Jumătate dintre urgențele medicale nu sunt urgențe!

În contextul în care mai mult de jumătate din apelurile primite la 112 nu sunt cazuri de urgență, iar secțiile UPU sunt luate zilnic cu asalt de pacienți cu probleme ce nu constituie urgențe medicale, a fost demarată o campanie de informare și educare a populației.

 

Pe lângă practica deja obișnuită de a suna la 112 pentru a face glume proaste sau a cere fel și fel de informații, românii mai au și obiceiul ca la cea mai mică problemă de sănătate, fie să cheme ambulanța, fie să meargă direct la spital, la Urgențe, uneori având și pretenția să fie tratați imediat sau revoltându-se când alți pacienți ajunși mai târziu decât ei sunt tratați cu prioritate.

În loc să se adreseze medicului de familie pentru problemele mai ușoare de sănătate, aceștia preferă să petreacă ore în șir în sălile de așteptare de la UPU, timp în care mai postează și pe rețelele de socializare comentarii referitoare la perioada lungă de așteptare și la faptul că nu sunt „luați în seamă” de personalul medical, criticând și aruncând acuze în mod nejustificat. Ce-i drept, unele dintre motivele de nemulțumire sunt întemeiate, însă de cele mai multe ori, pacienții nu percep adevăratul înțeles al termenului de „urgență medicală” și nu cunosc faptul că pentru probleme mai ușoare de sănătate precum o durere de cap sau o febra ușoară trebuie să se adreseze medicului de familie și doar dacă va fi cazul, acesta la va face o trimitere către un medic specialist. Aceasta i-ar scuti și de orele pierdute în sala de așteptare de la Urgențe dar și de stresul provocat de o astfel de experiență, iar personalul medical ar avea astfel mai mult timp să se ocupe de cazurile cu adevărat grave.

Având în vedere această situație, Departemantul pentru Situații de Urgență (DSU) a lansat o campanie de educare a populației, privind utilizarea raţională şi responsabilă a serviciilor medicale de urgenţă. Sub numele „Urgenţa este pentru Urgenţe”, campania face parte dintr-un proiect ce are ca țintă îmbunătăţirea calităţii serviciilor de urgenţă spitaliceşti şi prespitaliceşti prin dezvoltarea şi implementarea unui program de formare, finanţat prin programul de cooperare elveţiano-român.

 

Cu ocazia lansării campaniei, secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI, a precizat că mai mult de jumătate dintre cele peste 12,7 milioane de apeluri primite anul trecut la 112 nu au reprezentat urgențe. Dintre apelurile reale, circa 2,7 milioane sunt direcționate către Ambulanță, iar aproximativ 1,2 milioane din aceste cazuri ajung la secțiile UPU ale spitalelor. Numărul cazurilor aduse la Urgențe de către echipajele SMURD este ceva mai mare, dat fiind faptul că paramedicii nu pot lua decizia de a lăsa un pacient acasă. Raed Arafat a precizat că pe parcursul unui an, la secțiile UPU ajung circa 5 milioane de pacienți, celor aduși cu ambulanțele adăugându-li-se cei care vin cu mașini particulare sau pe propriile picioare.

Campania este de educare a populaţiei. Campania noastră pe partea Unităţilor de Primiri Urgenţe este menită să conştientizeze populaţia care este rolul principal al Unităţii de Primiri Urgenţe şi anume salvarea de vieţi şi celelalte urgenţe. Această campanie  vrea să arate ce se întâmplă în spatele uşilor camerei de resuscitare şi a altor încăperi din UPU unde medicii sunt ocupaţi să salveze vieţi, iar oamenii să înţeleagă că dacă ei aşteaptă pentru o febră de 38 de grade sau pentru că tuşesc sau pentru că au o problemă acută, dar care nu le pune viaţa în pericol, motivul aşteptării este faptul că medicii sunt ocupaţi”, a mai explicat secretarul de stat cu ocazia lansării campaniei.

 

Șeful DSU a precizat că în ultima vreme se constată și o anumită tendință de exagerare a simptomelor din partea pacienților care sună la 112 pentru a solicita Ambulanța sau SMURD-ul, tocmai din dorința ca echipajele să ajungă cât mai rapid și de a fi tratați cu prioritate atunci când sunt transportați la spital și ajung în zona de triaj de la UPU. „Avem oameni care se aşteaptă dacă au sunat şi au zis că au febră de 38 de grade, maşina să fie cu girofar şi sirenă în 5 minute în faţa casei. Acest lucru este imposibil. Nicio ţară nu asigură, nicio ţară nu face acest lucru. O parte din concetăţenii noştri se supără pe această aşteptare şi atunci s-au învăţat să exagereze din două motive: să vină ambulanţa mai repede şi să ajungă în UPU şi să treacă cu targa de la punctul de triaj, direct în interior, pe lângă cei care aşteaptă. Vrem să conştientizăm populaţia că un telefon abuziv poate ucide. Urgenţa diferă din punctul de vedere al pacientului şi din punctul de vedere al medicului, vrem ca pacientul să înţeleagă care este modul în care medicul vede urgenţa, pentru că avem urgenţă percepută şi urgenţă reală” a subliniat Raed Arafat.

Și reprezentanții Ministerului Sănătății consideră utilă campania de educare lansată ieri, secretarul de stat Dan Octavian Alexandrescu spune că în ultima perioadă s-a constatat o creștere cu aproximativ 5% a apelurilor primite la 112, iar în aceste condiții este de așteptat să crească și numărul apelurilor nejustificate.  „În ultimul timp s-a demonstrat de la an la an că solicitările la 112 au fost în creştere cam cu 5%, atât în România cât şi în rândul celorlalte state membre ale UE. Nu putem aştepta ca numărul de solicitări nejustificate să domine, este momentul să intervenim şi cu această campanie  de informare şi de conştientizare a populaţiei din României”, a declarat acesta.

 

Un aspect îmbucurător a fost semnalat de către directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Ionel – Sorinel Vasilică, acesta precizând că proporția apelurilor non-urgențe la 112 a scăzut de la 97% în 2005 la 55% în 2018, iar în primul trimestru al acestui an a fost de 45%.

La nivelul județului Buzău, cele 344.857 de apeluri primite la 112 anul trecut au reprezentat 2,71% din totalul apelurilor primite la nivel național, însă doar 132.423 au fost apeluri de urgență. Dintre acestea, 82.363 au fost direcționate la Ambulanță, iar 20.294 către ISU – SMURD.

De la începutul anului, din județ au fost făcute 73.246 de apeluri la 112, dintre care doar 37.016 au reprezentat urgențe. Cele mai multe dintre apelurile de urgență din acest an au necesitat intervenția SAJ Buzău, în 21.930 de cazuri, iar 6.460 de apeluri au necesitat intervenție echipajelor ISU-SMURD.

Între timp, cei care se adresează cu probleme minore de sănătate secțiilor de urgențe din spitale, inclusiv celei de la SJU Buzău, vor avea mai mult de așteptat, dat fiind faptul că recent a intrat în vigoare un ordin care prevede prelungirea timpilor de așteptare pentru cazurile mai ușoare.

Cazurile care ajung la UPU sunt clasificate pe coduri, în funcție de  gravitate, cazurile de cod roșu fiind prioritare. Conform noului ordin, timpii de așteptare pentru cazurile mai puțin grave s-au prelungit, astfel că pacienții care reprezintă cod verde vor avea  de așteptat până la 60 de minute iar pentur cei de cod alb, așteptarea ar putea dura chiar și 6 ore. În cursul anului trecut, la secția UPU-SMURD a Spitalului Județean de Urgență Buzău s-au prezentat 74.500 de pacienți cu probleme de sănătate mai mult sau mai puțin grave.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*