Medicii se pot pensiona la vârsta de 67 de ani

28 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care le permite acestora să își prelungească, la cerere, activitatea profesională.

Medicii care profesează în sistemul românesc de sănătate își pot prelungi activitatea cu doi ani după vârsta legală de pensionare, după ce președintele Iohannis a promulgat, ieri, documentul legislativ care permite prelungirea activității profesionale a acestora în sistemul public de sănătate, la cerere.

Este vorba de o modificare a articolului  din Legea sănătății care face referire la condițiile de pensionare în cazul personalului medical. Proiectul legislativ redactat în acest sens a fost trimis, anterior, spre dezbatere în Parlament. În cursul lunii octombrie, proiectul a primit votul favorabil în Senat, iar pe 28 noiembrie, documentul a fost adoptat și de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Următorul pas a fost promulgarea de către președinte și publicarea în Monitorul Oficial, astfel că noile prevederi au intrat în vigoare după ce Klaus Iohannis și-a dat acordul în acest sens.

Conform articolului de lege modificat, „medicii se pensionează, la cerere, la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex. Cererea privind menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare, cu cel puţin 3 luni înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare”.

 

Totodată, au fost aduse modificări și articolului 185 din Legea sănătății, care prevede, în noua sa formă, că „medicii, indiferent de sex, care împlinesc vârsta de 67 de ani după dobândirea funcţiei de conducere şi care fac parte din comitetul director al spitalului public sau exercită funcţia de şef de secţie, şef de laborator ori şef de serviciu medical, vor fi pensionaţi conform legii. Medicii în vârstă de 67 de ani nu pot participa la concurs şi nu pot fi numiţi în niciuna dintre funcţiile de conducere care fac parte din comitetul director al spitalului public sau de şef de secţie, şef de laborator ori şef de serviciu medical”.

Principalul motiv pentru care s-a dorit prelungirea activității profesionale a medicilor care solicită acest lucru este deficitul de personal din sistemul public de sănătate, datorat în special fenomenului care a fost denumit „exodul medicilor”, iar faptul că mulți dintre medicii care la ora actuală se pensionează sunt „curtați” de unitățile medicale private, care le valorifică experiența profesională cu succes, este încă un argument care a stat la baza actului normativ.

 


Adaugati un comentariu


 

*