Crește numărul cadrelor medicale infectate cu noul coronavirus, din cauza unor români inconștienți

13 martie 2020 | 0 comentarii |

UPDATE, 14.30: A crescut numărul persoanelor infectate la 75.  A fost confirmată infecția și la directorul general al Spitalului Gerota, chestor de poliție medic dr. Dinu Dragomir, medic primar cardiologie, în vârstă de 50 de ani. Este cel de-al 74 de caz depistat cu coronavirus, ultimul fiind un bărbat de 62 de ani, pacient contact cu medicul gastroenterolog (cazul 30). Toți au avut ca sursă de infecție fostul șef de poliție, actual angajat al ADP, care a ascuns faptul că a fost în Israel și a contaminat numeroase alte persoane, înainte de a fi depistat.

 

UPDATE, 11.30: Numărul persoanelor infectate a ajuns la 70. Ultimele două cazuri confirmate sunt un bărbat de 26 de ani, venit din Italia pe 12 martie, şi o femeie de 52 de ani, contact cu bărbatul de 26 ani, ambii din Mehedinţi. Ambele cazuri sunt carantinate la Mehedinţi. 

***

Numărul total al persoanelor depistate pozitiv la nivel național ajunsese în această dimineață la 64, iar noi măsuri de prevenire a răspândirii virusului au fost impuse de autorități.

 

Numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 crește alarmant în România, iar numărul medicilor și asistenților medicali infectați se mărește pe zi ce trece. Iresponsabilitatea unor români veniți din zone în care virusul a făcut ravagii, care ascund acest lucru, ca și inconștiența unora care nu respectă măsurile de izolare la domiciliu sau de carantină, pot zădărnici măsurile de prevenție și limitare a răspândirii virusului și eforturile medicilor și ale autorităților de a proteja populația și de a feri țara de un dezastru.

Potrivit celei mei recente informări transmise în această dimineață de Grupul de Comunicare Strategică, numărul persoanelor infectate cu coronavirus în România a ajuns la 64, majoritatea cazurilor noi confirmate ieri fiind persoane care au intrat în contact cu pacienți infectați. Ultimii cinci pacienți au fost confirmați în această dimineață. Patru persoane au fost victime ale fostului cadru din Ministerul de Interne, care a ascuns faptul că se întorsese din Israel și astfel a infectat 13 persoane printre care și un medic de la spitalul Dimitrie Gerota.

 

De aceeași inconștiență a dat dovadă și o tânără de 26 de ani din Valea Jiului, care nu a respectat obligația de a sta izolată la domiciliu timp de 14 zile după cea revenit din Italia. O zi a stat izolată la domicliu, dar ulterior a cerut o ambulanță, pentru că avea dureri lombare, fără să informeze cadrele medicale că venea dintr-o zonă de focar. Două zile a mers apoi să se trateze pe la diverși medici, și cumpărături. Din păcate s-a constatat ulterior că era infectată cu noul coronavirus, iar prin inconștiența sa a infectat alți trei pacienți, în vârstă de 52, 58 și 74 de ani, din spitalul în care s-a internat, dar și trei cadre medicale ale aceleiași unități spitalicești, cu care a intrat în contact. Când a fost internată în spital, nu a spus că s-a întors de curând din Italia și nici că primise o amendă de 10.000 de lei de la jandarmi pentru că nu respectase măsurile de autoizolare. Din cauza ei, secția de Neurologie a spitalului din Petroșani, în care a fost internată, a fost închisă pentru dezinfecție, iar 50 de cadre medicale au fost „indisponibilizate” pentru 14 zile, fiind nevoite să se izoleze la domiciliu. Direcția de Sănătate Publică Hunedoara a declanșat o anchetă ca să identifice persoanele cu care aceasta a intrat în contact.

 

O altă situație, la fel de alarmantă, s-a înregistrat la Constanța, unde un bărbat de 52 de ani, infectat cu COVID-19, este asistent-șef în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență. Acesta spune că nu a fost în străinătate, dar la sfârșitul lunii februarie, fiind în concediu de odihnă, a fost împreună cu fiica sa, care locuiește în Ilfov, la un concurs la Piatra Neamț, iar după revenirea la Constanța s-a simțit rău. Pe 9 martie s-a prezentat la Spitalul de boli infecțioase, unde i s-a recomandat să facă o radiografie pulmonară, a făcut-o a doua zi, la Unitatea de Primiri Urgențe a SJU, iar pe 11 martie i s-a recomandat și un CT și totodată i s-au recoltat probe pentru a se verifica dacă nu cumva este infectat cu noul coronavirus. A fost deipstat pozitiv, dar deocamdată nu s-a putut identifica sursa, întrucât bărbatul spune că n-a fost plecat din țară și nici nu știe să fi intrat în contact cu o persoană venită din zonele cu focar. În spitalul constănțean s-a făcut dezinfecție, iar 20 de cadre medicale care au intrat în contact cu acesta au fost izolate.

Prefecții și responsabilii DSP din cele două județe încearcă să depisteze, în urma anchetelor epidemiologice, sursa virusului și dacă au mai fost infectate alte persoane cu care asistentul medical a intrat în contact. Dacă incormațiile furnizate de el se confirmă, aceasta ar fi prima infectare comunitară din România.

 

În ceea ce privește situația la nivelul județului Buzău, în această dimineață se aflau în carantină 41 de persoane, iar alte 345 se aflau în izolare la domiciliu. Având în vedere evoluția situației din ultimele zile, autoritățile locale au stabilit noi centre de carantină în hoteluri, pensiuni și clădii cu alte destinații, numărul total al locurilor de carantină la nivelul județului ajungând astfel la 230, dintre care doar 41 sunt ocupate la acest moment.

În ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, care a avut loc aseară, au fost decise noi măsuri pentru a limita și a preveni răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus.

Astfel, mai multe puncte de frontieră cu trafic redus au fost închise temporar, pentru ca personalul de aici să fie mutat la punctele de trecere cu un flux ridicat La frontiera cu Ungaria vor fi închise punctele de trecere Turnu, Săcuieni, Salonta şi Valea lui Mihai, iar la frontiera cu Ucraina, punctul de trecere Sighet. La frontiera cu Bulgaria, sunt închise temporar punctele de trecere Negru Vodă, Lipniţa, Dobromir, Zimnicea, Turnu Măgurele şi Bechet, iar la frontiera cu Republica Moldova – Rădăuţi Prut şi Oancea. La frontiera cu Serbia, punctele care au fost închise unilateral de autorităţile sârbe începând cu data de 12 martie sunnt Porţile de Fier 2, Moldova Nouă, Foieni, Lunga, Vâlcan, Drobeta Turnu Severin şi Naideş.

 

Marcel Vela

Ministrul de Interne, Marcel Vela a mai anunțat la finalul ședinței de aseară că se mai are în vedere și stabilirea unor obligaţii în pentru persoanele izolate la domiciliu, în situațiile în care solicită intervenţia unei echipe de depanare la reţeaua de cablu, la furnizorul de gaze sau electricitate. „Se va coopera cu operatorii publici şi privaţi şi comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă astfel încât să fie un acces rapid la bazele de date şi stabilirea unor obligaţii concrete pentru persoanele izolate la domiciliu când solicită intervenţia unei echipe de depanare la reţeaua de cablu, la furnizorul de gaze sau electricitate, obligaţia acestei persoane fiind de a anunţa că este într-o situaţie de risc, izolat la domiciliu”, a declarat în acest sens ministrul.

În aceeași ședință, s-a mai hotărât și activarea centrelor de comandă şi coordonare judeţene din subordinea prefecturilor, responsabilizarea autorităţilor locale în combaterea extinderii contaminării cu coronavirus, precum şi adoptarea unor proceduri pentru protecţia personalului Poştei Române şi a echipelor de intervenţii pentru depanarea reţelelor de utilităţi şi comunicaţii.

 

Victor Costache

Totodată, a fost emis și ordinul prin care se suspendă pe o perioadă de şase luni exportul de medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare necesare îngrijirii persoanelor infectate cu noul coronavirus. Ministrul Victor Costache a declarat că această măsură era necesară, în condițiile în care, deja fuseseră oprite la granițe camioane care transportau în afara țării zeci de tone din aceste materiale.

În momentul de faţă, au fost oprite la graniţa României nenumărate camione, zeci de tone de medicamente şi materiale sanitare care ar fi fost scoase din ţară prin export paralel. Am emis acest ordin astăzi, care a fost publicat în numărul 202 din Monitorul Oficial. Se suspendă temporar distribuţia în afara teritoriului României pe o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin a medicamentelor cuprinse în catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România În condiţiile crizei Covid-19, din cauza lipsei medicamentelor şi materialelor de pe piaţa din Europa, erau foarte multe echipamente, dispozitive şi consumabile care ar fi fost altfel scoase din România” a declarat ministrul Sănătății, rugând încă o dată românii să dea dovadă de responsabilitate, să respecte măsurile instituite de autorități și să anunțe dacă vin dintr-o zonă de focar, pentru a nu răspândi virusul.

 


Adaugati un comentariu


 

*