Ziua Mondială a Sănătății, sub semnul pandemiei

7 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Mesaje de susținere și apreciere față de personalul  medical au fost transmise de autorități și de reprezentanții organizațiilor profesionale, care și-au exprimat convingerea că „împreună vom învinge” în „războiul” cu noul virus, urându-le tuturor angajaților din sistemul medical „La mulți ani!”.

 

Astăzi este Ziua Mondială a Sănătății, eveniment marcat sub auspicii cu totul speciale generate de pandemia de Covid-19 care a afectat întreg mapamondul, manifestându-se mai pregnant în Europa. În aceste momente, atenția întregii lumi este îndreptată asupra personalului medical și asupra celor care își desfășoară activitatea în sectorul sanitar și care au nevoie, mai mult ca oricând, de susținere în lupta pentru salvarea celor afectați de acest nou virus pentru care încă nu există un tratament specific și nici un vaccin care să protejeze populația vulnerabilă.

Cu această ocazie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a transmis un mesaj către toți angajații din sistemul medical aflați la datorie, precizând că „este cel mai dificil 7 aprilie din ultima perioadă”, dar că este încredințat că vom trece cu bine peste această provocare pentru că „personalul din sistem a știut să se mobilizeze și să își adune forțele atunci când a fost nevoie”.

Urându-le tuturor angajaților din sistemul medical „La mulți ani!”, ministrul Sănătății a subliniat, referindu-se la personalul medical, că „România are nevoie de noi!” și „Fiecare viață salvată contează!”, încercând astfel să puncteze importanța activității tuturor celor implicați în domeniul medical, mai ales într-o perioadă ca cea pe care omenirea o traversează acum.

 

Nelu Tătaru

Anul acesta, Ziua Mondială a Sănătății își dorește să aducă în prim plan activitatea asistenților medicali și a moașelor, iar în acest context, ministrul Nelu Tătaru a subliniat rolul vital pe care îl au aceste categorii de profesioniști în întregul angrenaj al sistemului sanitar și în menținerea sănătății populației.

Transmit un gând de apreciere și încredere colegilor mei de breaslă, medicilor, asistenţilor medicali, infirmierilor pentru efortul depus în asigurarea asistenţei medicale, precum şi pentru celelalte categorii de personal care lucrează în unităţile sanitare, serviciile de Ambulanță, direcțiile de sănătate publică, Ministerul Sănătății şi care fac posibilă funcţionarea acestora în aceste zile în care cu toții suntem greu încercați. Ne dorim deschiderea sistemului sanitar românesc către lume și considerăm că pacienții români trebuie să fie în centrul sistemului și au dreptul la tratamente de ultimă generație la fel ca cele asigurate pacienților din Europa, iar cadrele medicale merită condiții de lucru, similare cu cele asigurate în țările dezvoltate ale lumii. Facem eforturi constante pentru a atinge aceste deziderate, umăr la umăr – autorități și societate” a mai transmis ministrul sănătății în mesajul său cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății.

 

Un mesaj de apreciere, încredere și susținere a transmis și președintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borecean, care în numele Biroului Executiv al organizației profesionale urează „La mulți ani!” tuturor „colegelor și colegilor noștri, medici de familie, medici de alte specialități clinice, medici în exercițiul autonom sau angajați, prestatori de servicii medicale în contract, medici legiști, universitari și neuniversitari, experți ai ministerului muncii, din Ministerul Sănătății, din Direcțiile de Sănătate Publică județene, din Casa Națională de Asigurări de Sănătate și din casele de asigurări de sănătate județene, din ministerele cu rețea sanitară proprie, medici seniori și medici juniori. Să nu uităm despre dedicația și despre abnegația de care suntem datori față de pacienții noștri și față de noi înșine în menținerea idealurilor care ne-au făcut să îmbrățișăm minunata noastră profesie.Transmitem aceleași urări corpului asistentelor medicale, farmaciștilor, personalului auxiliar din sănătate și celor din TESA. În egală măsură gândurile noastre se îndreaptă către corpurile profesionale ale medicilor stomatologi, biologilor, biochimiștilor, fizicienilor, kinetoterapeuților și psihologilor”, alături de mesajul „luptăm și biruim împreună, cu toată nepieritoarea noastră națiune”. Cerându-le atât reprezentanților instituțiilor statului cât și pe cei care sunt în această perioadă „în linia întâi” să se suporte unii pe alții, să empatizeze și să suporte „cu stoicism în această perioadă”, președintele CMR își încheie mesajul asigurându-i de „toată afecțiunea noastră colegială”.

 

Biroul Executiv al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) subliniază că „în fiecare zi, asistenții medicali și moașele luptă cu dăruire pentru sănătatea noastră și a celor dragi nouă. Rolul esențial pe care aceștia îl au în îngrijirea pacienților devine tot mai vizibil” și a lansat o campanie de susținere a acestora, denumită simbolic #eroiisanatatii.ro, prin care invită populația să transmită „mesaje de recunoștință sau de susținere asistenților medicali și moașelor pentru eforturile și dăruirea lor”. Mesajele pentru cadrele medicale vor fi colectate și apoi trimise profesioniștilor care îngrijesc bolnavii în prima linie, pentru a le ridica moralul și a simți că nu sunt singuri în acest „război” cu temutul virus.

COVID-19 a pus și mai mult în evidență activitatea asistenților medicali. În calitate de îngrijitori, vindecători, educatori, leaderi și consilieri, asistenții medicali sunt esențiali pentru furnizarea îngrijirilor sigure, accesibile și rentabile. Astăzi și în fiecare zi, asistenții medicali din întreaga lume își fac datoria vitală îngrijind pacienți, indiferent de riscul personal foarte real, cu care se confruntă. Este extrem de important să arătăm lumii cine sunt asistenții medicali și ce fac ei și să ne asigurăm că guvernele investesc în această resursă vitală”, a declarat președintele Consiliului Internațional al Asistenților Medicali, Annette Kennedy.

 

Cu același prilej, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că, la nivel global, sistemul medical duce lipsă de aproape 6 milioane de profesionişti în domeniul asistenţei medicale. Directorul general al organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a precizat, totodată, că anul acesta fiind Anul Asistentului Medical, trebuie subliniat că „asistentele sunt coloana vertebrală a sistemelor de sănătate, iar astăzi, multe asistente sunt în prima linie a luptei împotriva Covid-19”. 

OMS citează un raport realizat de Organizația Națiunilor Unite împreună cu Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali și organizația Nursing Now – „Nurses: A Voice to Lead – Nursing the World to Health”-  în care se arată că în lume există aproape 28 de milioane de asistenți medicali profesioniști, dar există încă un deficit de 5,9 milioane de profesioniști în acest domeniu, menționând că procentul de infectare, erorile medicale şi rata deceselor sunt mai mari atunci când sunt prea puţine asistente. Acestea joacă un rol esenţial în îngrijirea oamenilor de pretutindeni, inclusiv în perioade de epidemie, în anumite contexte fragile sau în stări de conflict, iar realizarea obiectivului „sănătatea pentru toţi” va depinde de un număr suficient de asistente medicale şi moaşe bine pregătite şi educate, a căror activitate este reglementată şi susţinută corespunzător, care primesc salarii şi recunoaştere în mod proporţional cu serviciile şi calitatea asistenţei pe care le oferă, subliniază OMS.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*