Sindicaliștii din Sănătate cer să le fie adăugate orele suplimentare la vechimea în muncă

17 august 2018 | 0 comentarii |

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” susţine că aproximativ 30.000 de medici şi asistenți medicali ar putea beneficia de orele suplimentare și orele de gardă, la calculul pensiei.

 

După majorarea salariilor, reglementarea sporurilor și obținerea altor drepturi pentru angajații din sănătate, sindicaliştii din domeniu solicită Guvernului şi Parlamentului României introducerea „echităţii” în noua lege a pensiilor. Aceștia cer să se ia în considerare, în calculul stagiului de cotizare, întregul timp de lucru al salariaţilor, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul, respectiv a orelor suplimentare/gărzi.

Federația Solidaritatea Sanitară solicită Guvernului (în calitatea de inițiator al proiectului privind noua lege a pensiilor) și Parlamentului României introducerea echității în sistemul de pensie prin luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaților. (…) Prin această măsură calculul stagiului de cotizare trebuie să ia în considerare fiecare oră de lucru desfășurată în baza unui Contract individual de muncă, indiferent dacă este la norma de bază sau la norma/normele prin cumul. În absența recunoașterii acestui drept proiectul legii pensiilor este afectat de o eroare majoră”, se arată într-un comunicat de presă al federației sindicale.

 

Pentru a-și argumenta solicitarea și pentru o corectă înţelegere a situaţiei, Solidaritatea Sanitară dă ca exemplu cazul medicilor care efectuează gărzi și care, pe lângă norma de bază, aceștia lucrează suplimentar, prin efectuarea gărzilor, un număr mediu de ore echivalent cu încă o jumătate de normă/lună/an.

Dacă acest medic a început activitatea profesională la 25 de ani, la vârsta standard de pensionare, pe sistemul actual, are un stagiu efectiv de cotizare efectivă, calculat oră pe oră, echivalent cu 60 de ani de muncă (la aceştia adăugându-se cei 6 ani corespunzători facultăţii), faţă de un număr de 40 de ani de muncă pe care-i are un salariat cu un singur CIM”, arată Federaţia, în comunicatul amintit.

Reprezentanţii sindicaliștilor susţin că efectul firesc al măsurii propuse îl constituie reducerea proporţională a vârstei de pensionare, medicul din exemplul dat trebuind să aibă dreptul la o reducere proporţională a vârstei de pensionare, dacă solicită acest lucru.

 

De această măsură ar beneficia peste 10.000 de medici (toţi medicii care efectuează gărzi) şi cca. 20.000 de asistente medicale (toate asistentele medicale care au două sau mai multe CIM-uri), mai spun sindicaliştii.

Solicitarea nu vizează acordarea unui tratament preferențial, ci o măsură firească de echitate față de salariații care își dedică cea mai mare parte a vieții lor activităților profesionale, fără a beneficia de dreptul firesc la reducerea proporțională a vârstei de pensionare. De menționat că, în forma actuală, proiectul legii pensiilor prevede asimilarea unor perioade (pentru care nu s-a plătit indemnizație) ca fiind stagii de cotizare, ratând însă situațiile în care salariații au desfășurat efectiv activitate și au avut stagiu de cotizare”, subliniază Solidaritatea Sanitară.

 

Potrivit proiectului noii Legi a pensiilor, aflată în dezbatere publică, vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei. Bărbații se pot pensiona anticipat la 60 de ani și femeile la 58 de ani, iar la atingerea vârstei normale de pensionare vor primi suma întreagă cuvenită la pensie.

Stagiul de cotizare este de 35 de ani, dar te poți pensiona mai devreme, dacă ai între 35 și 43 de ani vechime, beneficiind de vechime nu numai pentru anii munciți, ci și pentru anii de facultate, masterat, doctorat, stagiul militar, dar și dacă ești femeie și ai mai mult de trei copii.

Pensionarea anticipată „se cuvine” cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare sau celor care au depășit stagiul de cotizare cu până la 8 ani, astfel că actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă.

 


Adaugati un comentariu


 

*