O nouă formă de demență, identificată de cercetătorii

Boala este similară cu maladia Alzheimer, dar are o evoluție diferită, afectând în special persoanele foarte înaintate în vârstă.

 

O echipă internațională de oameni de știință a anunțat descoperirea unei noi forme de demență asemănătoare bolii Alzheimer, dar care afectează în mod diferit creierul. Denumită Late, maladia este cauzată de o versiune deformată a proteinei TDP-43 care, atunci când funcţionează normal, contribuie la reglarea activităţii genelor în creier. Deși manifestările sunt asemănătoare, Late nu împărtăşeşte o caracteristică ce este comună în cazul bolii Alzheimer – peptida beta-amiloid, respectiv plăci de proteine dăunătoare care se acumulează în creier – lipsind totodată și un alt semn distinctiv al Alzheimer, constând în nodurile de proteine ce se formează în celulele nervoase. Cercetătorii care au descoperit această nouă formă de demență în urma studiilor de laborator sunt de părere că lipsa informaţiilor despre această tulburare ar putea fi unul dintre motivele pentru care au eşuat atât de multe studii clinice în cadrul cărora au fost testate medicamente contra Alzheimer.

 

Cercetătorii au stabilit că Late progresează într-un mod diferit în comparaţie cu Alzheimer, având o evoluţie treptată, şi tinde să afecteze oamenii în ultima parte a vieţii, pe „cei mai vârstnici dintre cei vârstnici”. De asemenea, oamenii de știință au mai notat că atunci când Late se instalează concomitent cu Alzheimer, declinul este mai rapid.

Peste 200 de virusuri diferite pot provoca răceala comună, aşadar de ce am crede că există doar o singură cauză a demenţei? Demenţa este o boală extrem de complexă, ce poate fi cauzată de multe afecţiuni subiacente. Deşi într-un stadiu incipient, această cercetare constituie un pas înainte propunând un nou subtip de demenţă”, a precizat prof. Peter Nelson de la Universitatea din Kentucky, copreşedinte al grupului de experţi internaţionali care au elaborat recomandările privind Late.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*