Studenții contestă o inițiativă legislativă referitoare la Rezidențiat

Aceștia susțin că noile prevederi sunt discriminatorii pentru mediciniștii care vor să opteze pentru specializarea Chirurgie orală și maxilo-facială.

 

Un proiect legislativ pe care Ministerul Sănătății l-a pus în dezbatere publică, vizând modificarea unor prevederi din Nomenclatorul de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, a stârnit nemulțumirea reprezentanților Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), care au reacționat la scurt timp după ce documentul a fost publicat pe site-ul misterului.

Aceștia susțin că unele prevederi sunt discriminatorii, nedreptățindu-i astfel pe studenții mediciniști care ar dori să opteze pentru specializarea Chirurgie orală și maxilo-facială și chiar solicită explicații din partea ministrului Sorina Pintea, referitoare la demersurile pe care Ministerul Sănătății le-a făcut pentru a se alinia la standardele europene în acest domeniu, standarde în legătură cu care autoritățile române au fost informate încă din 2013, fără a fi luată până acum vreo măsură concretă.

Nemulțumirea studenților este legată de un articol ce prevede modificarea unor condiții referitoare la susținerea concursului de Rezidențiat de către tinerii medici care doresc să se specializeze în chirurgie orală și maxilo-facială, reprezentanții ANOSR susținând într-un comunicat că parcursul lor profesional va fi îngreunat dacă modificările propuse de Ministerul Sănătății vor intra în vigoare în forma actuală.

Concret, pentru a deveni rezidenți în această specializare, studenții ar trebui să devină „peste noapte” dublu licențiați, iar acest fapt atrage o serie de dezavantaje în ceea e îi privește.

 

În comunicat se explică faptul că și până acum Chirurgia orală și maxilo-facială a fost o specializare care necesită dublă licență, însă absolvenţii unuia dintre programele de studii de Medicină sau de Medicină Dentară aveau posibilitatea de a-şi alege această specializare la Rezidențiat, fiind ulterior obligaţi să finalizeze şi celălalt program de studii până la susţinerea examenului de medic specialist. Prin modificarea propusă de Ministerul Sănătății, această specializare ar putea fi aleasă la Rezidențiat doar de către studenții care deja sunt dublu licențiați, în Medicină și Medicină Dentară și doar prin susţinerea examenului de Rezidenţiat de la Medicină, fapt care ar defavoriza major licenţiaţii în Medicină Dentară.

„Acest aspect ar face ca, până la finalizarea celor două programe de studii, timp de minim 5 ani, să nu existe în mod real posibilitatea ocupării locurilor scoase de Ministerul Sănătăţii pentru specializarea Chirurgie orală şi maxilo-facială, fapt care ar duce la o lipsă acută de specialişti în acest domeniu. Un alt detaliu important de luat în calcul este faptul că, în România, un al doilea program de studii universitare poate fi urmat doar în regim de taxă. Până acum, absolvenţii care alegeau specializarea Chirurgie orală şi maxilo-facială după examenul de Rezidenţiat deveneau medici rezidenţi, beneficiind de un venit propriu prin care îşi puteau asigura plata taxelor aferente parcurgerii unui nou program de studii universitare. Dacă măsura propusă de Ministerul Sănătăţii va fi adoptată, licenţiaţii programelor de studii universitare Medicină şi Medicină Dentară care doresc să se specializeze în Chirurgie orală şi maxilo-facială vor fi obligaţi să îşi găsească alte modalităţi de finanţare a celor cel puţin 4 ani de studiu  – în cazul posibilităţii echivalării unor discipline – pentru a reuşi să obţină dreptul de practică” susțin reprezentanții ANOSR.

 

Măsura ar avea repercusiuni negative și asupra nivelului planurilor de învățământ, în condițiile în care, anul trecut, bibliografia pentru Rezidențiat la Medicină nu includea nicio resursă bibliografică care să cuprindă domeniul vizat, iar cea de la Medicină Dentară cuprindea 45 din 77 de teme aferente acestei specializări chirurgicale. Studenții mai precizează că prin implementarea modificării încă din acest an, s-ar produce o îngrădire a libertăţii de alegere a actualei generaţii care urmează să îşi finalizeze studiile universitare, întrucât aceştia au considerat Chirurgia orală şi maxilo-facială, încă de la momentul începerii studiilor, drept o specializare pentru care pot opta pentru dezvoltarea lor profesională.

O astfel de măsură ar putea fi adoptată pentru noile generaţii de studenţi, care vor fi informate încă de la momentul alegerii studiilor despre posibilităţile ulterioare de dezvoltare în carieră, şi completată cu revizuirea absolut necesară, în viitorul apropiat, a planurilor de învăţământ ale programelor de studii universitare vizate. Având în vedere dezavantajele pe care această măsură le aduce pentru actualii studenţi, îi solicităm Ministerului Sănătăţii să nu adopte proiectul de ordin de ministru în forma propusă, ci să reglementeze această măsură doar pentru studenţii care vor începe studiile universitare în domeniul medical în anul universitar 2019-2020” se mai arată în comunicatul asociației studențești.


Adaugati un comentariu


 

*