România a înregistrat, astăzi, primele două decese ale unor pacienți infectați cu COVID-19

22 martie 2020 | 0 comentarii |

UPDATE: În această seară a fost anunțată o a trea victimă a COVD-19, un bărbat de 70 de ani, din Piatra Neamț, care a fost internat în Spitalul Județean Piatra Neamț, a fost confirmat pozitiv în data de 19 martie, iar în data de 20 martie a fost transferat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Pacientul avea afecțiuni cronice preexistente ( diabet, hipertensiune arteriala). În urma anchetei epidemiologice nu s- a constat istoric de călătorie sau contact cu o persoană infectată.

 

Primele victime ale noului coronavirus sunt un bărbat în vârstă de 67 de ani și altul de 74 de ani, ambii fiind cunoscuți cu afecțiuni preexistente grave.

 

Bilanțul infectării cu COVID-19 crește de la o oră la alta, iar dacă până ieri vorbeam despre decese ale unor români doar în afara țării, astăzi, 22 martie, au fost înregistrate primele 2 decese pe teritoriul României ale unor pacienţi infectaţi cu noul tip de coronavirus.

Potrivit Grupului de comunicare Strategică, prima victimă este un pacient în vârstă de 67 de ani, confirmat cu COVID-19 la data de 18 martie, la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Filiași. În aceeași zi a fost transferat în la SCBI Craiova, iar în această dimineață, în jurul orei 9.00, a decedat. Pacientul avea afecțiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer), astfel că imunitatea lui era extrem de scăzută.

Din păcate, pentru că nu fuseseră luate măsurile necesare de prevenire a răspândirii virusului, 23 de angajați ai spitalului din Filiași, care au intrat în contact cu pacientul, au fost trimiși în izolare la domiciliu pentru 14 zile. Pentru 10 dintre aceștia, testele au ieșit negative. De asemenea, din 18 martie, compartimentul UPU al Spitalului din Filiași este închis, iar procurorii doljeni fac cercetări pentru abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor.

Al doilea pacient răpus de noul coronavirus este tot un bărbat, în vârstă de 74 de ani, care era internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş din București, unde fusese transferat de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Și acesta era cunoscut cu o boală cronică preexistentă, pentru care se afla în programul de dializă.

 

Dr. Adriana Nica

Pe de altă parte, noul coronavirus a afectat-o, indirect, și pe dr. Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB)SUUB este, care după mai multe scandaluri în care unitatea medicală a fost implicată în ultima perioadă, a fost demisă și înlocuită la conducerea spitalului cu prof. dr. Cătălin Cârstoiu, cel care a ocupat această funcție. Conducerea Ministerului Sănătății a decis suspendarea contractului de management al managerului Spitalului Universitar de Urgență București, dr. Adriana Nica, în baza art.19 din Decretul Președintelui României nr. 195/2020. Decizia vine în urma propunerii Corpului de Control al MS care a constatat că la nivelul unității sanitare existau mai multe deficiențe de management, dar și că, în aceste zile nu au fost luate măsurile necesare și suficiente pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus (COVID 19) atât în rândul pacienților, cât și a personalului medical.

De asemenea, în Nota întocmită de Corpul de Control se arătă că, în cursul anchetei epidemiologice efectuate în data de 21 martie 2020 în cadrul spitalului au fost luate măsuri procedurale abia după confirmarea infectării pacienților cu noul coronavirus, iar 16 medici, asistente, infirmiere, brancardieri au fost izolaţi.

Noul manager al SUUB este prof. univ. dr. Cărtălin Cîrstoiu, care a mai ocupat această funcție, dar a fost înlocuit după tragedia de la Clubul „Colectiv”.

 

Până în acest moment, pe teritoriul României, au fost confirmate 433 de cazuri de persoane confirmate ca fiind infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), dintre care 64 au fost declarate vindecate și externate (47 la Timișoara, 11 la București, 3 la Craiova, 2 la Constanța și 1 la Iași). În ultimele 24 de ore au fost confirmate 66 de noi cazuri de îmbolnăvire, iar pacienții nou confirmați au vârste cuprinse între 9 și 74 de ani.

La ora actuală, în Terapie Intensivă sunt 14 pacienți infectați cu noul coronavirus, din care 3 în stare gravă, iar starea celorlalți este „bună, staționară”.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 4.803 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus), iar la nivelul județului Buzău sunt 59 dintre acestea. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.967 de teste, din care 242 în unități medicale private.

Alte 65.799 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală, din care 2.061 la nivelul județului Buzău.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.231 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 4.857 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

 

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 129 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal, iar Poliția a aplicat 520 de sancțiuni contravenționale (din care 4 în Buzău) pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină. 

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, MAE informează că, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 43 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 33 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Irlanda, unul în Tunisia și unul în Franța. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 8 români aflați în străinătate, 7 în Italia și unul în Franța, au decedat.

Autoritățile reamintesc cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

La nivel european, până la data de 21 martie 2020, au fost raportate 121.061 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora, cele mai multe în Italia, Spania, Franţa, Germania și Regatul Unit.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*