Buzaul, penultima destinatie din acest an a Caravanei cu Medici

22 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Voluntarii angrenati in acest proiect, prin care acorda ingrijiri medicale persoanelor din zonele mai putin favorizate, au ajuns in comuna buzoiana Chiliile, unde au consultat 150 de pacienti. Ultima oprire a fost la Fantanele, in Judetul Prahova.

 

caravana cu medici3nSanatatea, in Romania, nu mai este de mult o prioritate pentru oamenii de la sate, mai ales din zonele sarace si izolate, unde cu greu au acces la consultatii medicale de specialitate. Multi dintre medicii tineri pleaca, dupa absolvire, in strainatate, dar scoala medicala romaneasca are inca, tineri medici pe care se poate baza si care, fara simbrie, se implica in proiecte de voluntariat care suplinesc, macar in parte, lipsa accesului la servicii medicale a oamenilor din zonele mai putin favorizate din punct de vedere economic.

In anul 2014, cinci medici rezidenti au avut initiativa infiintarii unei asociatii pe care au numit-o Caravana cu Medici. Li s-au alaturat, ulterior, numerosi colegi voluntari, realizand astfel o retea nationala, prin intermediul careia acorda, periodic, ingrijiri medicale persoanelor din zonele defavorizate. S-a ajuns, astfel, ca in prezent Caravana cu Medici sa includa 250 de medici voluntari, care se deplaseaza periodic prin tara, in localitatile izolate, unde locuitorii au cu greu acces la ingrijiri si consultatii medicale.

 

caravana cu medici - bolnavi chiliilePenultimul popas al tinerilor medici a fost in judetul Buzau, unde 40 de voluntari din cadrul organizatiei i-au consultat pe localnicii din comuna Chiliile, una dintre localitatile cele mai izolate din judet. Voluntarii au luat legatura mai intai cu reprezentantii autoritatilor locale, astfel ca localnicii din zona au fost informati din timp despre sosirea caravanei. La data stabilita, scoala din comuna a devenit spital, iar cateva sali de clasa au devenit cabinete medicale. In locul bancilor au fost instalate paturi de campanie ori saltele pentru consultatii, iar localnicii au primit acest dar minunat, inainte de Craciun, ca pe o binecuvantare, asa ca s-au prezentat, in numar mare, la consultatiile medicale oferite de tinerii medici. Acestia au specializari diferite, astfel ca gama consultatiilor medicale a fost variata, iar problemele de sanatate descoperite in urma examinarii celor 150 de localnici au fost multimple.

 

consultatie ruralConsultatiile au inclus examen clinic complet cu electrocardiograma, ecografie abdominala si examen oftalmologic, consult de specialitate cu recomandari si scrisoare medicala, precum si recolatarea de sange, in vederea analizelor, cu ajutorul unui laborator mobil. Un alt avantaj al pacientilor consultati la ei acasa a fost acela ca au putut beneficia atat de consult interdisciplinar cat si de a doua si chiar a treia opinie, ceea ce ar fi fost foarte dificil daca s-ar fi adresat sistemului public de sanatate.

Iar dupa ce au ajutat 150 de locuitori ai comunei Chilii, tinerii medici au profitat ca s-au aflat in judetul Buzau, asa ca au mers si au vizitat Vulcanii NOroiosi, acest fenomen unic in Europa.

Nu este pentru prima data cand Caravana cu Medici a ajuns la Buzau, comuna Chiliile fiind a doua vizitata de voluntari pe parcursul celor doi ani de activitate dupa ce, in luna martie a anului trecut, Caravana cu medici a ajuns in comuna Naeni. La momentul respectiv, echipa medicala a fost formata din 48 de medici voluntari, iar numarul pacientilor care au beneficiat de consultatii a fost de 250.

 

consultatie copilasUltima editie a Caravanei cu medici din acest an a fost dedicata copiilor. Cea de-a 12-a editie a Caravanelor medicilor s-a inchieat in spiritul Craciunului, pe ritm de colinde, tinerii doctori acordand consultatii pediatrice copiilor curajosi din comuna Fantanele, judetul Prahova. Tot scoala din comuna le-a devenit cabinet medical, dar misiunea a fost ceva mai usor de indeplinit, principalii pacienti fiind copii, aceasta editie a caravanei fiind dedicata acestora, avanad in vedere apropierea Craciunului.

Micii pacienti au beneficiat, astfel, de consultatii generale, de consultatii OLR, oftalmologice si consultatii stomatologice. Au invatat, totodata, cum sa se fereasca de raceala, au aflat de ce este bine sa manance sanatos si sa faca sport, dar si cum sa-si pastreze igiena dentara, sa se spele corect pe dinti si mai ales au inteles ca nu trebuie sa le fie teama de dentist si ca este chiar necesar sa-l viziteze pe acesta, din cand in cand, ca sa nu ajunga la carii si dureri insuportabile ale danturii sau la alte complicatii.

 

caravana cu medici - Fantanele12La Fantanele, medicii au devenit si ajutoarele lui Mos Craciun si, pe langa consultatii de specialitate si sfaturi medicale, le-au daruit copiilor multe dulciuri, jucarii, carti si alte cadouri minunate pe care le-au donat chiar ei sau le-au strans de la cei care au dorit sa daruiasca bucurie, in ajun de Sarbatori.

Astazi consultam copiii din Fantanele, dar suntem si ajutoarele Mosului. Datorita voua, fiecare copil va primi un cadou de Craciun! Va multumim pentru implicare si incredere. Multumirile noastre merg si catre echipa Colgate, partenerul nostru in aceasta editie, ce sustine igiena orala. Ne-am atins scopul propus in acest an, realizand 12 caravane in 12 luni”, au scris medicii voluntari pe pagina de socializare dedicata Caravanei cu Medici, multumind tuturor celpr care au facut posibil ca actiunea medicala obisnuita pe care ei o desfasoara sa devina si una caritabila, din care Mos Craciun este nelipsit.

 

1caravana cu medici - Fantanele2nMultumiti de ceea ce au realizat in acest an, voluntarii Caravanei cu medici au multumit si celor care au donat direct sau la Bursa binelui, in cadrul campaniei Caravana Copiilor sustinuta, de asemenea, atat de sponsori generosi, cat si autoritatilor locale cu care au colaborat pentru ca actiunile sa se desfasoare in bune conditii.

In demersurile lor, cei 250 de tineri medici voluntari care fac parte din organizatie sunt sprijiniti de Fundatia VodafoneSynevo Romania,  ambasada Danemarcei si Avon Romania, proiectul desfasurandu-se sub egida Societatii Romane de Medicina Interna, in colaborare cu Clinica de Nefrologie si Medicina Interna a Institutului Clinic Fundeni.

 

Sursa foto Chiliile si Fantanele – Facebook – Caravana cu Medici

 

 


Adaugati un comentariu


 

*