La mulți ani cu sănătate asistenților medicali, eroi în lupta cu pandemia!
Ziua Internațională a Asistentului Medical este celebrată anul acesta într-un context cu totul special, acești profesioniști din sănătate fiind, alături de medici și de ceilalți profesioniști din domeniul medical, în linia întâi în „războiul” împotriva noului coronavirus.
Astăzi, în contextul în care este celebrată la nivel mondial Ziua Asistentului Medical, avem cu toții ocazia să ne exprimăm recunoștința și aprecierea față de acești profesioniști care au grijă de sănătatea noastră, mai ales acum când omenirea este marcată de pandemie, iar ei se află în linia întâi pe frontul de luptă. Așa că le urăm cu toții și din toată inima „La mulți ani cu sănătate!”.
Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali (International Nurses Day) a fost instituită în 1974, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali și este celebrată în fiecare an la 12 mai, odată aniversarea zilei de naştere a asistentei medicale care a pus bazele moderne ale asistenței medicale, Florence Nightingale. Aceasta a deschis prima şcoală pentru asistente medicale pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra, în 1860, realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale, care până atunci au fost considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci înjositoare. În 1907, ea a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Medalia de Merit.
Ziua Internațională a Asistentului Medical este una mai specială în acest an, pentru că 2020 este Anul Asistentului Medical şi al Moaşei și totodată se împlinesc 200 de ani de la naşterea asistentei medicale Florence Nightingale şi 120 de ani de la înfiinţarea Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (International Council of Nurses – ICN), dar și pentru că este un an marcat de pandemia de COVID-19.
Cu prilejul Zilei Internaționale a Asistentului Medical, Howard Cotton, CEO al Consiliului Internațional al Asistenților Medicali, a transmis un mesaj prin care le-a mulțumit asistenților medicali din România pentru tot ce fac „în sprijinul și îngrijirea celor cu coronavirus” și le-a urat „La mulți ani!”, asigurându-i de prețuire și susținere. „Știm că lucrați sub o presiune uluitoare, dar faceți ce ați făcut mereu: acționați și dați întâietate celorlalți. ICN colaborează strâns cu OMS, pentru a vă sfătui și a vă îndruma. Știm că este o problemă reală lipsa echipamentelor de protecție personală, le-am scris producătorilor, leaderilor mondiali, leaderilor G20, am solicitat guvernelor să crească stocurile și distribuirea PPE. Siguranța și protecția voastră sunt la fel de importante ca a celor pe care-i îngrijiți. Este Anul Asistentului Medical și al Moașei, nu așa îl planificasem, dar prin munca voastră zilnică, prin practica voastră demonstrați în cel mai convingător mod că e nevoie de susținere și de investiție în asistenții medicali, nu doar pentru sănătatea celor din România sau Europa, ci din întreaga lume, dacă vrem să îmbunătățim sănătatea tuturor. Vă mulțumesc încă o dată Suntem solidari cu voi, aveți grijă de voi, aveți grijă unul de celălalt și nu uitați că nu sunteți singuri!” – este mesajul lui Howard Cotton.
Președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), Mircea Timofte, a transmis la rândul său un mesaj prin care-și susșine colegii aflați în linia întâi în lupta cu noul coronavirus și i-a asigurat de „prețuire, respect și susținere”.
„Sărbătorim astăzi o zi extrem de specială, într-un an dedicat internațional celebrării rolului vital al asistenților medicali și al moașelor pentru sănătatea globală. Pandemia globală a pus profesia noastră în lumina reflectoarelor într-o manieră greu de anticipat. Dumneavoastră, dragi colegi, ați onorat-o cu demnitate, curaj, dăruire și compasiune. Vă mulțumim pentru puterea și priceperea voastră, pentru că îngrijiți copiii, părinții și bunicii, chiar dacă sunteți la rândul vostru apăsați de grija siguranței voastre și a propriilor familii. Vă împărtășim cea mai adâncă prețuire și cel mai sincer respect. La mulți ani!” – este mesajul lui Mircea Timofte.
La rândul său, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a subliniat rolul vital pe care asustenții medicali îl joacă în menținerea sănătății cetățenilor noștri, în special în acest context pandemic și a promis că se fac eforturi pentru deschiderea sistemului medical românesc către lume și pentru asigurarea unor condiții de lucru similare cu cele asigurate în țările dezvoltate ale lumii, pentru cadrele medicale. „Facem eforturi constante pentru a atinge aceste deziderate, umăr la umăr – autorități și societate. La mulți ani!”, le-a transmis Nelu Tătaru, asistenților medicali, de ziua lor.
În lume există peste 20 de milioane de asistenţi medicali, care îngrijesc oamenii de la naștere, pe tot parcursul vieții, rolul lor fiind esenţial în abordarea unei game largi de probleme de sănătate. Asistenţii sunt, în numeroase situaţii, singurii profesionişti din domeniul sănătăţii accesibili pentru mulţi oameni. De cele mai multe ori, sunt singurii care asigură asistenţă medicală pentru populaţia aflată în zone dezavantajate, desfăşurându-şi activitatea în condiţii dificile şi într-un stres extrem, potrivit raportului ICN publicat pentru Ziua internaţională a asistenţilor medicali în 2020.
Evoluţia profesiei de asistent medical a cunoscut însă un salt uriaş în ultimele decenii. Cercetarea în domeniul îngrijirilor, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, servicii bazate pe aparatură şi echipamente medicale performante sunt câteva dintre provocările profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltării profesiilor acestora. Cu prilejul Zilei internaţionale a asistenţilor medicali, Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali recomandă atragerea unei noi generaţii în sistemul asistenţei medicale.
În România există Facultăţi de Asistenţă Medicală în cadrul Universităţilor de Medicină, iar activitatea profesională şi ştiinţifică a asistenţilor medicali este supervizată de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, organism similar cu cel al Colegiului Medicilor.
Asociaţiile naţionale ale asistenţilor medicali și moașelor au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea şi sprijinirea în desfăşurarea activităţii acestei categorii de profesionişti.
Elena Comănescu, președinta OAMGMAMR Buzău, le mulțumește la rândul său colegilor și le transmite în numele organizatiei profesionale mulțumiri „pentru dăruirea, profesionalismul și credința cu care contribuie la vindecarea pacienților, mai ales în această perioadă specială, marcată de pandemie. Sunt oameni care și-au legat existența de cea mai umană și mai nobilă profesie, așa că îi felicităm și le dorim să aibă putere, răbdare și compasiune față de pacienți, dar nu în ultimul rând sănătoși, să aibă mult curaj și să-și îndeplinească cu bine menirea pe tărâmul acestei profesii deloc ușoară, dar care oferă zilnic provocări și motivații pentru performanță. Fie ca spiritul de sacrificiu si profesionalismul să vă însoțească mereu în munca voastră și în alinarea suferințelor, dragi colegi! La Multi Ani! Să fiți sănătoși!”
Asistenţii medicali au fost sărbătoriţi anul acesta şi cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii (7 aprilie) şi a Zilei Internaţionale a Moaşelor (5 mai).