OAMGMAMR donează echipamente de protecție de un milion de lei asistenților medicali aflați în prima linie a crizei COVID-19

21 martie 2020 | 0 comentarii |

Consiliul Național al organizației profesionale a aprobat disponibilizarea sumei de 1 milion de lei din fonduri proprii pentru achiziția acestor echipamente, care vor fi donate asistenților medicali din spitalele de Boli Infecțioase din țară.  

 

Ordinul Național al Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) va dona 1 milion de lei pentru achiziționarea, în regim de urgență, de echipamente de protecție pentru asistenții medicali aflați în prima linie a crizei COVID-19.

Anul 2020 este Anul Internațional al Asistentului Medical și al Moașei, anul dedicat recunoașterii contribuției vitale a asistenților medicali și moașelor la sănătatea și bunăstarea globală. Din păcate, în acest an, un inamic neașteptat, imprevizibil îi pune pe asistenții medicali în situația de a-și desfășura activitatea în condiții dificile, în contextul în care ne confrumtăm cu pandemia noului coronavirus. În Consiliul Național al OAMGMAMR s-a decis că nu putem asista de pe margine la riscurile cu care se confruntă colegii noștri și am decis să ne alăturăm eforturilor personalului medical, al autorităților, al societății civile și al tuturor românilor în lupta împotriva COVID-19.  S-a decis astfel alocarea unui milion de lei pentru achiziționarea de echipamente de protecție (combinezoane, măști și ochelari de protecție), care vor fi donate asistenților medicali care lucrează în spitalele de Boli Infecțioase din țară, pentru că ei sunt cei mai expuși riscului de contaminare. Știm că gestul nostru este doar o picătură într-un ocean, dar credem că fiecare gest de solidaritate ajută într-un astfel de moment. Din păcate nu s-a putut face achiziția imediată, pentru că în această perioadă, mulți speculează prețurile, așa că am apelat la Unifarm, pentru a face achizițiile la același preț cu Statul. Probabil că vom mai aștepta un timp,  dar cel puțin avem certitudinea că vom achiziționa echipamente certificate și într-un număr mai mare decât de pe piața liberă unde au crescut prețurile foarte mult”, a precizat pentru SănătateaBuzoiană.ro, președintele OAMGMAMR, Mircea Timofte.

 

Mircea Timofte

Președintele organizației profesionale care reprezintă interesele asistenților medicali și moașelor din România spune că aceștia sunt, în această perioadă, alături de medici și întregul personal medical „eroii în care cu toții ne punem speranța, pentru salvare. Pandemia de coronavirus surprinde mai evident ca orice discurs sau orice gală de celebrare și în forma cea mai sinceră de manifestare, esența profesiei și dăruirea acestor profesioniști aflați în linia întâi în lupta cu amenințarea globală cuniscută sub numele de COVID-19. Suntem cu toții conștienți de rolul vital pe care asistenții medicali și moașele îl au în această perioadă încercată de mari provocări. Prin natura profesiei, ei reprezintă categoria profesională care se află în linia întâi în tratarea pacienților infectați, având totodată un rol esențial în controlul răspândirii virusului COVID-19. Avem certitudinea că fiecare, în ciuda provocărilor cu care se confruntă, menține în același timp o performanță crescută în oferirea serviciilor de îngrijire a sănătății pacienților. În aceste momente grele, întreaga populație se bazează pe implicarea, devotamentul și pe profesionalismul lor. De aceea, luând în calcul riscurile pe care le implică natura profesiei, îi îndemnăm să-și ia toate măsurile de protejare a propriei stări de sănătate, pentru protejarea sănătății membrilor familiilor lor, a colegilor și a întregii populații. Totodată ne exprimăm aprecierea față de contribuția valoroasă pe care o are fiecare asistent medical și moașă în această perioadă, ca membri esențiali ai echipei de îngrijiri de sănătate”, a mai spus Mircea Timofte.  Acesta a menționat că pe lângă donația pe care o face organizația profesională centrală, fiecare filială are libertatea de a decide, în măsura și în limta permisă de resursele financiare disponibile, să facă un gest similar pentru asistenții medicali din secțiile de Boli Infecțioase de la nivelul spitalelor în care se tratează pacienții infectați cu noul coronavirus, din județele pe care le reprezintă.

 

În același timp, filialele OAMGMAMR promovează recomandările la nivel național pentru limitarea răspândirii infecției provocate de COVID 19, cât și obligația profesională și morală de a preveni infectarea persoanelor cu care intră în contact, care impun măsuri de precauție atât pentru membrii organizației cât și pentru personalul angajat al filialei respective.

Astfel, Filiala Buzău a OAMGMAMR transmite membrilor proprii că „eliberarea avizului anual de liberă practică se va desfășura exclusiv online până la data de 31 martie, cu posibilitate de prelungire. Documentele necesare eliberării avizului anual de liberă practică, respectiv raportul per salariat din REVISAL, dovada achitării cotizației, certificatele / dovezile de participare la cursuri și asigurarea de malpraxis, vor fi transmise online, la adresa info@oammr-buzau.ro . Documentul eliberat va fi de asemenea transmis online solicitantului, iar exemplarul original va putea fi ridicat de la sediul filialei ulterior datei de 31 martie. Totodată, cotizația se va achita doar prin virament bancar, după transmiterea raportului per salariat din REVISAL, calcularea cuantumului cotizaţiei de către angajaţii filialei şi transmiterea notei de plată pe adresa de e-mail a membrului organizației. Pentru a putea elibera avizele cât mai repede, îi rugăm pe colegii noștri să ne transmită documentele de pe adresa de e-mail setată la contul de pe platforma de cursuri online, astfel nemaifiind necesare unele verificări care ar prelungi termenul de eliberare al avizului. Atragem atenția că vor fi luate în considerare solicitările doar în cazul în care solicitantul își exprimă acordul prelucrării datelor cu caracter personal”, precizează conducerea OAMGMAMR Buzău.

 

Elena Comanescu

Totodată, pentru a reduce cât mai mult riscul răspândirii virusului, membrii filialei locale a organizației profesionale sunt rugați să solicite eventuale lămuriri la telefonul 0238.726.632 și e-mail (info@oammr-buzau.ro), zilnic, de luni până vineri, în timpul programului de lucru cu publicul, care râmane nemodificat (luni, marţi, joi, vineri 09.00-14.00 şi miercuri 12.00-17.00).

Până la data de 31 martie 2020 (şi posibil şi după această dată) nu vor mai fi primite cereri pentru eliberarea documentelor necesare pentru recunoaşterea studiilor în străinătate, iar termenul de rezolvare al dosarelor aflate în lucru a fost prelungit cu 30 zile”, se menționează în comunicarea OAMGMAMR Buzău.

În același timp, președintele organizației, Elena Comănescu, spune că având experiență de asistent medical care a profesat peste 20 de ani în secția de Boli Infecțioase, cunoaște riscurile la care sunt expuși colegii săi în contextul actualei pandemii, și le transmite tuturor asistenților medicali și moașelor că îi încurajează „să folosească informații din surse sigure, actualizate, și să respecte măsurile impuse de Ministerul Sănătății și pe cele ale Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, să se protejeze pe ei și pe familiile lor, precum și pe toți cei cu care vin în contact, prin natura profesiei”, exprimându-și speranța că nu se vor confrunta cu situații critice, așa cum s-a întâmplat deja cu multe cadre medicale din unele spitale din țară.

 


Adaugati un comentariu


 

*