REZIDENTIAT 2016: Alba-neagra cu bibliografia pentru examenul din noiembrie

2 februarie 2016 | 0 comentarii |

Studentii sunt revoltati si au transmis o scrisoare deschisa Ministerului Sanatatii, prin care solicita lamuriri si ameninta cu proteste daca bibliografia se va schimba din nou, dupa ce abia a fost modificata, in 8 ianuarie.

 

examenrezidentiatLa inceputul acestui an, Ministerul Sanatatii a anuntat ca bibliografia pentru examenul de Rezidentiat din acest an a fost modificata, iar studentii medicinisti care vor sustine examenul in noiembrie trebuie sa se pregateasca invatand din „Compendiul se specialitati medico-chirurgicale”, tiparit in doua volume la Editura Medical Bucuresti.

Decizia de schimbare a bibliografiei a fost apreciata de studenti, pe motiv ca lucarea este una mai recenta si mult mai bine realizata decat editia in limba romana a Book des ECN”, volumul de pe care s-a studiat pana acum. La mai putin de o luna de la anuntul facut de minister, in randul studentilor domneste, insa confuzia. Aceasta, pentru ca in centrele universitare si in mediul on-line a inceput sa circule informatia potrivit careia „s-a modificat schimbarea”, iar examenul din acest an se va sustine tot dupa vechea bibliografie.

 

UMF Timisoara

UMF Timisoara

Zvonurile se pare ca au plecat din Centrul Universitar Timisoara si exista chiar si o confirmare oficiala in acest sens, din partea Universitatii de Medicina si Farmacie de aici. La solicitarea agentiei Mediafax,  reprezentantii departamentului care se ocupa cu organizarea Rezidentiatului la Universitatea de Medicina de la Timisoara, au precizat ca studentii trebuie sa invete dupa manualul vechi si nu dupa cel nou, conform anuntului facut, pe 8 ianuarie, de Ministerul Sanatatii. Unul dintre motive ar fi acela ca pentru anul acesta mai trebuie sa iasa pe piata materiale noi si pentru studentii de la Stomatologie si Farmacie si ar fi vorba de o schimbare simultana a bibliografiei. Studentii de aici spun ca in cursul zilei de vineri au fost informati de rector despre acest aspect, in timp ce colegii lor din celelalte centre universitare nu au primit nicio precizare in acest sens.

Informatia s-a raspandit rapid in randul studentilor toata tara si, odata cu ea, confuzia creata in randul celor care urmeaza sa sustina Rezidentiatul in noiembrie si deja si-au cumparat noile materiale bibliografice si s-au apucat de invatat din noul manual.

 

examen-rezidentiatIn aceasta situatie, Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania a luat atitudine si a transmis Ministerului Sanatatii o scrisoare deschisa, in care solicita cat mai urgent lamuriri in privinta bibliografiei pentru exemenul de Rezidentiat din noiembrie. Studentii cer ca bibliografia sa ramana cea anuntata de minister in data de 8 ianuarie, pentru ca multi dintre cei care urmeaza sa sustina examenul si-au procurat deja manualele si s-au apucat serios de invatat. In plus, este vorba de o lucrare pe care studentii o asteptau inca din luna noiembrie a anului trecut, dar a aparut abia in ianuarie 2016, fiind considerata mult superioara calitativ vechiului volum de pe care se invata pana acum. „In data de 8 ianuarie, a aparut un comunicat care prezenta Compendiul de specialitati medico-chirurgicale ca unic material pentru examenul de rezidentiat. Aceasta carte a fost realizata la nivel national si este asteptata de multi ani. Discuţiile lansate se refera la revenirea Book Des ECN, o carte mult contestata, aparuta in 2011, plina de greseli, tradusa din franceza de catre editura Universitatii din Cluj. Nu suntem de acord cu scoaterea din tematica de rezidentiat a unei carti de actualitate, cu contributia nationala si inlocuirea ei cu una veche, plina de greseli, tradusa si multiplicata de un singur centru”, sustin studentii in scrisoarea adresata Ministerului Sanatatii.

 

Acad. Ioanel Sinescu

Acad. Ioanel Sinescu

In cazul in care se va reveni la vechea bibliografie, studentii ameninta cu proteste. De asemenea, acestia mai solicita in scrisoarea deschisa ca rezidentiatul sa se sustina in continuare in cele sase centre universitare importante, pentru ca, in caz contrar „riscul unei fraude creste, avand in vedere dificultatea distribuirii simultane a subiectelor. Acest aspect are un precedent, motiv pentru care s-a si renuntat la el. In al doilea rand, realizarea subiectelor se va face ceva mai dificil”.

Si rectorul UMF Carol Davila, academicianul Ionael Sinescu, spune ca, la acest moment, situatia este una confuza in ceea ce priveste bibliografia pentru Rezidentiat si asteapta, la randul sau, o lamurire de la Ministerul Sanatatii, pentru a-i putea anunta oficial pe studenti care este manualul de pe care trebuie sa invete pentru examenul pe care il vor sustine anul acesta, in noiembrie.

 


Adaugati un comentariu


 

*