Medicii se vor putea pensiona la 67 de ani
Un proiect de lege care permite prelungirea activitatii medicilor cu inca doi ani si le da posibilitatea sa colaboreze cu companiile farmaceutice, mai are nevoie doar de votul deputatilor, dupa ce a trecut, tacit, de Senat.
Un document legislativ care urmeaza sa fie pus in dezbaterea Camerei Deputatillor, care este for decizional, le va crea medicilor posibilitatea sa se pensioneze, la cerere, la varsta de 67 de ani, prelungindu-si astfel activitatea cu doi ani fata de varsta legala de pensionare. In prezent, posibilitatea de a-si continua activitatea si dupa varsta de 65 de ani o au doar medicii care detin titlurile de academicieni, profesori universitari, cercetatori sau doctori in stiinte medicale, acestia putand sa se pensioneze la 70 de ani.
La ora actuala, in contextul crizei de personal generate de exodul personalului medical, medicii care indeplinesc conditiile de pensionare isi pot continua activitatea si dupa varsta de 65 de ani, in unitatile sanitare cu deficit de personal sau din zone defavorizate, dar numai daca aceste functii nu sunt ocupate prin concurs, de alti medici, carora trebuie sa le cedeze locul. O alta categorie de medici care mai pot sa-si exercite profesia dupa varsta de pensionare sunt cei care au contracte individuale cu CNAS, insa acestia au nevoie de aviz periodic de la Colegiul Medicilor si Directia de Sanatate Publica.
Proiectul aflat acum in Parlament le creeaza tuturor medicilor posibilitatea de a profesa, la cerere, pana la varsta de 67 de ani, si are sanse mari sa fie aprobat si de Camera Deputatilor dupa ce, la finele anului trecut, a primit acordul tacit al Senatului.
Proiectul a fost initiat in mandatul premierului Dacian Ciolos, insa guvernul de la acea vreme a spus ca o astfel de lege ar fi disciminatorie fata de celelalte categorii profesionale, dar si ca ar fi inutila, in contextul in care medicii pot sa profeseze si dupa varsta pensionarii, in baza unui contract de munca.
Dupa alegerile din Decembrie, proiectul a fost din nou pus in dezbatere in Parlament si a fost adoptat tacit de senatori, care nu l-au luat in discutie pana la expirarea termenului de dezbatere.
Documentul legislativ asteapta acum sa intre in dezbatere la Camera Deputatilor, iar zilele trecute, in cadrul ultimei sedinte de Guvern, cabinetul Grindeanu a transmis ca este de acord cu prevederile proiectului, asa ca este greu de crezut ca majoritatea PSD din Camera Deputatilor ar putea da un vot negativ.
Pe langa prevederile privind prelungirea activitatii la cerere, documentul mai cuprinde si cateva articole care fac referire la regimul incompatibilitatii medicilor care colaboreaza cu companiile farmaceutice.
Legislatia actuala prevede ca exercitarea profesiei de medic este incompatibila cu calitatea de angajat sau colaborator al unitatilor de productie ori de distributie de produse farmaceutice sau materiale sanitare, iar documentul ce urmeaza a fi adoptat aduce modificari in acest sens, instituind cateva exceptii.
Astfel, proiectul legislativ propune exceptarea de la aceasta incompatibilitate a situatiilor in care este vorba de participarea la efectuarea unor studii clinice ori la desfasurarea unor activitati sau manifestari cu caracter stiintific sau medical.