Medicii rezidenti si studentii protesteaza

13 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Acestia sunt nemultumiti ca, de anul viitor, veniturile le pot scadea chiar si cu 60 la suta si cer dovezi clare ca acest lucru nu se va intampla dupa masurile anuntate de Guvern.

 

Creste numarul nemultumitilor din sistemul sanitar. Protestatatrilor din sistemul medical, care ameninta cu greva generala, li s-au alaturat medicii rezidenti si studentii medicinisti care spun ca au nevoie de o motivatie serioasa pentru a ramane sa profeseze in tara. Astfel, dupa protestele initiate de sindicalistii de la Sanitas, Solidaritatea Sanitara si cei de la Ambulanta, rezidentii si studentii medicinisti au luat atitudine publica fata de masurile preconizate a intra in vigoare dupa 1 ianuarie 2018, care vor duce la diminuari salariale in randul personalului tanar din Sanatate.

Societatea Multidisciplinara a Medicilor Rezidenti (SMMR) si Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR) au remis un comunicat prin intermediul caruia solicita Ministerului Sanatatii dovezi concrete ca veniturile rezidentilor nu vor scadea de anul viitor si ca se vor gasi solutii pentru a suplini pierderile pe care acestea le vor suferi prin eliminarea bonurilor de masa si a burselor pe care le primesc.

 

SMMR reprezinta medicii rezidenti din sistemul medical, iar cealalta organizatie reprezinta cei aproximati 24.000 de studenti medicinisti din Romania, ambele categorii constituind viitorul sistemului medical. In comunicatul amintit, atat rezidentii cat si studentii sustin ca au nevoie de motivatii serioase si concrete pentru a decide sa profeseze in sistemul public de Sanatate din Romania si sa nu urmeze exemplul colegilor care au ales sa lucreze in strainatate. „Ne dorim sa beneficiem de conditii echitabile financiare si de lucru, astfel incat sa putem profesa in Romania, spre beneficiul cetatenilor. Facem un apel catre asociatii si federatii cu interese comune, spre a se alatura acestui demers si a incuraja factorii decidenti spre adoptarea de masuri concrete pentru sustinerea personalului medical. Asiguram Guvernul Romaniei de toata colaborarea noastra in ceea ce priveste solutionarea acestei crize” sustin semnatarii documentului.

Demersul acestora a fost motivat de faptul ca in cursul acestei saptamani, medicii rezidenti au fost anuntati de responsabilii spitalelor in care lucreaza ca, de la 1 ianuarie 2018, unitatile medicale nu le vor mai acorda tichete de masa si nu le vor mai plati bursele speciale care se acorda rezidentilor.

 

Medicii rezidenti spun ca aceasta decizie duce automat la o scadere cu 970 de lei a veniturilor lor, iar anuntata trecere a contributiilor sociale de la angajat la angajator ar duce la o noua diminuare a veniturilor. Astfel, rezidentii ar putea pierde, in urma acestor masuri, 12.000-13.000 de lei, ceea ce reprezinta 50-60% din venitul total.

In aceasta privinta, medicii tineri si studentii solicita Ministerului Sanatatii „oferirea de dovezi ferme ca veniturile medicilor rezidenti nu vor scadea de la 1 ianuarie 2018 si ca va exista o solutie pentru a acoperi integral aceasta eliminare a bonurilor si a bursei. De asemenea, solicitam o confirmare publica a cresterii salariale promise personalului medical, parte a grilei de salarizare ce va intra in vigoare de la 1 martie 2018”, se mai arata in comunicat.

In cazul in care aceste dovezi nu vor fi prezentate, rezidentii avertizeaza ca nu se vor limita doar la proteste ci vor apela si la greva, reamintind ca reprezinta o categorie care deja lucreaza in situatii dificile, si asta „de dragul pacientilor, a vocatiei si a mentorilor”.

 


Adaugati un comentariu


 

*