Medicii, multumiti doar partial de noua forma a ordinului care reglementeaza garzile

8 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Acestia sustin ca revendicarile personalului madical in aceasta privinta au fost rezolvate doar intr-o oarecare masura, dupa ce Ministerul Sanatatii a publicat zilele trecute noua forma a actului legislativ.

 

medici fundeniLa jumatatea acestei saptamani, Ministerul Sanatatii a facut publica noua forma a Ordinului 870/2004, care reglementeaza timpul de munca al personalului medical si efectuarea garzilor de catre medici, iar la scurt timp, reactiile din partea personalului medical nu au intarziat sa apara.

Reprezentantii ministerului spun ca in noua forma a ordinului a fost introdus conceptul de flexibilizare a timpului de munca pentru medici, ceea ce inseamnaca un medic poate sa efectueze cele 30 sau 35 de ore de munca saptamanale in mod diferentiat pe zile, in functie de volumul activitatii.

De asemenea, este introdusa obligativitatea ca, dupa efectuarea unei garzi, medicii sa beneficieze de 24 de ore de repaus, in felul acesta evitandu-se ca oboseala acumulata in timpul garzilor sa aiba o influenta negativa asupra starii de sanatate a medicului si asupra calitatii ingrijirilor acordate pacientilor. Ordinul modificat mai prevede ca orele petrecute de medici in garda reprezinta vechime in munca si in specialitate, iar in acest mod, activitatea in garda este cuantificata in beneficiul medicilor care o efectueaza.

 

medici spital pacient eliasLa scurt timp dupa ce noua forma a ordinului ministerial a fost publicata, sindicatul medicilor ProMedica si uniunea sindicala Alianta Medicilor, afiliate federatiei sindicale Hipocrat, au remis un comunicat in care se precizeaza ca reprezentantii celor doua organizatii considera ca revendicarile medicilor au fost rezolvate doar partial.

Astfel, sindicatele medicilor cer respectarea Codului Muncii si militeaza in continuare pentru remunerarea medicilor rezidenti pentru garzile efectuate in afara normei de baza, in orice an de pregatire ar fi si pentru emiterea de norme de aplicare realiste. De asemenea, medicii mai solicita prin intermediul comunicatului  eliminarea presiunii exercitate de managerii spitalelor asupra medicilor si reglementarea garzilor la domiciliu in mod coerent si fara echivoc.

 

Hipocrat, Promedica proteste mediciTotodata, sindicalistii solicita Ministerului Sanatatii ca medicilor angajati cu jumatate de norma si care sunt  angrenati in activitati didactice, sa nu le fie impuse conditii ce nu respecta contractul individual de munca.

„Sindicatele medicilor au obtinut prin acest ordin, in urma protestelor organizate in ultimele luni, flexibilizarea programului de lucru, recunoasterea orelor suplimentare, atunci cand medicii muncesc peste program pentru a ingriji pacientii, repaus dupa garda si posibilitatea ca medicul sa nu ramana a doua zi, dupa garda, in spital. Aceste rezultate au fost obtinute dupa ce, in urma cu cateva luni, Ministerul Sanatatii a recunoscut, in urma actiunilor sindicale ale medicilor, ca orele de munca, din timpul garzilor, sa fie recunoscute ca vechime in munca si experienta profesionala, sa fie remunerate corespunzator si sa fie efectuate in urma semnarii unui contract suplimentar de munca”, se mai mentioneaza in comunicat.


Adaugati un comentariu


 

*