alimente şi bunuri de strictă necesitate pentru persoanele fără susţinători sau fără posibilităţi de asigurare a subzistenţei.

Medicii de familie din cartierul Poștă vor monitoriza atent diferitele categorii de persoane cu risc, cum ar fi: femei gravide, persoane dializate, pacienți oncologici etc., iar autoritățile vor monitoriza permanent aplicarea măsurilor stabilite și evoluția infecției în focar.

 Comentarii (1)

  1. Georgescu Viorel spune:

    Ministrul de interne să își de-a demisia pentru proastă gestionare…diaspora venita din zona roșie de sărbători ne-a pricopsit cu multe cazuri…👎😠

Adaugati un comentariu


 

*