O inimă sănătoasă reduce riscul de declin cognitiv

21 martie 2020 | 0 comentarii |

În schimb, cu cât o persoană are mai multe probleme cardiovasculare, cu atât este mai predispusă la demență, odată cu înaintarea în vârstă.

 

Global Council on Brain Health, din Marea Britanie, a publicat recent un raport intitulat „Conexiunea creier-inimă”, în care sunt cuprinse toate concluziile la care au ajuns de-a lungul timpului diverse studii realizate de cercetătorii instituției, pe această temă. Documentul sugerează faptul că problemele cardiovasculare cresc riscul apariției problemelor de memorie şi gândire şi de apariție a demenţei, odată cu înaintarea în vârstă. Astfel cercetătorii britanici avertizează că, cu cât o persoană are mai multe probleme cardiovasculare, cu atât este mai mare riscul de declin cognitiv şi demenţă. Principalii factori de risc cardiac ce influențează și apariția declinului cognitiv sunt  hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol, diabetul şi fumatul, care deteriorează în timp pereţii vaselor de sânge. Aceste probleme pot afecta în mod direct creierul prin mini-atacuri cerebrale, iar efectele lor se acumulează în timp.

În raport se arată că nu se cunoaşte deocamdată modul în care aceste mini-atacuri cerebrale contribuie la apariţia bolii Alzheimer şi a altor forme de demenţă, însă cercetătorii sunt unanim de acord că, indiferent care este mecanismul exact, menţinerea în bune condiţii a vaselor de sânge şi a fluxului sanguin este esenţială pentru sănătatea creierului odată cu înaintarea în vârstă.

 

Aceștia mai susțin că există dovezi care demonstrează că nu este niciodată prea târziu pentru abordarea acestor probleme sau pentru reducerea riscurilor, chiar şi în cazul persoanelor cu vârste de 70 sau 80 de ani. Cu cât mai devreme este adoptat un stil de viaţă sănătos şi sunt rezolvate problemele cardiovasculare, cu atât cresc șansele de a avea un creier mai sănătos până la o vârstă foarte înaintată.

Bolile care vizează inima şi vasele de sânge afectează totodată vasele de sânge din creier şi pot provoca daune la acest nivel. Vestea bună este că putem lua măsuri pentru a ne reduce riscul de declin cognitiv şi putem întreprinde acţiuni pozitive pentru a preveni declinul cognitiv şi demenţa. Un control mai bun al hipertensiunii arteriale şi hipercolesterolemiei, reducerea aportului de sare şi de alcool în exces, stoparea fumatului şi adoptarea unor măsuri pentru reducerea riscului de a suferi un accident vascular cerebral – care este unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru demenţă – sunt măsurile pe care le putem lua în acest sens”, a declarat Caroline Abrahams, director în cadrul organizaţiei Age UK și unul dintre semnatarii raportului „Conexiunea creier-inimă”.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*