Rezidenții reclamă că nu au primit sporurile și stimulentul de risc

2 iunie 2020 | 0 comentarii |

Aceștia se declară victime ale abuzurilor din sistem, acuzând o comunicare defectuoasă între serviciile de Resurse Umane, direcțiile de sănătate publică și Ministerul Sănătății.

 

Acum, când lucrurile revin ușor la normal în urma crizei generate de pandemie, Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți din România (SMMR), a transmis un comunicat de presă în care susține că medicii rezistenți au fost și de această dată neglijați de sistemul de sănătate, aceștia nebeneficiind până la acest moment de sporurile ce li se cuvin și nici de stimulentul de risc de 500 de euro lunar, acordat în perioada pandemiei.

Am observat cu profundă dezamăgire că medicii rezidenți au fost din nou victimele abuzurilor din sistem, ei nebeneficiind de sporurile meritate sau de stimulentul lunar în valoare de 500 de euro. Zilnic, sunt în prima linie, fiind o parte esențială în procesul de diagnostic și cel terapeutic al pacienților afectați de această boală, tratând și multiplele comorbidități asociate. Aici sunt vizați medicii rezidenți aflați în pregătire în specialități clinice, dar și chirurgicale din toate centrele de pregătire”, se arată în document.

 

În opinia rezidenților, de vină pentru această situație ar fi comunicarea deficitară sau chiar inexistentă dintre serviciile de Resurse Umane ale spitalelor în care sunt încadrați, direcțiile de sănătate publică și Ministerul Sănătății, care au dus în cele din urmă la excluderea medicilor rezidenți din schemele de pontaj pentru sporurile corespunzătoare, cât și pentru stimulentele stipulate în lege.

Mai mult de atât, SMMR precizează că mulți dintre rezidenți au fost jigniți și chiar amenințați în această perioadă, aceasta reprezentând  o nouă serie de abuzuri la care sunt supuși în sistem.

Numeroși medici rezidenți au fost amenințați, jigniți și desconsiderați de structurile anterior menționate pe perioada desfășurării rezidențiatului, fiind remunerați necorespunzător și ilegal, neconform grilelor de salarizare, în numeroase rânduri” susțin semnatarii comunicatului.

 

Aceștia sunt de părere că astfel de situații sunt posibile din cauza unui statut incert pe care îl au rezidenții, aceștia fiind în același timp medici și furnizori de servicii medicale pentru pacienți, cât și beneficiari al unui sistem de educație medicală și de pregătire postuniversitară.

Din aceste considerente, această poziție de tranziție din cadrul sistemului medical a fost supusă sistematic unor abuzuri și nerespectări ale drepturilor, atât din perspectiva salarială, cât și din cea educațională. În sistemul medical românesc, medicul rezident este angajat de o unitate sanitară plătitoare desemnată de către Ministerul Sănătății, dar își desfășoară activitatea și pregătirea, printr-un sistem modular, în alte unități sanitare acreditate. În același timp, activitatea didactică este susținută de cadre universitare abilitate ale universităților și facultăților de medicină, acestea fiind structuri ce aparțin de Ministerului Educației și Cercetării”, mai reclamă reprezentanții SMMR.

 


Adaugati un comentariu


 

*