Managementul chirurgiei mainii in Romania, departe de standardele europene

Este concluzia la care au ajuns specialistii care au sustinut un curs international de management al fracturilor la nivelul mainii, al doilea de acest fel organizat in Romania.

 

curs aotrauma (1)Un curs cu participare internationala, dedicat managementului fracturilor de la nivelul mainii, la care au participat personalitati ale lumii medicale si cursanti din mai multe tari europene, a avut loc in Romania, in perioada 1-4 martie. Un eveniment similar a avut loc, in premiera pentru tara noastra, in 2010.

Organizat de fundatia elvetiana AOTrauma, organizatie cu activitate la nivel international in sfera cercetarii si educatiei in domeniul ortopediei si traumatologiei, ale carei evenimente de acest fel sunt apreciate de specialisti in domeniu din intreaga lume, cursul care a avut loc la Bucuresti a starnit interesul a numerosi medici plasticieni si ortopezi, atat din tara cat si din strainatate. La eveniment au participat 48 de medici din Romania, precum si din Marea Britanie, Turcia, Olanda, Kosovo si Portugalia, carora le-au fost prezentate cele mai noi tehnici chirurgicale in acest domeniu, aceste prezentari constituind o premiera pentru Romania. Manifestarea stiintifica a constat intr-o serie de prelegeri, exercitii practice, discutii de grup si studii de caz, programul stiintific fiind elaborat si sustinut de lectori din Romania, Austria, Germania si Ungaria.

 

curs aotrauma (3)Printre specialistii romani care au sustinut acest program stiintific s-au numarat dr. Dragos Zamfirescu – presedinte al Asociatiei Chirurgilor Plastici din Romania si dr. Alexandru Georgescu – seful sectiei de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva  de la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca. Acesta din urma a precizat, la finalul cursului, ca in Romania, chirurgia mainii este practicata in cea mai mare masura de catre chirurgii plasticieni, in timp ce in alte tari, aceasta sepcialitate este abordata si de medicii ortopezi. Din aceasta cauza, unul dintre scopurile urmarite prin organizarea acestui eveniment la Bucuresti a fost reunirea medicilor romani din ambele specialitati, in mod deosebit a tinerilor specialisti si a rezidentilor.

„S-a putut remarca un nivel de pregatire teoretica bun si foarte bun, la care s-a adaugat dorinta evidenta a cursantilor de a-si insusi noile principii in chirurgia mainii si de a face cunostinta cu tehnologia moderna pusa la dispozitie. De mentionat faptul ca toti cursantii romani au dovedit ca au aptitudini evidente in practicarea acestei specialitati”, a precizat medicul Alexandru Georgescu, la finalul cursului.

 

curs aotrauma (2)La randul sau, dr. Dragos Zamfirescu a mentionat si un aspect mai putin imbucurator constatat cu aceasta ocazie, anume faptul ca medicii romani participanti la curs au luat pentru prima data contact cu instrumentarul si tehnologia de ultima ora in domeniu, desi acestea reprezinta standardul actual in chirurgia mainii. Pentru majoritatea medicilor participanti la acest curs, aceasta a fost prima interactiune directa cu sistemul de educatie AOTrauma, cu produsele si tehnologia de osteosinteza moderna. Din pacate pentru Romania, pentru majoritatea participantilor, procedurile, instrumentarul si tehnologia prezentate in cadrul cursului au fost noutati absolute, desi ele reprezinta standardul actual in specialitate. Majoritatea medicilor prezenti la curs au declarat ca au venit pentru a invata in cadrul sistemului AOTrauma, recunoscut pentru cel mai bun sistem de invatare in aceasta specialitate. Medicii se vor putea intoarce in sectiile unde lucreaza si vor putea sa aplice tehnicile invatate, dar vor putea si sa solicite dotarea sectiilor lor cu instrumentar adecvat. Cu aceasta ocazie au putut sa constate care sunt standardele uzuale de tratament in lume si sunt convins ca vor incerca de acum incolo sa le introduca si in practica lor”, a declarat acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*