Primul medic infectat cu noul coronavirus în România

Numărul total al persoanelor infectate a ajuns la 32, iar în contextul evoluției COVID-19, autoritățile au anunțat astăzi un nou set de măsuri speciale.

 

De astăzi vorbim și despre primul caz de infectare cu noul coronavirus confirmat în rândul personalului medical din România. Este vorba de o doctoriță de 43 de ani, de la spitalul Dimitrie Gerota din București, care a intrat în contact cu cel de-al 17-lea pacient confirmat, care a fost internat în cadrul acestei unități medicale. Bărbatul, în vârstă de 60 de ani, fost polițist și actual angajat al ADP Sector 4, care a mințit că n-a fost plecat în străinătate, fusese internat aici cu simptome atipice infecției cu noul coronavirus. Testele au confirmat însă că era infectat, iar până acum cel puțin  6 persoane cu care a intrat în contact, între care fiul său, nora gravidă și nepoata în vârstă de trei ani și medicul gastroenterolog de la spitalul bucureștean au fost infectate. De asemenea, o angajată de la evidența populației a recunoscut abia în această dimineață că a fost în excursie în Israel cu bărbatul infectat, iar circa 70 de angajați ai biroului au intrat în izolare la domiciliu.

Pe numele bărbatului a fost deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Până astăzi la prânz, numărul persoanelor infectate în toată țara ajunsese la 32 (din care 6 au fost declarate vindecate). Este vorba despre un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Iași, care a intrat în contact un caz confirmat în Varșovia. Pacientul se afla în autoizolare din 9 martie, a anunțat Grupul de comunicare strategică.

 

În aceste condiții, s-a trecut în faza a doua a scenariului schițat de autorități, fapt ce a impus un nou set de măsuri speciale, care au fost anunțate de secretarul de Stat în MAI, Raed Arafat, și de secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru. Autoritățile au stabilit, începând de astăzi, noi măsuri de prevenire și limitare a răspâmdirii COVID-19. Una dintre acestea se referă la emiterea unui ordin ce cuprinde suspendarea temporară, pentru o perioadă de 6 luni, a distribuției, în afara teritoriului României, a medicamentelor, dispozitivelor medicale și materialelor sanitare esențiale în prevenția și tratarea afecțiunilor asociate infecției cu COVID-19. Măsura face parte din planul de acțiune al MS ce are are în vedere asigurarea cu stocuri adecvate și continue de medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare esențiale în această situație.

Lista va fi stabilită împreună cu experții din comisiile de specialitate ale ministerului, avându-se în vedere, în mod special, medicamente precum: antivirale, antiinflamatorii, antibiotice, antitermicele, atifungice, anestezice, sedative, precum și alte medicamente considerate necesare în tratarea cazurilor de COVID-19 și a complicațiilor acestora. Deasemenea, lista va cuprinde materiale sanitare și dispozitive medicale cum ar fi: combinezoane, mănuși, seringi, măști, ochelari de protecție, soluții dezinfectante, precum și alte materiale și dispozitive medicale identificate a fi necesare pentru gestinoarea cazurilor de COVID -19, anunță Ministerul Sănătății.

 

Până la finele acestei luni, sunt interzise orice fel de activități în spații închise, la care participă peste 100 de persoane. „Asta înseamnă teatre, săli de cinema, orice altă activitate care se desfăşoară în spaţiu închis, până la 100 de persoane este ok, peste 100 de persoane, nu. Dacă sunt activităţi care pot să se desfăşoare în aer liber, cum sunt unele activităţi religioase în care nu trebuie să intre toată lumea în lăcaşul de cult, acest lucru se poate face, a precizat Raed Arafat.

O altă măsură prevede obligativitatea decalării programului instituțiilor publice, aceeași recomandare fiind adresată și entităților private cu peste 99 de angajați. Măsura se aplică în București și în municipiile reședință de județ, scopul urmărit fiind reducerea aglomerației în mijloacele de transport, la orele de vârf. „S-a votat recomandarea decalării de către entităţile private, inclusiv operatorii economici cu un număr de peste 99 de angajaţi, a programului de lucru, pentru persoanele care se deplasează cu mijloacele de transport în comun. Recomandarea se aplică la nivelul municipiului Bucureşti şi a municipiilor reşedinţă de judeţ, începând din 12 martie până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire. Recomandăm ca programul de începere să fie stabilit în trei intervale orare, iar plecarea să fie decalată, consecutiv, în trei perioade. Pentru instituţiile publice, decalarea programului este obligatorie”, a mai declarat secretarul de stat. Totodată s-a recomandat suspendarea cursurilor universitare până pe 31 martie, cu posibilitate de prelungire a termenului.

 

Nelu Tataru si Raed Arafat

În punctele vamale de la Borș și Nădlac a fost suplimentat numărul de medici, pentru a face față valului de români care revin în țară. Ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a aprobat solicitarea DSU de a sprijini cu personal militar medical triajul epidemiologic de la punctele de trecere a frontierei. „Echipe formate din medici militari și personal sanitar au efectuat, începând cu această noapte, triajul epidemilogic împreună cu echipele de specialiști de la Direcțiile de Sănătate Publică locale la punctele de trecere a frontierei (rutiere) de la Borș, Calafat, Moravița, Porțile de Fier 1 și  Porțile de Fier 2”, transmite MApN.

În același timp, secretarul de stat Nelu Tătaru a precizat că România a intrat în scenariul 2, ca urmare a creșterii numărului de pacienți infectați, iar în această fază, preocuparea principală este depistarea suspecților și pregătirea spitalelor pentru scenariile 3 și 4. „În primele două scenarii ne-am axat pe prevenţie, acum ne extindem la tot ce înseamnă contacţi. La Bucureşti, am suplimentat epidemiologii. Ne pregătim pentru un aflux al cetăţenilor care vin din alte zone. Persoanele care vin din zonele roşii vor intra în carantină, iar românii care se întorc din zonele galbene vor fi izolate la domiciliu. Încă menţinem prevenţia ca punct principal înaintea schimbărilor majore din spitale. În scenariul 3 vom extinde paturile din spitalele de infecţioase, se pregătesc spitalele de suport care vor prelua non coronavirus. E vorba de aproape 2500 de paturi. Persoanele care vin din zonele roşii vor intra în carantină, iar românii care se întorc din zonele galbene vor fi izolate la domiciliu”, a declarat secretarul de Stat în Ministerul Sănătății.

La Buzău există un singur caz confirmat, iar 10 persoane se află în carantină în centrul de la Arbănași, în timp ce alte 236 sunt izolate la domiciliu.

Totodată, în cursul zilei de azi s-a prezentat la SJU Buzău o pacientă de 46 de ani revenită pe 1 martie din Germania, care acuza dureri de spate și tuse ușoară. A fost evaluată medical și i s-a făcut testul gripal rapid, care a ieșit negativ, așa că medici iau considerat că este oportun să îi recolteze probe și pentru testarea infecției cu noul coronavirus, care au fost trimise spre analiză la Institutul Matei Balș.

 


Adaugati un comentariu


 

*