Copiii, victime ale petardelor și la Buzău

Doi copii au fost transferați la spitale din Capitală, după ce au fost răniți în ultima zi din 2019 și au ajuns inițial la secția de Urgențe a Spitalului Județean.

 

Seria incidentelor provocate de utilizarea petardelor și artificiilor a continuat, din păcate, și după Crăciun, chiar  dacă un bărbat își pierduse viața și alte 10 persoane fuseseră rănite și chiar mutilate pe viață cu aproape o săptămână înainte de trecerea în noul an. Deși utilizarea petardelor este interzisă, conform legii, iar polițiștii au confiscat zeci de tone de articole pirotehnice, pe final de 2019, autoritățile au scăpat de sub control problema comercializării și utilizării petardelor și artificiilor, iar urmările nu au întârziat să se vadă la secțiile de urgență ale spitalelor.

Medicii buzoieni care au fost de gardă la UPU în ultima zi din 2019 nu au fost scutiți de astfel de cazuri, doi copii de 5 și 6 ani ajungând la Spitalul Județean de Urgență cu câteva ore înainte de trecerea în 2020, după ce au fost grav răniți de petarde.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Buzău, Adriana Bunilă, pacientul de 5 ani este un băiețel din Vernești, care a suferit un traumatism complex produs de explozia unei petarde și a fost transferat la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală, după ce a primit primele îngrijiri la secția UPU de la Buzău. 

 

În aceeași zi, la spitalul județean a ajuns și o fetiță de 6 ani, din Cernătești, lovită în față de o petardă care a explodat. Medicii au constatat că suferise un traumatism osos și o plagă escoriată suborbitală, după ce petarda o lovise în față, foarte aproape de ochi, motiv pentru care medicii buzoieni au luat decizia de a o transfera la Spitalul de Urgențe Oftalmologice din București, acolo unde au ajuns zilele acestea numeroși pacienți care au suferit accidente similare, unii dintre ei rămânând cu vederea afectată pentru tot restul vieții.

În rest, numărul prezentărilor la UPU nu a fost unul foarte mare, înregistrându-se însă un aflux mai ridicat de pacienți ieri, pe 2 ianuarie. Pe 31 decembrie s-au prezentat la urgențe 104 persoane dintre care 19 au rămas internate, iar după Revelion, numărul pacienților ajunși la UPU a crescut la 131 pe 1 ianuarie, dintre care 23 au rămas internați. Cum spuneam, cel mai mare aflux de pacienți s-a înregistrat abia ieri, fapt mai puțin obișnuit, cel puțin în ultimii ani.

 

Numărul pacienților ajunși la UPU pe 2 ianuarie a fost de 193, consemnându-se totodată și cel mai mare număr de internări, 44 mai exact. Ca și în anii anteriori, principalele probleme care i-au adus pe buzoieni la urgențe au fost colicile abdominale și cele biliare, ca urmare a exceselor alimentare și bahice la masa de Revelion.

În Capitală, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF) a gestionat, în noaptea de Revelion, peste 690 de urgenţe de cod roşu şi galben, iar a dua zi, alte 65 de persoane au sunat la Ambulanţă cu afecţiuni digestive. De asemenea, 82 de persoane au fost rănite în urma folosirii materialelor pirotehnice (18 au fost asistate medical de către echipajele SMURD şi 64 de către echipajele SAJ/SABIF), iar 10 femei au fost transportate la spital pentru a naşte.

La Maternitatea Buzău, în prima zi a anului au venit pe lume trei fete și trei băieți, patru dintre nașteri fiind spontane, iar două prin cezariană. Primul copil născut la maternitatea buzoiană în 2020 a fost o fetiță în greutate de 2,85 de kilograme, care a primit nota 9 la naștere.

Totodată, UNICEF România a anunțat că în prima zi din an, au venit pe lume circa 500 de copii în toată țara, reprezentând 0,126% din totalul estimat de 392.078 de copii născuţi pe 1 ianuarie 2020, în întreaga lume.

 

Cu toate aceste evenimente neplăcute, minivacanța dintre Crăciun și de Revelion fost mai liniștită decât în anii precedenți, din punctul de vedere al situațiilor de urgență. Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat că numărul apelurilor primite la 112 în perioada 24-29 decembrie a scăzut cu 14,83% față de anii anteriori.

În această perioadă s-au înregistrat 170.715 apeluri la 112, mai mult de jumătate dintre acestea fiind pentru urgențe medicale care au necesitat intervenția echipajelor de la Ambulanță. Mai precis, 58.865 dintre apeluri, reprezentând 52,62% din total, au fost direcționate către serviciile de Ambulanță, iar alte 19.933, adică 17,82%, au fost preluate de echipajele ISU-SMURD.

Totodată, la Poliție au fost direcționate circa un sfert dintre apeluri, 27.355, mai exact, în timp ce la Jandarmerie au fost direcționate 5.120 de apeluri, iar 591 de apeluri au fost direcționate altor agenții.

 

Deși au fost cele mai solicitate în această perioadă, serviciile de Ambulanță au avut și ele mai puțin de lucru față de anii trecuți, numărul apelurilor scăzând cu 13,85% față de 2018. Este singurul serviciu de urgență în cazul căruia s-a înregistrat o scădere a numărului de apeluri față de anul trecut, în timp ce numărul apelurilor transferate la Poliție a crescut cu 4,36%, cel al apelurilor transferate la Pompieri a crescut cu 3,17%, iar cel al apelurilor către Jandarmerie a cunoscut cea mai mare creștere, de 28,68%.

Timpul mediul de preluare a apelurilor a fost de 4,27 de secunde, iar timpul mediu de transfer al unui apel de la operatorii serviciului 112 la dispecerii agențiilor de intervenție a fost de 55,62 secunde. Un aspect important în această perioadă l-a constituit și apelarea numărului 112 prin aplicația mobilă APEL 112. Concret, un număr de 115 persoane au solicitat sprijin și au fost localizate în perioada vacanței de Crăciun, prin intermediul aplicației dezvoltate de STS.

 

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*