Aproape doua treimi din personalul medical, tentat sa plece din Romania

30 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Solidaritatea Sanitara sustine ca doar in ultimele sase luni, 20% dintre medici si asistenti au facut demersuri pentru a pleca din tara. Pentru a diminua criza de medici urgentisti, dr. Raed Arafat cosidera ca este necesara simplificarea formalitatilor de angajare la UPU si Ambulanta. 

 

In timp ce liderii Sanitas au cazut la o intelegere cu guvernantii, anuntand ca renunta la greva generala in schimbul unor promisiuni conform carora niciun angajat din Sanatate nu va avea venituri diminuate de la 1 ianuarie 2018, iar tichetele de masa vor fi primite sub forma de norma de hrana, sindicalistii de la Solidaritatea Sanitara anunta ca vor protesta in continuare. Liderii acestei organizatii sinicale sustin in continuare ca Legea salarizarii unitare va duce la scaderea veniturilor in Sanatate, indiferent de promisiunile guvernantilor.

Prin  Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala „Solidaritatea” a fost efectuat un studiu in randul cadrelor medicale din Romania, iar rezultatele indica faptul ca majoritatea acestora sunt de parere ca Legea salarizarii va avea efecte negative in ceea ce ii priveste. In plus, sondajul releva faptul ca 62% din personalul medical din Romania au intentionat cel putin o data sa plece sa lucreze in strainatate, iar 20% dintre acestia au facut demersuri in acest sens in ultimele sase luni, in ciuda promisiunilor guvernantilor privind majorarea salariilor in sistem.

 

Studiul Solidaritatea Sanitara indica, de asemenea, ca ponderea cea mai mare a cadrelor care intentioneaza sa plece din tara o au medicii specialisti. „Distributia pe specialitati indica intentia cea mai mare de a pleca pentru medicii rezidenti (38,4% dintre ei intentioneaza au facut demersuri), urmati de medicii specialisti (24,4%). Demersurile sunt informarea, trimiterea de CV-uri direct si prin firmele de recrutare, invatarea unei limbi straine sau pregatirea actelor necesare”, se arata intr-un comunicat al organizatiei sindicale.

Acelasi studiu arata ca 78% dintre respondenti considera ca efectele legii salarizarii unitare asupra salariatilor din Sanatate vor fi negative, in ciuda asigurarilor autoritatilor, care sustin ca niciun angajat din acest sector nu va avea venituri diminuate incepand cu anul viitor. Totodata, Solidaritatea Sanitara afirma ca transferul contributiilor angajatorului in salariul de baza al angajatului ramane in continuare cea mai mare pierdere pentru salariatii din Sanatate, raportat la drepturile salariale prevazute de forma actuala a legii.

Aplicarea chestionarelor in cadrul studiului s-a făcut în perioada 13 – 20 octombrie 2017, din numărul total de completari fiind retinute spre prelucrare un număr de 1.300 de chestionare

 

Dr. Raed Arafat

Despre problema plecarii medicilor din sistem si criza de personal care apare ca urmare a acestui exod a vorbit, zilele trecute, si secretarul de stat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul MAI. Acesta s-a referit in mod special la criza de medici din sectiile de Urgente si de la Ambulanta, fiind de parere ca o solutie pentru pastrarea medicilor in tara ar fi simplificarea formalitatilor de angajare. „Va trebui, la un moment dat, sa simplificam modul de angajare, pentru ca la noi, din momentul in care deschizi un post la concurs si obtii toate hartiile  si pana angajezi medicul, dureaza luni de zile, pe cand un medic care termina facultatea si da telefon in alta tara, poate sa obtina locul de munca acolo pe baza unui interviu si pe baza documentelor pe care le da”, a declarat acesta.

Astfel, simplificarea procedurii de angajare ar permite ca posturile vacante sa fie completate mult mai repede de catre medicii rezidenti si ar preintampina situatiile in care acestia decid sa plece in strainatate pentru ca in Romania obtin posturile foarte dificil.

Raed Arafat a mai precizat ca va discuta acest aspect cu specialistii din cadrul Ministerului Sanatatii.

 


Adaugati un comentariu


 

*