Caravana cu Medici a ajuns la Pătârlagele

Campania care a avut loc la finele săptămânii trecute a fost dedicată special sănătății femeii, concentrându-se pe sceeningul pentru cancerul mamar și cel de col uterin.

 

Sâmbătă, 7 martie, Caravana cu Medici a derulat o nouă campanie de consultații medicale gratuite, poposind de această dată în localitatea buzoiană Pătârlagele. Acțiunea a fost posibilă datorită implicării Fundației Comunitare Buzău, care a asigurat o parte din finanțarea necesară, cu fonduri strânse în cadrul campaniei Lada cu Zestre și prin organizarea unui curs de yoga.

Având în vedere că acțiunea a avut loc în ajunul zilei de 8 martie, campania a fost dedicată în mod special sănătății femeii, beneficiare fiind localnicele din Pătârlagele, Cislău și satele din zonă, pentru care accesul la serviciu medicale este mai dificil. În acest sens 18 medici tineri din București și Buzău s-au deplasat sâmbătă la Pătârlagele, unde și-au instalat cartierul general în incinta Liceul Teoretic Radu Vlădescu din localitate, care le-a pus la dispoziție tot spațiul necesar.

Acțiunea s-a derulat pe tot parcursul zilei, axându-se în mod special pe screeningul pentru cancerul mamar și cel de col uterin.

 

Cu această ocazie, la centrul de consultații amenajat în incinta liceului s-au prezentat 100 de paciente, echipa medicală efectuând pe parcursul zilei 100 de ecografii mamare, 50 de examene Babeș-Papanicolau și 48 de consultații oftalmologice.

Caravana cu Medici este un proiect lansat în anul 2014 de o echipă de 5 medici rezidenți, care au decis să suplinească într-un fel absența serviciilor medicale de bază din mediul rural, cât și  lipsa totală a educației sanitare a localnicilor. Astfel, au fost puse bazele unei echipe de medici tineri, cărora li s-au alăturat și studenți la Medicină dar și mulți voluntari, care efectuează de șase ani campanii în întreaga țară.

Anual, au loc 18 astfel de acțiuni, organizate în week-end, la care participă 20-30 de medici specialiști, rezidenți și studenți.

 

Aceștia se deplasează în zonele rurale în care accesul populației la serviciile medicale de bază este dificil sau chiar inexistent, evaluând gratuit starea de sănătate a localnicilor. În cadrul fiecărei campanii, între 150 și 200 de pacienți beneficiază de consultații clinice, analize, investigații și consultații de specialitate.

Totodată, medicii își propun să popularizeze în cadrul acestor acțiuni necesitatea efectuării testelor de sceening, oferind totodată sfaturi și informații referitoare la menținerea unei stări bune de sănătate.

Nu în ultimul rând, voluntarii Caravanei cu Medici susțin cursuri de educație în școli și licee, suplinind astfel lipsa orelor de educație sanitară din programa școlară.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*