Anul 2020, Anul Asistentului Medical și Moașei

3 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Reprezentanții Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Asistenților Medicali și Moașelor din România subliniază importanța deciziei pe care Organizația Mondială a Sănătății a luat-o pentru a sublinia importanța acestor profesii, la împlinirea a 200 de ani de la nașterea lui Florence Nightingale.

 

Anul 2020 a fost declarat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și International Council of Nurses (ICN) drept Anul Asistentului medical și al Moașei. În 2020 se celebrează, la 12 mai, așa cum se întâmplă în fiecare an, nașterea lui Florence Nightingale, asistentă medicală, părinte fondator al îngrijirilor de sănătate moderne, supranumită chiar  „asistenta lui Dumnezeu”, de la care anul acesta se împlinesc 200 de ani. Pentru a marca evenimentul, ICN a planificat și va coordona o serie de activități tematice, pe tot parcursul anului.

Asistenții medicali și moașele din România sunt parte a unui corp global profesionist și dedicat și ne bucurăm că Anul 2020 le este dedicat, într-un efort de conștientizare și recunoaștere a contribuției lor la furnizarea de îngrijiri medicale de calitate. Anul Asistentului Medical și Moașelor, dedicat profesiilor noastre, începe odată cu prima zi a acestui an. Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România s-a alăturat oficial inițiativei «Nursing Challenge», o provocare lansată de ICN pentru susținerea unei mișcări globale pentru pregătirea și responsabilizarea viitoarei generații de asistenți medicali și moașe ca leaderi, practicieni și promotori ai sănătății, care  se bazează pe înțelegerea faptului că îngrijirile de sănătate eficiente sunt furnizate de echipe multidisciplinare și că asistenții medicali și moașele pot și ar trebui să joace un rol din ce în ce mai influent în cadrul acestor echipe. Inițiativa susține astfel obiectivul campaniei «Nursing Now», de a îmbunătăți starea de sănătate la nivel global, prin creșterea profilului și statutului asistenților medicali”, transmite președintele OAMGMAMR, Mircea Timofte.

 

Annette Kennedy

Tema ICN pentru Ziua Internațională a Asistentului Medical și Moașei 2020 este Nursing the World to Health și se axează pe adevărata valoare a asistenților medicali, pentru populația lumii.

Președinta ICN, Annette Kennedy, a declarat că „faptul că Anul Asistentului Medical și al Moașei coincide cu bicentenarul lui Florence Nightingale ridică perspectiva interesantă ca asistenții medicali să fie, în sfârșit, recunoscuți pentru tot binele pe care îl fac. În întreaga lume, asistenții medicali lucrează neobosit pentru a oferi îngrijire și atenție oamenilor, oricând și oriunde au nevoie. Ne dorim ca Ziua Internațională a Asistentului Medical din anul acesta să sublinieze faptul că asistenții medicali sunt fundamentali în furnizarea îngrijirilor medicale și că aduc o contribuție valoaroasă la sănătatea oamenilor de pe întregul glob. Datorită rolului lor unic de a lucra cu oamenii, de la naștere până la moarte, asistenții medicali trebuie să fie implicați în politicile de sănătate”.

În acest context, principalele provocări ale Anul Asistentului Medical și Moașei sunt legate în special de zona umană și de management, de aceea OAMGMAMR invită managerii de spital, de instituție medicală în general, să sprijine implementarea Planului de Îngrijiri și Dosarului de Îngrijiri, pentru ca asistentul medical și moașa să poată avea o comunicare directă cu pacientul, să participe la evaluarea stării lui de sănătate, la evaluarea durerii, a stării lui de nutriție, astfel încât acesta să se simtă în siguranță, să aibă o îngrijire continuă, pe parcursul spitalizării și după externare.

 

Elena Comanescu

Obiectivul Nursing Challenge este ca cel puțin 20.000 de asistenți medicali și moașe cu vârsta de până la 35 de ani, să beneficieze de programe de instruire în leadership în anul 2020, cu cel puțin 2.000 de organizații participante.

Faptul că OMS și ICN au stabilit ca anul 2020 să fie Anul Internațional al Asistentului Medical și Moașei demonstrează că cele două profesii sunt deosebit de importante pentru sistemul medical global. Sunt profesioniștii care pot face diferența în calitatea îngrijirilor medicale, în asigurarea nevoilor de sănătate, în vaccinare și în educație pentru sănătate, în unele comunități fiind chiar unici furnizori de îngrijiri de sănătate. Noi sperăm că odată cu marcarea acestui eveniment vom putea demonstra că și în România, profesiile de asistent medical și de moașă reprezintă o verigă importantă a echipei medicale, că avem nevoie de acești profesioniști în sistemul de Sănătate și că este necesară recunoașterea rolului lor în echipă. Este necesar, otodată, ca tinerii absolvenți ai școlilor sanitare, ca și cei ai facultăților de asistenți medicali și de moașe să conștientizeze că aceste profesii implică și responsabilități deosebite, că pe lângă cunoștințele profesionale acumulate trebuie să știe să relaționeze cu oamenii, să nu uite de empatie, de compasiune, de comunicarea interpersonală și comunicarea terapeutică. Sunt foarte multe aspecte extrem de importante pe care trebuie să le aibă un asistent medical sau o moașă”, a subliniat la rândul său Elena Comănescu, președinta OAMGMAMR Buzău, menționând că pentru ca aceste deziderate să devină cu adevărat reale, organizația din care face parte a lansat angajatorilor din sănătate, inclusiv Ministerului Sănătății, invitația de a se alătura inițiativei de a se alătura Competiției Nightingale, o oportunitate pentru dezvoltarea profesiei de asistent medical și moașă, care va permite îmbunătățirea relației cu propriul personal și cu pacientul.

 

Mircea Timofte

Pe de altă parte, președintele OAMGMAMR, Mircea Timofte, subliniază că asistenții medicali și moașele „trebuie să înțeleagă care este rolul lor în echipa medicală, să conștientizeze că îngrijirile de sănătate necesită o abordare holistică, iar pentru asta este nevoie de cunoștințe solide în mai multe domenii și de anumite calități umane specialeIar pentru că mesajul său vine la început de an, acesta le urează „La mulți ani tuturor asistenților medicali și moașelor din România!” și ăși exprimă convingerea că anul acesta va fi unul decisiv pentru reevaluarea și repoziționarea acestor profesii în sistemul medical românesc.

Tot anul acesta, OMS va publica Raportul despre Situația Mondială a Asistenței Medicale, care va oferi o imagine detaliată a forței de muncă din domeniul asistenței medicale, de la nivel global. Totodată, competiția Nightingale Challenge din cadrul campaniei Nursing Now va produce un nou grup de tineri lideri în asistența medicală, care vor duce profesia mai departe, în următorul deceniu.

 

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus

La început de an, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dr. Tedros  Adhanom Ghebreyesus, le-a mulțumit tuturor angajaților din Sănătate și le-a urat „un 2020 și un deceniu mai sigur și mai sănătos”.  „La începutul unui an nou și unui deceniu nou, să ne oprim o clipă să le mulțumim tuturor profesioniștilor curajoși din sănătate, din întreaga lume. Ei salvează vieți zi de zi, inclusiv de Sărbători, când noi, restul, suntem acasă cu cei dragi. Însă lumea trebuie să susțină mai bine angajații din Sănătate, plătindu-i, pregătindu-i și apărându-i”, a spus dr. Ghebreyesus.

În contextul în care anul 2020 este Anul Asistentului Medical și Moașei, aceesta a subliniat că, în următorul deceniu, lumea  „va avea nevoie de încă 18 milioane de angajați în Sănătate, majoritatea în țările sărace sau în curs de dezvoltare”, iar OMS și partenerii săi vor cere „țărilor să îmbunătățească educația și situația asistenților medicali și moașelor. Sunt importanți datorită gamei largi de servicii pe care le oferă – din primele clipe de viață, până în ultimele”, a afirmat directorul general al OMS.

 


Adaugati un comentariu


 

*